frankrijk.nl

De foodie-warenhuizen van Parijs

Wat is nou het leukste of mooiste warenhuis van Parijs? Als we het laten afhangen van de afdelingen met etenswaren dan komen wij uit op een krappe eindrace tussen Galeries Lafayette en de Bon Marché. Want moet je zien!

Een voorliefde voor Frankrijk betekent een voorliefde voor eten. De Parijzenaars hebben het dan ook goed bekeken: de stad kent uitzonderlijke plekjes voor hen die extra-ordinair voedsel willen inslaan. Zo hebben de warenhuizen Galeries Lafayette en Le Bon Marché beide een uit de hand gelopen afdeling etenswaren. Luxe supermarkten zou je ze kunnen noemen, waarbij van elk denkbaar product de allerlekkerste versie van de wereld wordt aangeboden. Dat dit een geslaagd concept is blijkt uit de recente heropening van Galerie Lafayette Gourmet, waarmee de winkelketen er een waardige nieuwe vestiging aan de Boulevard Haussmann bij heeft gekregen.

2 foodtempels: Lafyette Gourmet en La Grande Epicerie

Vraag is: kan deze nieuwe luxe supermarkt de concurrentie aan met La Grande Epicerie, het voedselwalhalla van de keurige Le Bon Marché, aan de andere kant van de Seine? Waar kun je als culiliefhebber nou het beste heen tijdens een bezoek aan Parijs? Hier enkele criteria om je een keuze te helpen maken.

Bon Marché Warenhuis in Parijs: la grande epicerie

Het assortiment

Hoewel er in zowel La Grande Epicerie als Lafayette Gourmet gewone zaken zoals boter kaas en eieren beschikbaar zijn, ga je er natuurlijk heen voor het exorbitante assortiment aan eten uit de beste uithoeken van Frankrijk, maar ook de rest van de wereld. Beide warenhuizen hebben een prachtige selectie. Waar La Grande Epicerie voortborduurt op de Franse traditie, maakt Lafayette Gourmet je lekker door diverse specialisten als miniwinkeltjes te vertegenwoordigen. Zo kun je binnen een minuut shoppen bij zowel Pierre Hermé als Dalloyau de zaligste zoetigheden binnenhalen. Patisserie is hier sowieso goed vertegenwoordigd: neem een kijkje aan de bar met éclairs en we wensen je succes met het maken van een keuze.

Lafayette Gourmet schuwt de trends overigens niet: krekels als snack, verpakt in hippe doosjes, liggen onschuldig in de schappen. Dat lijkt vooralsnog ondenkbaar bij La Grande Epicerie, waar elke nieuwe trend zorgvuldig op een weegschaaltje wordt gelegd om te bepalen of het wel aan de normen van De Goede Smaak voldoet. Deze Goede Smaak kunt u zich ook overigens ook laten inprenten door middel van hun Savoir faire workshops, die gaan over goede wijnen, patisserie maken en andere belangrijke zaken.

Krekels te koop in warenhuis Lafayette in Parijs

De prijzen

Galeries Lafayette mag als warenhuis een iets toegankelijker reputatie hebben dan Le Bon Marché, maar dit zegt niet per sé iets over de prijs. Proef op de som: voor hetzelfde potje ware Franse mosterd tel je bij La Grande Epicerie €4,05 neer terwijl Le Lafayette Gourmet er €4,50 voor vraagt. Een kopje koffie is wel weer prijziger bij La Grande Epicerie. Maar algemeen geldt: bij krap budget beide winkels mijden tenzij je vooral wilt kijken.

Mosterd in warehuis van Parijs

De klanten

Het warenhuis Galeries Lafayette is geliefd bij Aziatische, Amerikaanse en andere toeristen en dit is voor de afdeling Gourmet niet anders. We kunnen het publiek er dan ook samenvatten als: zoek de Fransman.

Nee, dan La Grande Epicerie: verscholen in het statige 7e arrondissement, is dit de lokale supermarkt voor een cliëntèle met een uiterst ruim huishoudelijk budget. Dametjes met tasjes gooien truffels in hun winkelmandje met een achteloosheid als ware het kattenbrokjes. De sfeer is dan ook sereen en chic te noemen, om niet te zeggen: een tikje intimiderend…!

Warenhuis Galeries Lafayette

Eten ter plaatse

Beide warenhuizen hebben meerdere opties om even lekker te gaan zitten. Op de begane grond van Lafayette Gourmet zitten diverse eethoekjes bijelkaar. De grootste eetruimte is die van de Britse lunchketen Pret-à-Manger, helemaal niet chic maar wel betaalbaar en daarom ook altijd vol. De dim sum-bar is niet veel rustiger en met reden, de dumplings smaken er goed. Wie een rustiger plekje zoekt kan in de kelder terecht. Dat klinkt misschien niet heel gezellig en dat is het ook niet echt, maar de vis ziet er niet minder heerlijk uit.

Maar toch, wie op chic wil die kan beter gaan zitten in La Grande Epicerie van Le Bon Marché. De visafdeling aldaar is voorzien van fraaie mozaïekdecoratie en nodigt werkelijk uit tot eten. Voor wie echt even rustig wil gaan zitten is er het restaurant op de eerste verdieping, temidden van een grote, met planten gedecoreerde open ruimte. En dat een kopje koffie wordt geserveerd met een hartje van suiker en een kristallen kan met water is natuurlijk ook best leuk.

La Grande epicerie

Conclusie

Wie een culinaire pauze zoekt tijdens een heftig dagje winkelen aan de Grands Boulevards is Le Lafayette Gourmet een uitkomst. Wie iets dieper wil graven naar de Franse culinaire traditie is er La Grande Epicerie, overigens niet te ver gelegen van de eveneens lekker chique wijk Saint-Germain-des-Prés.

NIEUWS!

Sinds 9 november 2017 is er een tweede filiaal van La Grande Epicerie van Le Bon Marché, dit maal op de Rive Droit, in de luxe wijk Passy (soort Amsterdam-Zuid). Het gaat om een culinair warenhuis van 3000 m2, slechts iets kleiner dan het hierboven beschreven filiaal in de wijk Saint-Germain, met dezelfde soort producten.

Adressen:

La Grande Epicerie de Paris–Le Bon Marché, 38 rue de Sèvres, Parijs 7e arron.
én
La Grande Epicerie de Paris  80, rue de Passy, Parijs 16e arron.Lafayette Gourmet – Galeries Lafayette Paris Haussmann, 40 Boulevard Haussmann, 75009 Paris

Tekst & beeld: Julia Fortuin. Openingsbeeld: LVHM/Gabrielle de la Chapelle

Julia Fortuin Gastblogger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button