frankrijk.nl

Hip budgethotel in Bordeaux: EKLO

Onlangs deed Josee weer een van haar favoriete Franse steden aan: Bordeaux. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om er meteen een nieuw hotelconcept uit te proberen: EKLO.

Eigen plekje op hippe rechteroever

Vol verwachting begeef ik mij naar de Rive droite van Bordeaux. Op de rechteroever van de rivier de Garonne, ligt La Bastide, een van de nieuwe opkomende wijken van de stad. Voor mij geen onbekend terrein, want eerder bezocht ik hier al Darwin en mijn favo strandplekje, Les Chantiers de la Garonne.  Is op deze locaties is veelal gebruik gemaakt van bestaande loodsen en oude fabrieksgebouwen, het EKLO hotel is gloedje nieuw en doemt op als een soort van piramide tussen het innovatieve woon- en werkgebied in wording: Bastide Niel.

EKLO hotel

EKLO: mix van hostel en hotel

Vanaf de entree loop je linea recta tegen de grote bar, die centraal staat in de grote driehoekige lounge. Een ruimte die gezellig en relaxed oogt, met banken, tafels en stoelen, een voetbaltafel en een open keuken. Dit is het kloppend hart van EKLO. Hier meld je je, hier kun je gezellig wat drinken, eten, werken, spelen en mensen ontmoeten.

Eklo Hotel Bordeaux

De hippe en hybride lifestyle die je ziet en voelt is kenmerkend voor het concept van EKLO: een mix van een modern budgethotel en hostel. Dat verklaart ook de samenstelling van de kamers: verspreid over de drie etages vind je 127 kamers geschikt voor 2, 3 of 4 personen én een aantal slaapzalen (mix of alleen dames) voor 6 en 8 personen.

Budgetvriendelijk

Het laat zich raden dat dit hotel niet alleen voor budgetreizigers, maar ook voor families heel aantrekkelijk is. Zo boek je een bed in een ‘dortoir’ (slaapzaal) vanaf €18, een 2-persoonskamer (10m2) vanaf €50 en een slim ingerichte studio/kamer voor 4 personen (met bedstee of stapelbed voor de kinderen) vanaf €100/nacht.

Het ontbijtbuffet met sapjes, broodjes, yoghurt, kaas etc. is optioneel voor €10 p.p. Uiterst sympathiek zijn de gemeenschappelijke keuken waar je zelf iets (kleins) klaar kunt maken en de moestuin waar je verse kruiden kunt plukken. Voor de prijs van het avondeten hoef je het overigens niet te laten: op de kaart is genoeg keuze uit pizza/pasta/wokschotels voor rond de €10 en er is een dagmenu voor €15. En ga je er eten op woensdag of donderdag dan krijg je er gratis de sounds van de DJ bij!

budgethotel in Bordeaux: EKLO

Ecologisch verantwoord en duurzaam

Ik loop door het betonnen trappenhuis en sta telkens even stil om uitgebreid de gave schildertekeningen te bewonderen. Leuk gedaan! Hier geen overbodig gebruik van wandbekleding op plaatsen waar het niet hoeft. En dat past bij de expliciete wens van de eigenaren om een zo’n CO2 neutraal mogelijk concept te realiseren. Dat is gelukt, want EKLO verkreeg het hoogste eco-label door onder andere gebruik van aardwarmte, zonne-energie, LED-verlichting en tal van energiebespaarders in de kamers. Het betekent ook dat je geen wegwerp-toiletartikelen zult vinden in de kamers.

 

Moestuin EKLO hotel

Fantastisch natuurlijk, maar nu ik hier ben op een zonovergoten dag, voel ik echter ook meteen een minpunt van deze duurzame uitdaging: om deze supereco-status te kunnen verwerven, konden slechts 10 kamers worden voorzien van airconditioning. De meeste zijn geïnstalleerd in de slaapzalen en in enkele grotere kamers op de bovenste etage. En dat is best wel een dingetje als het hoogzomer is. Dus mijn conclusie: prima hotel voor een lowcost verblijf in Bordeaux, maar dan wel buiten de hete zomermaanden of boek specifiek een kamer met airconditioning.

Fietsen door Bordeaux

Fietsenstalling praktisch voor de deur

De makkelijkste manier om Bordeaux te verkennen is per fiets. De stad doet er veel aan om dat te stimuleren. En zie daar: op nog geen 100 meter van het hotel is een stalling van de VeloCub fietsen, het ‘fietsleensysteem’ van Bordeaux, vergelijkbaar met de Vélib’ in Parijs. Ideaal! En nu ook met e-bikes! En zo fiets je in 5 minuten naar Darwin en ben je in een kwartier bij het gave Cité du Vin en kost het je ongeveer dezelfde tijd om naar het centrum te fietsen aan de overkant van de Garonne. Dus niets let je om ook op duurzame wijze Bordeaux te gaan ontdekken!

EKLO hotels Bordeaux, 10 rue de la Gare d’Orléans, 33100 Bordeaux. Meer info: eklohotels.com

LEES OOK:
Oude wijken worden nieuwe hotspots van Bordeaux
15 tips om te zien&doen in Bordeaux
Roll-over Bordeaux: fietsen langs de Garonne
Parken en groene lunchplekken in Bordeaux

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *