frankrijk.nl

Hippe en moderne wijken in Bordeaux

Onthouden voor een stedentripje komend voorjaar: Bordeaux! Deze Zuid-Franse stad is zowel charmant en klassiek, als hip en booming. Dit zijn de leukste opkomende wijken, volgens Karen die er woont.

De prachtig gepimpte havenkades, het oude centrum vol Werelderfgoed en de gezellige uitgaans- en studentenwijk Saint-Pierre zijn al enkele grote aanraders in Bordeaux. Je voelt hier dé Gouden Eeuw van de chique wijnstad. Oud geld van gevestigde wijnfamilies vloeit hier nog steeds rijkelijk! Maar Bordeaux heeft ook zeker plek voor jong, hip, multicultureel, artistiek en alternatief. Her en der schemert zelfs het rauwe randje van een echte havenstad.

Vier wijken, vier gezichten

Als je van noord naar zuid de maanvormige slinger van de Garonne volgt, kom je langs 4 heel verschillende wijken op de linkeroever en de rechteroever van de rivier. Op de linkeroever eerst Le Bacalan, het havenindustriegebied, en dan Les Chartrons, het historisch hart van de wijnhandel. Aan de overkant van de rivier ligt La Bastide, een groene long langs het water met de hippe hotspot Darwin. En vervolgens downtown, terug op de linkeroever, de multicultiwijk Saint-Michel, met zijn levendige Marché des Capucins.

Karen op straat in Bordeaux

Karen (hier op de foto met haar dochter Fien) woont in Bordeaux en verklapt ons haar favoriete adresjes in 4 opkomende wijken

1. Le Bacalan: een vleugje Berlijn

Naast de moderne Pont Chaban-Delmas ligt het havengebied, een spannende mengelmoes van oud en modern. Met voormalige havengebouwen en volksbuurten die in rap tempo veranderen in hippe buurten om te wonen, werken en uitgaan. Je komt er via de Quai de Bacalan, waar het outlet-winkelcentrum Quai des Marques oneindige shopmogelijkheden biedt.

Al snel doemt het nieuwe wijnmuseum, La Cité du Vin, op: een bezoek zeker waard! Tegenover dit museum liggen de compleet vernieuwde  Foodhallen van Bacalan: waar je binnen en buiten staand oesters, verse vis, Spaanse hammen, Baskische tapas en andere hapjes kunt proeven. Maar ook ideaal als koffiestop! Met ook op de kade van de oude marinehaven waar je ook veel bijzondere adresjes vindt op grote boten, zoals La Dame, Food & Club waar je kunt dansen, eten en cocktails drinken. Of de I-boat: een veerboot van 3 verdiepingen, met een concertzaal, een restaurant en ’s zomers een heus strandterras!

Wijk le Bacalan in Bordeaux Jean-François Buisson van Vivres de l’Art, Les Tontons, Base sous-marine

Heel bijzonder is ook La Base sous-marine de Bordeaux. Tijdens WOII een Duitse onderzeebootbasis, nu een indrukwekkende artistieke plek met wisselende exposities. Sinds zomer 2020 is het de basis voor Bassins de Lumières, een waanzinnige beeld&lichtshow waar beroemde kunstwerken tot leven komen op de muren van de onderzeebassins. Lees er hier meer over! Ook kunstatelier Les Vivres de l’Art, van ijzerkunstenaar Jean-François Buisson, is zo’n te gekke creatieve locatie, met een geheime tuin waarin onder andere de PIP bierbrouwerij huist.

Restaurant Les Tontons in Bordeaux Les Tontons, kidsproof restaurant aan de rand van de wijk Bacalan

Op deze relaxte, niet te gelikte plek kun je een goed biertje drinken en zelfs genieten van openluchtconcerten, theater en soirées grillades (BBQ). Een andere intieme en groene cityspot in een fijne tuin is Bar de la Marine, waar je kunt drinken én eten. En aan de rand van deze wijk, naast de brug Chaban-Delmas, kun je kidsproof eten in restaurant Les Tontons met een sympathieke buffetformule voor kinderen.

2. Les Chartrons: Bordeaux’ eigen Notting Hill

Hippe wijk Chartrons in Bordeaux Place du Marché des Chartrons

Ten zuiden van Bacalan, eveneens op de linkeroever ligt Les Chartrons, een wijk met veel 18e-eeuwse wijndepots. Veel daarvan hebben een Engelse, Ierse of Hollandse achtergrond. Zij brachten de Fransen de internationale handel bij. Er zijn zelfs twee Maisons hollandaises (Quai des Chartrons 28- 29). Vanaf de rivierkade kun je de wijnentrepots inlopen. Op de muren zie je nog steeds de afdrukken van de houten wijnvaten die vanuit hier naar de afgemeerde schepen werden gerold. Eén ervan is een verzamelplek van creatieve adresjes geworden: de Rue de Faubourg des Arts.

Shopping in wijk Chatrons

Bistro’s Le Carré en Chez Dupont, de brug van Aquitaine en een van de vele leuke boetieks in deze wijk

In een van de pakhuizen, de Entrepots Lainé, is nu hét museum voor moderne kunst gevestigd. Aanrader! Op zonnige zondagen slenteren in deze wijk veel mensen langs het water. Je kunt gaan kijken bij de stoere jongens- en meisjes op het skatepark en daarna heerlijk lunchen in picknickstijl op de Marché des Quais des Chartrons.

picknickstijl op de Marché des Quais des Chartrons Quais des Chartrons

Rue Notre Dame met zijn unieke shop- en eetadresjes doet denken aan Portobello Road, in Notting Hill. Een ‘dorp’ in de stad’ met een vleugje bobo-chic. Leuk is hier Chez Dupont (B&B én restaurant), de oudste bistro van Bordeaux. En het écht Italiaanse restaurant Boca a Boca, met bijbehorende kruidenier (topbroodjes & ham!). Voor een ontbijtje, zoet en koffie of thee duik je naar binnen bij La Pelle Café, een van de 5 echte koffiebranders in Bordeaux. En 100% Made in France is een leuke conceptstore!

Wijk Chartrons in Bordeaux: pakhuizen Het skatepark, Faubourg des Arts (winkels in een vroeger entrepot), Place du Marché des Chartrons

De buurt staat ook bekend om zijn goede vintage- en brocanteadressen. Antiekliefhebbers kunnen uren struinen in het Village Notre Dame: 60 antiquairs in een oude drukkerij. Groot fan ben ik ook van het gemoedelijke pleintje Place du Marché des Chartrons, met veel leuke eet- en drinkadresje zoals Le Carré (Franse keuken met moderne twist) of Chez Boulan (verse vis, oesters).

3. La Bastide: de groene long van Bordeaux

Even frisse lucht en groen happen? De brug Chaban-Delmas bij het Cité du Vin of de oude Pont de Pierre ten zuiden van het centrum brengen je naar de snel veranderende Rive Droite met de wijk La Bastide, een beetje platteland in de stad! Een rondje 2 bruggen (10 km) lopen of fietsen is heerlijk en heel populair! Ook leuk is het nemen van de gratis watertaxi BatCub met een stop bij de Place Stalingrad direct naast de oude brug. Eyecatcher op dit plein is de XL-stadssculptuur, Le Lion Bleu, van de Parijze kunstenaar Xavier Veilhan.

Lion Bleu op Place Stalingrad in Bordeaux Place Stalingrad met Le Lion Bleu

Dit quartier is de groene stadslong van Bordeaux door, onder andere, het park Aux Angeliques en de Jardin Botanique. Het park strekt zich helemaal uit langs het water aan deze rivierkant. Goed toeven daar met allerlei picknick- en speelplekken. In de botanische tuin zit ook een restaurant Le Caillou met wereldkeukengerechten.

Darwin wijk in Bordeaux Hippe hotspot Darwin, in vroegere kazerne

Aan deze kant van de Garonne maakten we al kennis met de hippe hotspot Darwin, en zijn visrestaurant Ibizastyle Les Chantiers de Garonne. Maar er is meer! Meng je met de Bordelais bij La Guinguette Chez Alriq aan het water als je op zoek bent naar hét plattelandsgevoel gemixt met de vrolijke gezelligheid van een eetmarkt. Hier veel live-optredens van jazz manouche tot circus in een superrelaxte-kom-maar-op-je-slippers-sfeer. Bovendien heel kidsproof, lees: ruimte! Iets sjieker kan ook in een voormalig treinstation Le Siman, met terras en prachtig uitzicht op de binnenstad met vele Unesco-monumenten, heeft zowel een trendy restaurant als een brasserie met tapas, oesters en pinchos. Een ander pareltje is L’Oiseau Bleu voor een echt avondje uit!

Bordeaux Rive Droite met de wijk La Bastide Het centrum aan de overkant van de Garonne, gezond lunchadres Humming en de kerk Sainte-Marie de la Bastide

Tot slot een fijne ontdekking! Voor gezond en homemade fastfood of gewoon goeie koffie met een brookie (brownie & cookie) ga je naar lunchtentje ‘formaat schoenendoos’ Humming. Charles en Gilles combineren hun neo-snacking met een goed gevoel voor vintagevondsten en interieurstyling. Meenemen kan ook; een van hun betaalbare ‘formules’ is ideaal als picknick.

4. Saint-Michel: melting-pot van de stad

Down-town op de linkeroever in de buurt van treinstation Gare de Saint-Jean ligt de kleurrijke volkswijk ‘Saint-Mi’ met haar overdekte markt Le Capu. In dit quartier woont en werkt een bonte mengelmoes van meer dan 60 nationaliteiten! Tout Bordeaux, van studenten tot pensionados, komt hier voor het kosmopoliete sfeertje. Je vindt er veel betaalbare Arabische winkeltjes met eten en interieurspullen. Op de wekelijkse zaterdagochtendmarkt Marché Saint-Michel komen veel locals.

zaterdagochtendmarkt Marché Saint-Michel Bordeaux Le Capu, de overdekte markt

Met de komst van de Ligne Grande Vitesse (LGV) is Bordeaux sinds 2017 nog slechts 2 uur van Parijs verwijderd en dat is één van de redenen waarom deze wijk dichtbij de Gare Saint-Jean volop in beweging is. Diverse zijstraatjes krijgen rigoureuze opknapbeurten en er zijn steeds meer bijzondere multicultureel geïnspireerde winkels en originele koffie- en lunchtentjes. Zoals Le Comptoir de Magellan voor serviesgoed, sieraden, kleding uit alle uithoeken van de wereld. Ik viel ook als een blok voor gezonde, home-made en goede koffie bij de mini-kantine Une Faim du Loup.

Domtoren La Flêche Saint-Michel Uitzicht vanaf de Flêche Saint-Michel

Vooral de levendige pleinen, Place Meynard en Place Canteloup (rondom de Basilique Saint-Michel en de Flêche Saint-Michel) zijn erg leuk vanwege de rommelmarkt 3 keer per week. Voor nog meer tweedehands vondsten, variërend van de stijlen Factory (industrieel) tot Bohème Chic, kun je de hele week terecht bij Le Passage Saint-Michel, een enorm 18e-eeuws bananenpakhuis met 20 brocanteurs. Vanaf deze plek zie je in de verte dé overdekte markt van de stad liggen: de Marché des Capucins, Le Capu voor intimi. Op zondag kun je hier terecht voor een overheerlijke lunch met wijn, tapas, oesters en meer te midden van het geroezemoes op de markt. Aanrader!

hippe wijk vlooienmarkt fleche kerktoren

Basilique en Flêche Saint-Michel, rommelmarkt van Saint-Michel, koffieshop Une Faime de Loup

Tussen La Flêche en Le Capu vind je nog een paar populaire eet- en drinkadresjes zoals bistrot Le Cochon Volant (reserveren!), Papy fait de la résistance en Le Bistrot. Meer zin in een wijnbar? Voor een goed glas wijn met een glimlach en authentieke snacks ga je naar Julo of Le Fil Rouge. Natuurlijk ontbreken ook de wereldkeukens in deze wijk niet: Kokomo voor écht goede Amerikaanse burgers en vegetarisch of Le Marhaba voor Marokkaanse tajine en couscous (ook Alain Juppé komt hier!).

le marhaba Restaurant-Couscous in Bordeaux Uitzicht vanaf terras Le Marhaba, waar zelfs burgemeester Alain Juppé tajine komt eten

Hoe kom je in Bordeaux?

Met de trein. De Thalys brengt je in max. 3 uur en 15 minuten vanuit Nederland naar Parijs. Daarna overstappen op de nieuwe TGV naar Bordeaux: die doet er nog maar 2 uur over. Vooral voor die laatste deel van de reis bestaan er mooie acties (al vanaf €10 voor Parijs-Bordeaux, als je vroeg boekt). Meer info

Met het vliegtuig. easyJet vliegt in de zomer dagelijks en in de wintermaanden 2x per week naar Bordeaux. Vanaf de luchthaven kun je met de stadsbus (lijn 1) frequent naar het treinstation in het centrum (€1,50) of met de airportbus (€8). Vandaar vertrekken diverse bussen en trams.

LEES OOK:
Unesco-wandeling door Bordeaux

Darwin, hippe hotspot in Bordeaux
Shoppen in Bordeaux
3 geweldige hotels in Bordeaux

Tekst: Karen Kommer-de Graaff Beeld: Karen Kommer-de Graaff Overige beeld: (Bacalan) Base sous-marin cc/F. Deval, (La Bastide) Eglise Sainte-Marie de la Bastide, CC/Sara Soulignac, (Chartrons) Quai des Chartrons CC/Vincent Bengold, Pont d’Aquitaine CC/Steve Le Clech, Faubourg des Arts CC/Sophie Dubosq (Saint-Michel) Basilique et Fléche Saint-Michel CC/Sophie Duboscq, Marché Le Capu CC/Sara Soulignac, CC/Faim du Loup.

Karen Kommer Gastblogger

6 reacties op “Hippe en moderne wijken in Bordeaux”

 1. Karen schreef:

  Hoi Karen,
  Wij plannen begin maart een citytripje met 4 vriendinnen naar Bordeaux. Indien je nog tips hebt voor leuke feestjes of cafeetjes, laat maar weten!
  We nemen alvast jouw tips hierboven mee!

 2. Nona schreef:

  Wat een fijn artikel! Ik heb al je tips opgeschreven voor mijn tripje naar Bordeaux eind augustus!

 3. Annemie Vanderheyden schreef:

  Karen,
  Bedankt voor de geweldige tips over Bordeaux.
  Wij fietsen al 3 dagen de stad rond op een zeer goede fiets ( ook tip van jou) van Cool bike…

  Annemie en Dirk uit Antwerpen

 4. Karen schreef:

  He Jeroen, leuk dat je mijn artikel waardeert 🙂 Je weet waar je kunt verblijven :)! Of stuur me een app voor tips!

 5. Jeroen schreef:

  Overtuigend! Bordeaux the city to See & experience. Ik ga! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *