frankrijk.nl

Stedentrip Bordeaux: 15 leuke dingen om te doen

Bordeaux is geweldig: wát een leuke Zuid-Franse stad. We zijn er nu een paar keer geweest en telkens zijn we weer verrast. Zo veel te zien, zo veel te doen, zulke mooie winkels, fijne restaurants, hippe adresjes… Dit zijn onze 15 favoriete ervaringen!

1.  De stad rondfietsen

Bordeaux is vlak, overzichtelijk en fietsvriendelijk: niets leuker dan je op de fiets te verplaatsen en in één weekend zoveel mogelijk van de stad te zien. Al fietsend krijg je snel een goede impressie van de verschillende wijken en hotspots van de stad. Sightseeing met een tuktuk of een segway kan ook. Lees alle mogelijkheden in ons artikel: Roll over, Bordeaux!
Zie ook hier mogelijkheden voor het boeken van een fietstocht.

Fietsen bij Darwin in Bordeaux

2. Place de la Bourse en de Miroir d’Eau bezoeken

Deze meest fotogenieke plek in Bordeaux? Het 18e-eeuwse Place de la Bourse aan de rand van de Garonne. Er vlak voor ligt de Miroir d’Eau, een fotogenieke nevelfontein. Meer highlights ontdek je tijdens de Unesco-wandeling (lees Karen’s ervaring), die langs alle monumentale hoogtepunten van Bordeaux voert. Aanrader! Ook leuk: een wandeling maken met een Greeter, een inwoner van Bordeaux.

Place Miroir

3. Hedendaagse kunst zien in oude wijnpakhuizen

Het CAPC, het museum voor hedendaagse kunst in Bordeaux, is ondergebracht in de oude entrepotdokken. Er zijn hier regelmatig wisselende exposities, maar het gebouw alleen al is de moeite waard! 

CAPC Bordeaux

4. Koffie drinken in de kantine van Darwin

Een vervallen industrieterrein is een van de hipste hang-outs van Bordeaux geworden. We bedoelen Darwin (lees ons artikel!), aan de overkant van de Garonne. En er zijn nog veel meer leuke opkomende plekken in de stad, lees in dit artikel over 4 trendy wijken in Bordeaux: Les Chartrons, Le Bacalan, Saint-Michel en La Bastide.

Koffie drinken bij Darwin

5. Op zoek gaan naar antieke koopjes in Les Chartrons

Hou je van antiek en brocante? Bezoek de wijk Les Chartrons, zo’n beetje het Notting Hill van Bordeaux. Slenter daar door de straatjes rond Place de Langalerie. Op de hoek met de Rue Notre-Dame vind je Village Notre-Dame, een historisch gebouw met veel antiekwinkels. Wil je ook zien hoe de aristocratie van Bordeaux leefde in de 18e eeuw? In het Musée des Arts Décoratifs (39 rue Bouffard, open van 14.00 tot 18.00 uur) kun je onder meer een salon, slaap- en eetkamer uit die tijd bezoeken.

Chartrons vintage Bordeaux

6. Bordeaux proeven in gezellige wijnbars

Naar Bordeaux zonder wijn te proeven? Vergeet het maar! Deze stad is het epicentrum van superieure wijnen uit de Médoc, Saint-Emilion en andere bekende AOC’s van de Bordeaux. Een leuk voorproefje krijg je tijdens de Urban Wine Trail, een downloadbare wandelroute voor je smartphone, die langs diverse wijnbars (bars à vin) in het centrum voert. Of je kiest voor een begeleide, 2 uur durende wijn/wandeltour door Bordeaux inclusief 2 vouchers voor een proeverij in een wijnbar in de stad.

wijnproeven in wijnbars in centrum Bordeaux

7. La Cité du Vin, het nieuwe wijnmuseum ontdekken

Andere wijnattractie in Bordeaux is La Cité du Vin: een fantastisch vormgegeven museum uit 2016, waar je op een interactieve manier door de wereld van de wijn reist. Je kijkt niet alleen je ogen uit, ook je andere zintuigen worden prettig geprikkeld. Ken je dat gevoel, dat je als een kind nieuwsgierig uitkijkt naar wat je nu weer ziet, hoort of ruikt? Nou, dat dus… Lees er meer over in: La Cité du Vin, het Guggenheim van de wijn
Online tickets bestellen.

Cite du Vin-Bordeaux

8. Winkelen in de mooie wijk Saint-Pierre

Wil je gewoon een weekendje shoppen? De belangrijkste winkelstraat van Bordeaux is de centrale Rue Sainte-Cathérine, met veel bekende Franse en internationale merken. Voor de mooiste onafhankelijke boetieks kun je het beste door de wijk Saint Pierre slenteren. Rond het fotogenieke Place du Parlement zitten een hoop leuke kleding-, cadeau- en kinderwinkels. Loop via de Rue du Pas Saint-Georges door naar de middeleeuwse poort La Grosse Cloche: onderweg kom je veel leuke vintage designershops en cadeauwinkels tegen. Voor de chiquere merken ga je naar de Cours de l’Intendance, Rue de la Porte Dijeaux en Rue des Remparts.

Op zondagen en feestdagen kun je overigens ook naar de grote outletwinkels van Quai des Marques, langs de rivier.

Shoppen winkeladresjes in Bordeaux

LEES OOK: Shoppen in Bordeaux, de leukste winkels

9. Picknicken in het Vondelpark van Bordeaux

De zuidelijke ligging van Bordeaux belooft veel zon en een lekker temperatuurtje. Doe als de bordelais en ga op zo’n warme dag naar het Jardin Public, het grootste park in de binnenstad. Stokbroodje, kaas erbij en je hebt de perfecte picknickplek! En het terras van de Orangerie is ook heel gezellig. Zie hier nog meer mooie groene plekken die we je kunnen aanbevelen in Bordeaux!

Jardin Publique picknick in het park Bordeaux

10. Terrasje pakken!

In de wijk Saint-Pierre heb je mooie pleintjes zoals Place C. Julian, Place Saint-Pierre of Place du Parlement. Plof neer op de loungebanken van l’Ombrière of pak een cocktail bij Le Parlement. Ook de kade bij de Quai de Marques is een aaneenschakeling van trendy tenten. In het weekend is de kekke bar of het dakterras van hotel Mama Shelter in de wijk Saint-Pierre een hotspot voor jong en ouder om de avond af te sluiten.

Terrasje pakken in Bordeaux

11. Cannelés en Dune Blanche proeven

Je kent ze vast wel: de cannelé is een bekend lokaal cakeje met een vleugje rum erin (lees hier het recept!). De bekendste cannelés van Bordeaux zijn te koop bij Baillardran (o.a. 55, cours de l’Intendance). Maar wij zijn zelf ook erg fan van de (veel goedkopere) cannelés van La Toque Cuivré (er vlakbij, op Place Gambetta). Ook in deze buurt te krijgen: de Dune Blancheeen zalig roomsoesje volgens geheim recept, dat alle bordelais kennen! De winkel vind je in Rue de la Vieille Tour. En voor meer lokale zoetigheid: elke bakker in Bordeaux heeft de heerlijk smeuïge gâteau basque, een soort boterkoek met amandelcrème uit het naburige Frans Baskenland.

Canelle proeven en Dune Blanche eten

12. Chillen in het zand bij Les Chantiers de la Garonne

Schuin tegenover Darwin (op de rechteroever van de Garonne) vind je diverse cafés en restaurants direct aan de rivier. Een van de bekendste is Les Chantiers de la Garonne, een mini-brouwerij in een loods, met een hippe bar en zelfs een strandje erbij. Daar kun je langs het water een drankje drinken op een gaaf terras met zand en meubilair van steigerhout. Je hebt een fraai uitzicht op de kade van Bordeaux aan de overkant. Ook heeft de bar diverse eetstandjes met oesters en andere kleine happen.

Chantiers de la Garonne zandterras Bordeaux

13. De zondagmarkt op Quai des Chartrons bezoeken

Foodies mogen dit absoluut niet missen! Elke zondagochtend staan langs de kade zo’n 60 kramen met eten. Véél eten! Van groente, fruit, brood, kaas tot een enorm aanbod van vis, oesters en ter plaatse bereide gerechten. Verser dan hier krijg je het niet en het mooie is: je kunt het op de provisorische terrasjes meteen opeten. Kost bovendien 3x niks! Markt tot 13.00 uur, eten tot 15.00 uur.

Eten op de zondagsmarkt in Bordeaux

14. Ambachtelijk bier drinken bij Les Vivres de l’Art

Als je nét even doorfietst of loopt na je bezoek aan Cité du Vin, dan zie je aan je rechterhand het culturele mini-wijkje Les Vivres de l’Art. Een mooi project waarbij oude monumentale gebouwen zijn opengesteld voor kunstenaars, die hier een nieuwe wereld creëren. Als expositieruimte, atelier, of brouwerij waar je het enige echte PIP-bier (Pression Imparfaitement Parfait) kunt bestellen!

PIP bier drinken in Les Vivres de l'Art

15. Naar de markt van Les Capucins

De gigantische en zeer kleurrijke overdekte Marché des Capucins is te vinden net ten zuiden van de toren van Saint-Michel. Echt een geweldig uitje, hier rondslenteren tussen de kramen! Het ruikt er naar barbecue en overal zie je de mooiste producten uit de omgeving. Denk oesters uit Arcachon, wijnen uit de Médoc, kazen en worsten uit de Béarn en Frans Baskenland, dikke blozende tomaten uit Marmande, eend uit de naburige Dordogne… Werkelijk een hoorn des overvloeds! En je kunt bij diverse eettentjes tussen de kramen terecht voor een bordje couscous, een kaasplankje of een dozijn oesters met een glas witte wijn erbij. Feest! Elke ochtend van heel vroeg tot 14.00 uur. Alleen op maandag gesloten

En ook: James Bond-ervaring op wijndomein net buiten Bordeaux

Het dichtstbijzijnde wijndomein ligt nét buiten de stadsgrenzen van Bordeaux (wij fietsten er naar toe) en is een regelrechte aanrader. Les Carmes Haut-Brion is niet groot maar het is wel bijzonder. Hier bevindt zich namelijk de hypermoderne chai (wijnschuur en -kelder), ontworpen door Philippe Starck. Wow, wow, wow! Zo strak, zo clean, zo tot in de puntjes uitgewerkt. Alsof je door een James Bond-decor loopt! En de wijnproeverij is ook een hoogtepunt want hier worden alleen maar grand cru’s afgeleverd! Prijs bezoek en proeverij vanaf €20. Maar je kunt ook vooraf diverse andere wijntours boeken.

Carmes Haut Brion Wijndomein met chai Philip Starck

Ook bijzonder: Wij maakten een rit door de Saint Emilion streek met de Memosine. Een klein, kittig en opvallend autootje met ingebouwde navigatiesysteem dat je (als het goed werkt) vanuit de stad langs diverse wijndorpen, wijnkastelen en heel, heel veel wijngaarden stuurt. Leuke DIY-ervaring en inclusief wijnproeverij bij wijnkasteel. Hele vanaf €129 p.p.

Autootje huren voor wijntour Memosine Bordeaux

Handig: de Metropole City Pass

Je haalt het meeste uit je bezoek aan Bordeaux met de Metropole City Pass. Je krijgt gratis toegang tot veel monumenten en culturele bezienswaardigheden, ontvangt kortingen en reist gratis met het openbaar vervoer in de stad gedurende 24, 48 of 72 uur. Vanaf €29 p.p. Vooraf online te boeken.

Dusss… we kunnen alleen maar zeggen, ga Bordeaux zeker eens zelf ontdekken! Hier een impressie van ons laatste bezoek:

Lees ook onze diverse tips en reviews voor leuke, bijzondere en trendy hotels en B&B’s en onze favoriete eetadresjes in Bordeaux.

Hoe kom je er?

Met de trein: Bordeaux is goed te bereiken per trein. Met de Thalys ben je in iets meer dan 3 uur in Parijs. Overstappen van Gare du Nord naar Gare de Montparnasse (30 min. met de metro). Daarna nog 2 uur met TGV en je staat in Bordeaux.

Met het vliegtuig: KLM/Air France heeft rechtstreeks vluchten van Amsterdam naar Bordeaux (vanaf €50 enkele reis). Vanaf de luchthaven kun je met de airportbus (€8 ‘navette’) of de gewone stadsbus (lijn 1) frequent naar het treinstation in het centrum (€1,70) reizen. Vanaf het station vertrekken diverse bussen en trams.

Met de auto: Bordeaux is 1050 km vanaf Utrecht, ofwel 9,5 uur rijden over de autoroutes A1 (Lille-Parijs) en A10 (Parijs-Bordeaux).

LEES OOK:
Leuke eetadresjes in Bordeaux
Must-do in Bordeaux: de Unesco-wandeling
Darwin, culturele hotspot in Bordeaux
De leukste parken en groene lunchadressen van Bordeaux
3 heerlijke hotels in Bordeaux

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz, Karen Kommer-De Graaf, CC/Anthony Lazaro (CAPC). Linksboven: CC-Z.Klein-UNPL

Algemeen 728x90

7 reacties op “Stedentrip Bordeaux: 15 leuke dingen om te doen”

 1. peter schreef:

  Ik ga komend weekend, bedankt voor de info, ga zeker veel van jullie advies opvolgen

 2. Pauline schreef:

  Goede tips!
  Ik woon al een aantal jaar in Bordeaux en ben het helemaal met jullie eens!
  Maar… de beste canelés zijn toch echt van La Toque Cuivrée 🙂

 3. Steden bekijken schreef:

  Nooit geweten dat er zoveel te beleven is in Bordeaux. Ik ga dit onthouden voor onze volgende stedentrip!
  Groetjes,
  Julia Koning

 4. Nicky schreef:

  Ik vind de Base sous-marine in Bordeaux een leuke plek. In een bunker waar duikboten werden gebouwd tijdens WOII zijn regelmatig mooie kunst- en fotoexposities. Heel bijzondere sfeertje in dat ruige gebouw! http://www.bordeaux.fr/ebx/LinkResolverServlet?classofcontent=lieu&id=223

 5. Karen schreef:

  Leuk artikel! Een andere tip voor fietsen in Bordeaux en iets dat wij zelf altijd doen is huren voor €7/dag (t/m 19 uur terugbrengen) bij Cool Bike op de Quai de Chartrons: http://coolbik2.wix.com/bordeaux

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *