frankrijk.nl

Groen Bordeaux: parken en lunchplekken

Bordeaux is een typisch Zuid-Franse stad, waar je uitgebreid kunt genieten van de zon en lekker eten. Behalve op de vele gezellige pleinen in de stad, kan dat in de mooiste parken, op fijne plekken langs de rivier en bij deze gezonde lunchadresjes. 

De leukste parken van Bordeaux

Onze blogster Karen pendelt wekelijks tussen de stad en het platteland, tussen steen en groen, drukte en rust. Een fijn rustmoment in een drukke stad is volgens haar – vooral met kids – een mooi park induiken voor een uitgebreide picknick, een potje voetbal of zomaar even voor een glaasje. Haar lievelingsplek? Le Jardin Public, hét Vondelpark van Bordeaux.

Le Jardin Public, het grootste mooiste park van Bordeaux.Jardin Public met Wallace fontein 

Le Jardin Public  is een groene oase met grote velden, oude bomen en het is omgeven door prachtige monumenten. Hier strijkt tout Bordeaux neer op warme dagen! La vie est belle met een stokbrood, kaasjes, gedroogde ham en een flesje wijn erbij. Wie niet wil doe-het-zelven gaat naar het prachtige terras van L’Orangerie, dat uitkijkt over alle picknickers in het groen. Vanaf 2018 kun je hier trouwens ook terecht in Bordeaux’ eigen Naturalis; na een grondige verbouwing opent het Musée de l’Histoire Naturelle opnieuw haar deuren.

Bordeaux park Orangerie Jardin PublicL’Orangerie in le Jardin Publique

Net buiten de stad

Met één park ben je er nog lang niet: in en om Bordeaux zijn er nog veel meer. Nog binnen de stad, net ten noorden centrum, ligt het chique Parc bordelais, een wandel- en hardloopwalhalla van bijna 30 hectare. Aan de overkant van de Garonne (rive droite), in de hippe wijk Bastide, ligt nog zo’n groene stadslong: het Parc aux Angéliques met picknick- en speelplekken, en de botanische tuin, le Jardin Botanique met wereldkeukenrestaurant Le Caillou.

Bordeaux parken Majolan picknick

Twee groene stops die wat verder uit het centrum liggen maar de moeite waard zijn: het romantische Parc de Majolan (Blanquefort) met kunstmatige grotten en een meer en het enorme Parc des Coteaux (400 ha), boven op een heuvel op de rechteroever, met lange wandelpaden en magnifieke uitzichten op de Garonne en de stad. Je kunt er over het water met de watertaxi BatCub komen.

Bordeaux rivierkade ijswagen Fernand en PauletteFernand en Paulette, ijs aan de Garonne

Frisse lucht op de rivierkades

Bijzonder aan Bordeaux is natuurlijk haar ligging aan de rivier Garonne, die zorgt voor een frisse bries bij warme dagen. Op de rivierkades, les quais, is er altijd bedrijvigheid. Mensen lopen er hard (de 2-bruggen-ronde), trappen stevig door op de fiets, zoeven voorbij op skates, slenteren wat, en kinderen rollen gierend van de (water)pret door de Miroir d’Eau, de fotogenieke waterspiegel.

Garonne en miroir d'eau in BordeauxKaren midden in de Miroir d’Eau, Les Chantiers de Garonne bij Darwin, skaten op de rivierkades

Er wordt geluierd en gepicknickt op de groene plekken van de linkeroever. Op zonnige dagen houd je hier de ijskar van Fernand et Paulette in de gaten voor overheerlijk ambachtelijke fruitijs en granité (slush puppy). Of slurp je een oester weg op de Marché des quais de Chartrons. Voor meer ruimte en zand tussen je tenen kun je naar het visrestaurant Les Chantiers de Garonne van de culturele hotspot Darwin, op de rechteroever. Net zoals de plattelandsgezelligheid van kidsproof restaurant La Guinguette Chez Alriq, dat voor stadsFransen de zo-waren-de-zomers-bij-opa-en-oma-nostalgie oproept.

Kidsproof restaurant La Guinguette Chez AlriqLa Guinguette Chez Alriq

Gezonde lunchadressen in Bordeaux

Wie denkt aan groen, denkt vanzelf ook aan gezond eten! ‘La cuisine healthy’ is dé trend van het moment in Bordeaux. Termen als neo-snacking, biologisch, fait maison, lokaal geproduceerd en seizoensgebonden zijn de kersverse ingrediënten van deze culinaire mode. Overal duikt de gezonde keuken op en deze wordt vaak gecombineerd met veel gevoel voor interieurstyling. En hoewel de gemiddelde Fransman bijna 90 kilo vlees per jaar verorbert, is er op de menukaart steeds meer plek voor vegetarische (en veganistische) gerechten.

Humming in de opkomende wijk La Bastide

Vermijd dus vooral het fabrieksvoer bij de gele M en ga voor gezonde neo-snacking adresjes. Karen spotte tijdens haar Unesco-wandeling in het centrum al Kitchen Garden, met smakelijk vegetarisch in een Scandinavisch interieur. In de hippe wijken La Bastide en Saint-Michel, trof ze respectievelijk Humming en Une Faim du Loup.

Citronnade en vegaburgers

Kriskras door Bordeaux zijn dit volgens Karen de leuke plekken van het nieuwe snacken (ook voor ontbijt, brunch, koffie, thee & wat zoets): Woodkitchen vlak bij het Jardin Public (Saint-Seurin/Fondaudege) voor een gezonde hap in een cosy interieur met 2 vrolijke jongemannen die dit tentje runnen. In het centrum biedt L’Instant (studentenwijk Saint-Pierre) 100% vers in een Instagramproof interieur en een citronnade (citroenlimonade) om je vingers bij af te likken.

Neo-snacking en gezonde lunchadressen in Bordeaux Juliana copyrightJuliena, voor biologische brunches

Niet ver daarvandaan: Label Terre waar 2 jeugdvrienden de lekkerste salades, sandwiches en soepen serveren. In de Chartrons kun je naar Sister, voor niet te versmaden lunchgerechtjes en vrolijke bediening. Of naar Juliena voor een onovertroffen brunch. Voor 100% bio, lokaal én vegetarisch ga je naar Greedy, eindelijk een echt lekkere vegaburger. Dose is een restaurant inclusief sapbar waar de vitaminecocktail ‘Reveil Moi’ je door de dag blaast. En bij La Cuisine de Johanna betaal je naar gewicht voor haar overheerlijke buffetgerechten.

Neo-snacking en gezonde lunchadressen in Bordeaux Kitchen Garden (linksonder) en Woodkitchen (rechtsonder)

De meeste van deze adressen zijn alleen overdag open tot een uur of zeven. Leuke is dat ze vaak ook makkelijke meeneem-formules hebben, die betaalbaar en ideaal zijn als picknick in een park of aan de kades!

Mag het allemaal wat culinairder dan is bistrot La Belle Campagne in de wijk Saint-Pierre, in het centrum, een aanrader. Ook hier weer de ultra-verse, seizoensgebonden keuken. Wat je niet van ver haalt is lekker(der) en bovendien milieuvriendelijk want hun ingrediënten worden op maximaal 200 km rondom Bordeaux geproduceerd. Van de boerderij zo op je bord dus!

 

Jardin Public: picknick op de trappen - Karen KommerKaren’s 3 dochters en vriendin Esther op de trappen van de Jardin public

Praktisch

Naturellement Bordeaux is de papieren gids voor je dosis frisse lucht en groen in de stad, verkrijgbaar bij het Office de Tourisme.
L’Assistant Bordeaux is een mobiele app voor Iphone en Android die ook is inbegrepen bij de Bordeaux CityPass. Je kunt bij de Engelstalige assistent onder meer terecht met ‘groene’ vragen, zoals: Waar vind ik een dichtbij het centrum een park, waar is een restaurant met glutenvrije gerechten, waar kan ik een fiets huren?

LEES OOK:
Darwin, bruisende hotspot in Bordeaux
Must-do Bordeau: de Unesco-wandeling
Hippe en moderne wijken in Bordeaux

Tekst en beeld: Karen Kommer-de Graaff (behalve CC/La Guinguette Chez Alriq, CC/Juliana, Parc de Majolan CC Clement Pamelard)

Karen Kommer Gastblogger

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

Eén reactie op “Groen Bordeaux: parken en lunchplekken”

  1. A. Kok schreef:

    Zal zeker een aantal aanbevolen plaatsen en eetgelegenheden bezoeken in de komende vakantie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *