frankrijk.nl

Klassieke Franse chocolademelk, het recept

Geen cacaopoeder maar brokken pure chocolade gebruiken, dat is het grootste geheim van een echte chocolat chaud à l’ancienne. Lees hier het recept!

Iedere chocoladeliefhebber die in Parijs eens een ouderwetse chocolat chaud heeft geproefd is daarbij vast bijna van z’n (bistro)stoel gevallen. Drinken wij in Nederland chocoladeMELK, in Frankrijk lijkt het wel gesmolten chocolade, zo dik en fluwelig! Machtig ook, dat is waar. Het is een halve maaltijd. Maar ook pure verwennerij en op ijskoude dagen het enige alcoholvrije drankje waar je helemaal van opwarmt!

Met water of melk?

In oude Franse kookboeken kom je twee varianten tegen: eentje met water – chocolat chaud à l’eau – en eentje met melk. De eerste variant bestaat uit stukjes gesmolten chocolade aangelengd met heet water. Hierbij proef je chocolade natuurlijk in puurste vorm: bitter en donker. Zachter van smaak – en gek genoeg ook lichter verteerbaar, lijkt het – is deze variant met melk. Ook hier vormen blokjes gesmolten chocolade de basis en niet cacaopoeder.

Recept Franse chocolademelk Parijs
Chocolat chaud – 
voor 2 personen

4 dl melk
100 gr pure chocolade in blokjes gebroken of in stukjes gehakt
Evt. snufje kaneel

1. Verwarm de melk in een pannetje.

2. Leg de blokjes erin en laat heel langzaam smelten terwijl je continu blijft roeren met een garde, totdat het geheel goed heet is.

3. Laat heel even staan. Roer daarna opnieuw door (en haal evt. eerst het melkvelletje eraf als dat zich gevormd heeft) en klaar!

Liefhebbers kunnen er eventueel nog een heel klein beetje kaneel doorheen roeren. En voor wie van zoet-zout combi’s houdt: op het laatste moment een klein snufje fleur de sel op de chocolademelk strooien geeft ook een bijzondere smaak.

Recept Franse chocolademelk Parijs

LEES OOK:
Makkelijk recept voor tarte tatin
De beste patisseriewinkels in Parijs
Perfect crêpe-deeg volgens een Bretonse

Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester

3 reacties op “Klassieke Franse chocolademelk, het recept”

  1. ashok schreef:

    Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.

  2. Nicky schreef:

    dank voor je oplettenheid Bibi! We hebben meteen gebeld. Foutje van een jonge medewerkster van Amayzine, die ons artikel zonder bronvermelding heeft overgenomen. Het wordt zsm aangepast schijnt!

  3. Ronald Bant van den Driessche schreef:

    Angelina is werkelijk fabelachtig goed en lekker. Geweldige aankleding ook. Een absolute aanrader.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *