frankrijk.nl

Darwin, bruisende plek in Bordeaux

Op zoek naar hippe en bijzondere adressen in Bordeaux? Ga in elk geval kijken bij Darwin: een hotspot in een vroegere kazerne, aan de overkant van de Garonne. Met leuke koffietentjes, restaurants, street-art, evenementen én een sympathieke filosofie.

Darwin ontmoetingsplek in Bordeaux

Een in onbruik geraakte kazerne met de naam Niel [spreek uit als njel] kreeg in 2012 een nieuw leven in Bordeaux. Wat je ziet als je er komt: een plek vol hippe drink- en eetadresjes, lokaal gebrouwen bier, een biologische supermarkt en ook veel street-art, een indoor skatebaan, een moestuin, een co-workingspot en evenementen met hoog wow-gehalte. Op het eerste gezicht een onbezonnen hipster-plek, maar Darwin heeft een diepgaandere achterliggende gedachte. Achter deze ontspannen ‘voorkant’ schuilt een bijenkorf van mensen die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. Hier werken tientallen stichtingen aan nieuwe ideeën over kunst en cultuur, een duurzame en socialere economie, en nieuwe manieren van samenwerken en muren neerhalen…

Hip Bordeaux

Karen sprak met Philippe Bar, één van de creatieve breinen achter het ‘ecosysteem van Darwin’. In deze friche (het Franse woord voor een vervallen gebouw of terrein) bouwden hij en 4 vrienden aan hun idee van hoe een verloren plek, industrieel erfgoed, een nieuwe bestemming en functie en daarmee een nieuwe ziel kan krijgen. Een fablab voor Bordeaux 3.0! De Darwinisten lieten zich inspireren door getransformeerde ruïnes in minstens 10 andere metropolen. Zowel in Frankrijk Le Lieu Unique in Nantes (vroegere biscuitfabriek) of de RAW-Tempel (treinhangars) in Berlijn en KRUX in Amsterdam.

Opkomende wijk La Bastide-Niel

Bordeaux, in tweeën gedeeld door de rivier de Garonne, kent een Rive Gauche en een Rive Droite. De linkeroever is het alomgeprezen Unesco-centrum en de rechteroever lijkt een beetje het (onterechte!) stiefkind. Ook in de ogen van de Bordelais zelf. En dat terwijl de oversteek naar de opkomende wijk La Bastide, waar Darwin ligt, zo makkelijk te maken is. Je wandelt of fietst gewoon de historische Pont de Pierre of de moderne Pont Chaban-Delmas, bij het Cité du Vin, het grote nieuwe wijnmuseum van Bordeaux, over.

Darwin hippe plek in Bordeaux kazerne

Place du village: centrale ontmoetingsplek

Wie de oversteek waagt en aankomt bij Darwin is zo een halve dag zoet. Verbaas je over de metershoge muurschildering van een gorilla bij de entree. Of de enorme houten designconstructie ‘Vortex’ boven het centrale terras met kringloop- en palletmeubilair. Darwinisten noemen dit het Place du village: de plek waar iedereen elkaar ontmoet. Darwinisten en non-Darwinisten, Bordelais en niet-Bordelais, Fransen en toeristen. Doordeweeks zit je er tussen de co-workers en in het weekend is het een leuke plek voor voor een brunch. Op woensdag kun je er aan de borrel tijdens de Heures Heureuses, met een live djEn er zijn regelmatig evenementen zoals het ecofestival Ocean Climax of de alternatieve XMas Market. En tegenwoordig zijn er diverse boetieks op het terrein: onder meer het hippe duurzame gympenmerk Veja en de outdoorkleding van Patagonia.

Darwin-bordeaux-street-art-garonne-hippe-plek

Van koffie, lunch, borrel tot diner

Voor de inwendige mens is er Le Magasin Général, een verzamelnaam voor de restaurants en de supermarkt. Boodschappen doen maar dan wel verantwoord, dan is de Épicerie Bio je place-to-be. Lunchen, brunchen, borrelen kun je in het bio-restaurant Bistrot-Réfectoire. Bij Darwin Gin kun je gin van tientallen Franse merken kopen. Echt goede koffie is er bij Torréfacteur L’Alchimiste, die overigens ook een koffiezaakje in het centrum van Bordeaux hebben. En voor bio-bier kun je naar brouwerij Brasserie de la Lune aan de overkant van het plein. Blijf daar dan gelijk want direct daarachter eet je bij Les Chantiers de Garonne heerlijk vis in Ibiza-sfeer op een zandstrand met lounge-zitjes.

Darwin hippe plek in Bordeaux kazerne

Graffiti, kunst en skaters

Van oude kazernes of fabrieken moet je niet verwachten dat alles af is of lijkt, want juist dat rauwe en rebelse randje is de charme van zo’n stadsstek! Loop dus even verder door na de Magasin Général en tref verderop op het terrein het indoor-skatepark en meters streetart, graffiti en tags van bekende en minder bekende kunstenaars. Dit is het thuis van Zarb, Jeff Soto, Bordalo II, Laurence Vallières en Goin, om er maar een paar te noemen.

Darwin hippe plek in Bordeaux kazerne

Je hoort het: Darwin is het thuis van families, hipsters, idealisten, skaters, harde werkers en festivallers. Bijzonder om te zien dat het vaak als chique wijnstad bekende Bordeaux ook zo’n waanzinnige urbain plek heeft!

Meer informatie: darwin.camp (met agenda e.d.) en Le Magasin Géneral (over de restaurants).

PLUS+
– Stoere, originele en vernieuwende plek in Bordeaux met mogelijkheden voor alle leeftijden. Je kunt er zelfs een SUP-boarden huren voor een tochtje op de Garonne!

Darwin hippe plek in Bordeaux kazerne Karen Kommer

Karen Kommer in een hoekje van le Magasin Géneral

Hoe kom je bij Darwin?

Vanuit het centrum kun je een mooie rondwandeling maken (van circa 10 km) over de 2 bruggen van Bordeaux met Darwin als tussenstop aan de andere kant van de Garonne! Liever iets sneller? Op de fiets (Bordeaux heeft een fietsenplan) ben je er zo en er is genoeg plek om je fiets te stallen. Met de auto is Darwin ook goed bereikbaar en er is genoeg parkeerruimte.

Darwin hippe plek in Bordeaux kazerne

LEES OOK:
Must-do in Bordeaux: de Unesco-wandeling
Het nieuwe grote wijnmuseum van Bordeaux

Karen Kommer Gastblogger

Tekst: Karen Kommer-de Graaf Beeld: Karen Kommer-de Graaff (merendeel van de foto’s) & Danne Kommer (graffiti & 2x Karen ter plaatse)
+ CC Darwin (centrale plein met Vortex. Walvis-graffiti door Steven Burke – Darwin Ocean Climax (CC/Remi Bedora), coworking (Cc D. Sanchez) kerstmarkt CC D. Sanchez, Darwin by Night (CC E. Gabily), skater (CC D. Manaud), terras Chantiers de la Garonne (Cc Y. Colin) achterzijde gebouw (foto hieronder).

6 reacties op “Darwin, bruisende plek in Bordeaux”

 1. Stefan Van Camp schreef:

  Beste Karin, ook toen ik er was, enkele dagen geleden, nochtans schitterend weer, was het heel rustig. Maar er heerste wel een goede sfeer. Is dat kunstwerk gemaakt uit honderden houten balkjes van Arne Quinze? Niemand kon het me bevestigen.
  Ik begrijp niet goed hoe je voor een bezoek aan deze alternatieve site kan suggereren om met het vliegtuig even naar Bordeaux te vliegen. Terwijl er toch zeer goede treinverbindingen zijn (2 u van Parijs).
  Stefan

 2. Piet schreef:

  karin wij zijn er vandaag geweest er was weinig te beleven! Al meerdere van dit soort projecten gezien die het beter deden!!

  • Josee schreef:

   Hi Piet, dank voor je reactie. Jammer. Tja, Darwin is een eigen wereldje dat drijft op de vrije ondernemersgeest en gemeenschappelijke projecten. Dikke kans dat de Franse vakantie hier nu een rol in speelt.

 3. Karen schreef:

  Hallo Christiaan, leuk dat jij er bent! In het soort artikel kun je zeker niet alles kwijt wat er bij Darwin gebeurt zoals het Europese project Origin of Spaces en nog veel meer. Dat geeft natuurlijk niets, maar voor degenen die meer willen weten ben jij dus beschikbaar voor een guided tour?

 4. weiler schreef:

  nederlandse gids ter plekke beschikbaar – christiaan weiler, voor een wat verder reikend inzicht in wat darwin uitvoert en voor ogen heeft…

 5. Danne schreef:

  Waouh super leuk!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *