frankrijk.nl

15 Franse kazen die je geproefd moet hebben

Er zijn meer dan 365 soorten Franse kaas, zei De Gaulle, en voor een echte kaasliefhebber zijn die allemaal evenzeer het proeven waard. Maar deze 15 heerlijkerds wil je in élk geval op je verlanglijstje zetten.

1. Saint-Marcellin

Goddelijk kaasje uit de Dauphiné (een streek in de omgeving van Grenoble) dat zowel zacht en romig als karaktervol van smaak is. Wordt altijd verkocht in een aardewerken of plastic schaaltje want dit is het type kaas dat wegloopt zodra hij wat rijper is. Ook zalig: Saint-Félicien, ldie ijkt opt Saint-Marcellin maar iets milder is.

Top 10 Franse kazen

2. Ossau-Iraty

Schapenkaas uit de Pyreneeën – hard maar smeuïg – die je bij voorkeur eens ter plaatse proeft in een mooi Baskisch dorp, zoals Ainhoa of Sare. Daar krijg je ‘m gegarandeerd met een klodder zwarte kersenjam erbij en dat is een zalige combinatie.

Top 10 Franse kazen

3. Livarot

Gewassen korstkaas uit Normandië die een flinke aanslag pleegt op je koelkast, want elke keer als de deur opengaat lijkt het alsof er 10 koeien naar buiten willen. Maar oh, wat is deze fromage die ontbering waard. De smaak is overigens iets milder dan de geur doet vermoeden, maar dat geldt voor veel stinkkazen.

Top 10 Franse kazen

4. Beaufort

De koning van de Alpenkazen, samen met comtéabondance en tomme de Savoie. De volle, notige smaak van beaufort is altijd al om te zoenen, maar het nec plus ultra is de Beaufort d’Alpage: beaufort gemaakt van de laatste zomermelk die in het voorjaar op de markt komt, na 6 maanden rijpen.

Top 10 Franse kazen

Lees ook: Top 7 kaasplankmissers

5. Morbier

Halfharde kaas uit de Jura met een zwart streepje as. Pittig aroma dat doet denken aan hazelnoten en een vers gemaaid gras. Drink er een glas gewürztraminer bij en je voelt je acuut gelukkig.

Top 10 Franse kazen

6. Epoisses

Geliefde welriekende roodkorst uit de Bourgogne, die tegenwoordig ook bij veel Nederlandse kaaspecialisten te vinden is. Veel Fransen zweren bij het merk Berthaut, omdat hun ouders dat ook al kochten. Maar er zijn ook andere interessante ambachtelijke merken die (in tegenstelling tot Berthaut) wél nog met rauwe melk werken.

Top 10 Franse kazen

Lees ook: 10 manieren om brood te kopen in Frankrijk

7. Brie de Melun

Wie een mooie rijpe, smeuïge AOP Brie de Melun op de kop weet te tikken zal zich voor eeuwig verzoenen met brie. Want door de laffe brie die wij in het Nederlandse koelvak aantreffen, was het toch een beetje de risee van de Franse kazen is geworden. Een ambachtelijk Brie de Meaux mag ook, maar de Melun is wat sterker van smaak en is daardoor het verste verwijderd van vlakke supermarktbrie.

Brie de Meaux (links) en brie de Meaux (rechts)

Lees ook: 20 weetjes over Brie, de koning van de Franse kazen

8. Crottin de Chavignol

Er zijn natuurlijk veel andere geitenkazen uit de Loirevallei die je ook geproefd moet hebben (zoals Valançay, Selles-sur-Cher en Sainte-Maure, zie nr. 14maar de kleine ronde crottin de Chavignol uit de Cher is wel een klasse apart. Met zijn stevige korst, zachte binnenkant en een echt rustieke smaak.

Lees ook: Top 7 grootste kaasplank-blunders

Top 10 Franse kazen

9. Banon

Banon uit de Provence ziet er prachtig uit, want deze geitenkaas is eerst gewassen in eau-de-vie en daarna gerijpt in een kastanjeblad. Dat blad geeft extra smaak mee aan de kaas die van zichzelf ook al tamelijk kruidig is.

Top 10 Franse kazen

10. Roquefort

Roquefort, die ken je natuurlijk… maar ook deze? Maison Carles maakt de allerlaatste echt ambachtelijke roquefort, alle andere huizen zijn opgekocht door twee bekende Franse merken. Dit kleine familiebedrijf krijgt nog elke dag verse schapenmelk aangeleverd van geselecteerde boeren in de omgeving. Enkele goed gesorteerde Nederlandse kaasboeren (zoals Kef in Amsterdam en Bourgondisch Lifestyle in Haarlem en Beverwijk) hebben ‘m.. Koop maar eens een stuk en denk bij het proeven even aan ons. C’est quelque chose, hein?

Top 10 Franse kazen

11. Saint-Nectaire

In de Auvergne zit het helemaal goed wat betreft kazen. Toppers zijn onder ander salers, cantal, bleu d’Auvergne en fourme d’Ambert. Maar we geven hier de eer aan: Saint-Nectaire. Een pracht van een halfharde kaas van rauwe koemelk, uit de groene omgeving van de Mont-Dore, waar de dieren op bergweiden vol bloemen en kruiden grazen. Wat ‘m zo lekker maakt? Een Saint-Nectaire heeft een mollige textuur en een romig, kruidig en zelfs een tikje fruitig aroma.

Sainte-nectaire fromage kaas Cantal Auvergne lekkerste kazen uit Frankrijk halfgare

12. Comté

Josee en Carole maakte vorig jaar een rondreis door de Jura en brachten daar een bezoek aan een fort waar duizenden comtés liggen te rijpen. Veel Nederlandse Frankrijkgangers zijn gek op deze harde kaas, die een bijzonder fruitige smaak heeft en lijkt op gruyère. Haal ‘m bij de kaasboer of op de markt: niets te maken met de supermarktvariant.

comté lekkerste Franse kazen

13. Chaource

Een witschimmelkaasje uit dezelfde familie als brie en camembert. Chaource, uit de Champagne-Ardennen, krijgt vooral als hij iets ouder is een heerlijk complexe smaak.

Top 10 Franse kazen

14. Sainte-Maure-de-Touraine

Bekende cilindervormige geitenkaas met een aslaagje uit de Loirevallei. In de ‘echte’ Sainte-Maure hoort een rietje van stro te zitten, dat geeft de kaas stevigheid. Deze kaas is zacht, smeuïg en relatief zacht van smaak, al geeft het as- met zoutlaagje extra karakter.

chevre Tours Sainte-maure
15.  Langres

Dit pittige roodflora kaasje uit de Champagnestreek is familie van de époisses en de munster. Penetrante geur dus, maar minder zachter van smaak dan de époisses. In het kuiltje boven in de kaas gieten de locals soms een scheutje marc de Bourgogne of zelfs champagne, dat vervolgens langzaam in de kaas trekt!

Franse kazen Langres

Welke extreem lekkere Franse kaas hoort volgens jou ook nog thuis in dit rijtje? 

LEES OOK:
Zo maak je de perfecte kaasplank
20 weetjes over brie

Franse stokbrood-etiquette
De 10 ergste Franse stinkkazen

Tekst: Nicky Bouwmeester  Foto’s: Morbier AOP, Crottin de Chavignol (Sunny Ripert), Banon (Stijn Nieuwendijk van Wat aten zij?), Epoisses (CC/K.Zuma), Beaufort, brie, Livarot en Saint-Marcellin (Nicky B.), comté (CC/traaf), Langres (Unsplash – Jez Timms), Chaource (Wikipedia), Ossay (Paipilles & Pupilles). Openingsbeeld. Fromaticus: kaasbar in Parijs

16 reacties op “15 Franse kazen die je geproefd moet hebben”

  1. Ine Franssen schreef:

    Ik mis nog de heerlijke notenkaas uit de Perigord!
    De Trapp d’Echourgnac .
    Een zachte notensmaak en heerlijk als nagerecht.

  2. Franse fries schreef:

    Op slechts 20 km van Epoisses in Saint-Lèger-Vauban staat de “Abbaye de la Pierre-qui-Vire” waar ze ambachtelijk een soortgelijke zachte roodkorstkaas maken. Veel lekkerder dan die van Berthault. Wordt ook verkocht in de Auchan supermarkt van Semur-en-Auxois.

  3. Clemens van de Laak schreef:

    Zelf ben ik een grote liefhebber van de Picodon geitenkaasjes. Deze komen uit de streek van de Drôme en de Ardèche. Hou ouder het kaasje,hoe sterker de smaak. Vaak zien ze er dan niet erg appetijtelijk uit, geheel verschrompeld en donker gekleurd en keihard. Soms lijkt het net alsof je sambal proeft, zo piquant is de smaak. Heerlijk!!!

  4. Ron schreef:

    Langres!
    Helemaal wanneer je hem/haar volgens onderstaand recept warm als onderdeel van een salade bereidt.
    Wij hebben hem trouwens enige malen ‘in het echt’ genoten bij ‘Café de Foy’ in Langres, op het pleintje onder het standbeeld van Diderot. Franser komt het niet, maar onze was nog lekkerder ;))
    Sinds kort ook verkrijgbaar bij de beter gesorteerde AH…
    https://www.tourisme-langres.com/fr/RECETTE-FROMAGE-LANGRES-03_salade-frisee-au-langres-chaud

  5. B.Wilgenhof Plante schreef:

    Het meest genoten van de boeren geitenkaasjes van D markt in Die en Salllans. Hoewel de Tomme de Savoie Ook heerlijk is!

  6. Sandra schreef:

    Vieux pané, zo lekker

  7. ElleMangeTout schreef:

    Ik mis de Munster uit de Elzas, met komijnzaad en een glaasje gewuerztraminer, oef.. Zo lekker!

  8. Ria van Opdorp schreef:

    jaren geleden had je een heel lekkere kaas ik weet niet of hij in frankrijk gemaakt werd maar ik mis hem wel.Hij heette kersengourmandische.

  9. Ron schreef:

    Tomme de Savoie. Wordt ook verkocht onder tomme de montagne ivm streekrechten van de Savoie.

  10. Anja schreef:

    Afgelopen week met een groep mensen op vakantie geweest in Noord-Frankrijk aan de kust. Eén reisgenoot zocht steeds de lekkerste kaasjes uit voor ontbijt en lunch en had daar echt een neus voor. Ik ben liefhebber geworden van de Morbier en de Livarot, en het doet me goed om deze kazen in dit lijstje terug te zien.
    De Morbier en de Pont-l’Evêque heb ik geïmporteerd naar Nederland, zodat ik nog een weekje kan doen alsof ik nog in Frankrijk ben, mmmm…

  11. Corine schreef:

    Ooh en vergeet niet de schimmelkaas Saint Agur, zoveel lekkerder als de Roquefort. En wat te denken van de Tomme de Savoie, mmm!

  12. velici schreef:

    ziet er goed uit, ik was benieuwd want ik heb een kaas zachte loper gehaald, althans zo heette het. ik wil graag weten hoe dit precies heet want verder vind k er geen informatie op internet, een erg zachte kaas, je laat hem gewoon buiten staan en hij smelt vanzelf nog zachter.

  13. M.Toonen schreef:

    Twee werkelijk Toppers van kazen:

    1. Regalis, bleu de brebis of Bleu de Régalis
    een zeer toegangkelijke overheeerlijke blauwe kaas!

    2. Blu ’61 al Passito Rosso
    Gerijpte blauwschimmelkaas geaffineerd met een rode zoete passito wijn. Vervolgens verpakt met gekonfijte cranberries.

    Beiden echt mijn Top kazen voor desert / op het kaasplankje

  14. Rocamadour, st Augur, en verder mis ik het verhaal achter de morbier, kaas gemaakt van de ochtend en de avondmelk van de koe en gescheiden door de aslaag

  15. Ik mis de Reblochon, zoals die in de Savoie in de raclette (kaasfondue) gebruikt wordt.

  16. Peter koome schreef:

    Port Salut is ook zo lekker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *