frankrijk.nl

Cité du Vin Bordeaux: Guggenheim van de wijn

La Cité du Vin in Bordeaux – nu een jaar geopend – is een daverend succes! Zegt dat iets over de grote algemene liefde voor de wijn of over de opzet van dit waanzinnig gave wijnmuseum? Want deze bijzondere eyecatcher van Bordeaux is een feestje voor alle zintuigen! Josee en Carole doken in de wereld van de wijn.

Josee en Carole doken in de wereld van de wijn.

De ultieme wijntrip in de stad Bordeaux

Als kleine kinderen, verwonderd over alles wat we zien, horen, ruiken en voelen, dwalen we over de 2e etage van La Cité du Vin. Ja, het mag gezegd worden, die Fransen weten wel hoe je een relatief statisch thema als wijn, op een originele manier moet presenteren. Al je zintuigen komen aan bod bij de 20 themaspots, waar je spelenderwijs (interactief, tactiel, visueel) en – héél fijn – in je eigen taal wordt bijgespijkerd over het proces van wijnmaken. Carole staat bij de ludieke houten druivenranken en op haar audioguide hoort ze leuke en bijzondere weetjes over de druiven. Josee heeft ondertussen haar neus gestoken in een koperen hoorn om geuren op te snuiven. Want je kent dat toch wel, die gelouterde uitspraken van echte wijnkenners: “Deze wijn heeft een toon van vanille, kaneel, eikenhout, jasmijn..“. Zij zeggen het, nu ruiken wij het!

ruiken en proeven bij cite du Vin in Bordeaux

En zo wandelen wij met volle nieuwsgierigheid langs de 20 themaspots. Een grote ronde ruimte blijkt de verpakking te zijn van een 180° filmscherm met fraaie tekenfilm over de geschiedenis van Bordeaux. Mooi is dat onze audioguide, denk smartphone met koptelefoon, meteen de film oppikt in de Nederlandse taal. Idem bij de andere themaspots, waar je slechts hoeft in te checken voor een duidelijk uitleg. Er is ook een kinderversie (ongeveer 8+ jaar). Superhandig en heel relaxed!

filmzaal Cite du Vin

Bordeaux’ nieuwe fotomodel

La Cité du Vin is niet alleen een regelrechte ode aan de wereldwijncultuur het is ook een imposant architectonische bouwwerk! Vanaf de brug Chaban-Delmas heb je een prachtig uitzicht op dit bizar gevormde bouwwerk van 55 meter hoog, ook wel het ‘Guggenheim van de wijn’ genoemd. Door lichtreflecties op het glas en metaal aan de buitenkant verandert de look van dit gebouw met alle weertypen mee.

La Cite du Vin Bordeaux

Hoewel het Cité du Vin volgens de architecten moet doen denken aan de werveling van wijn die ingeschonken wordt, is de associatie met een parmantige doch forse wijngaardslak ook niet heel vergezocht. Het interieur is net zo imposant: Van de enorme wijnkelder met zo’n 14.000 flessen uit 80 landen tot de rooftop telt het Cité du Vin 10 verdiepingen met 13.350 m2 aan bezoekersruimte.

Wijnen uit de hele wereld

enorme wijnkelder in Cite du Vin Bordeaux

Niet missen: de waanzinnig wereldwijnshop op de begane grond. Ja, mét wijn uit Nederland! De workshop ruimtes op de 1e etage, de interactieve etage op de 2e etage en het magnifieke uitzichtpunt op de 8e étage, 35 meter boven de stad.

Binnen de Cité du Vin in Bordeaux

Al het goede komt van boven

Aan het einde van onze rondleiding kloppen we aan de poorten (in nuchtere bewoordingen: lift ☺) van deze wijnhemel om naar de 8e en bovenste verdieping te gaan: Le Belvédère. Hier heb je een uitzicht van 360° over Bordeaux en de Garonne,de rivier die onlosmakelijk verbonden is met het succes van deze stad als wijnmekka.

Uitzichtpunt op de 8e etage

Het decor is indrukwekkend: licht, glas en honderden wijnflessen aan het plafond, overal waar je kijkt. Centraal de megabar, waar je een glas wijn kunt kiezen (inbegrepen bij je ticket) uit 1 van de 20 wereldwijnen uit de kelder. Voor de kinderen een passend druivensapje! Op de weg terug naar beneden houden we nog even halt op de 7e etage, om een kijkje te nemen in het fraaie restaurant Le 7. Oei, dat ziet er wel heel verleidelijk uit! Strak, licht en ook hier dat betoverende panorama. Die onthouden we voor een volgend diner!

Le 7 Restaurant in Bordeaux Cite du Vin

Praktisch
E-tickets kun je het beste vooraf online boeken, dat scheelt je de wachtrij bij aankomst (kan ook op je mobiel).
– Tarief/volwassene: €20.
– Gereduceerd tarief tickets (kinderen, studenten, familie-entree e.d.) zijn alleen te verkrijgen via de website.
Inbegrepen bij de entreeprijs is de zogenaamde Travel Companion, audiogids (in 8 talen: Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Nederlands, Chinees, Japans), plus glas wijn in de Belvédère.
Na je bezoek het veld in of het water op? Boek dan één van de 6 Bezoek & proef-trips (van een ½ of hele dag) via BordeauxWineTrips.com in het bezoekerscentrum op de begane grond van La Cité du Vin.

alle kleuren wijn bij cite du vin

LEES OOK:
Reistips voor bruisend Bordeaux
Carole’s bezoek de bouwplaats van het Cité du Vin
Must-do in Bordeaux: de Unesco-wandeling

Tekst: Karen Kommer en Josee Schouten

3 reacties op “Cité du Vin Bordeaux: Guggenheim van de wijn”

  1. Ton de Graaff schreef:

    Wat een prachtig ontworpen gebouw de wijnsstad waardig. Gaan we zeker heen als we in Bordeaux zijn want het maakt de stad nog meer de moeite waard voor een bezoek .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *