frankrijk.nl

10x zien en doen rond Marseille en Aix

Verblijf je in de omgeving van Marseille en Aix-en-Provence? Dan zijn dit plaatsen om hoog op je bezoeklijstje te zetten. De mooiste steden en dorpen in het departement Bouches-du-Rhône, prachtige plekken aan de kust en indrukwekkende natuur, zoals Les Alpilles.

1. Arles

De Romeinse én romaanse monumenten van Arles, waaronder een beroemd amfitheater, staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dat is niet alles, want ook op het gebied van kunst valt er van alles te beleven. Zoals van een wandeling in de voetsporen van schilder Vincent van Gogh, die in deze stad aan talloze schilderijen werkte.

Arles

Verder vindt in Arles elke zomer Les Rencontres de la Photographie (3 juli-24 september 2023) plaats, een bijzonder  festival in het teken van de fotografie. Het moderne Luma – een door Frank Gehry ontworpen museum – is daarbij het wervelend middelpunt. Lees ook: Onze Vespatrip door de Provence

Luma collageArles: museum Luma

2. Aix-en-Provence

Het is niet moeilijk om verliefd te worden op Aix-en-Provence: de stad verenigt de elegante uitstraling van brede lanen en indrukwekkende architectuur met de gemoedelijke sfeer van een Provençaals dorp. De gezellige markt op zaterdagochtend biedt een uitgelezen kans om dat ter plekke te ervaren. Lees ook: 7x zien & doen in Aix-en-Provence.

Aix en Provence markt

3. Montagne Sainte-Victoire

Het mag dan een flinke klim zijn, een wandeling naar de top van deze bergketen is een onvergetelijke ervaring. Neem je fototoestel mee: dit overweldigende uitzicht wil je absoluut vastleggen! Lees ook: wandelen op de Sainte-Victoire.

Montagne Sainte Victoire

4. Marseille

Marseille werd in 2013 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa en sindsdien is de plaats steeds leuker geworden. Of je nu liever alle musea verkent of juist wilt neerstrijken op één van de vele zonovergoten stranden, in deze bruisende stad kun je gerust een paar dagen doorbrengen. Ook leuk: vanaf Le Vieux-Port kun je van april tot september per boot naar de omliggende eilanden (If, Pomègues, Ratonneau) varen. Lees voor meer tips: 15 dingen om te zien en doen in Marseille.

uitzicht op Marseille

Chateau-d-If-marseille

5. Cassis

Voor wie de fotogenieke haven en knusse terrasjes van het pittoreske kustplaatsje Cassis niet genoeg zijn, biedt het nabijgelegen natuurgebied een onvergetelijke ervaring: geniet tijdens je wandeling van de prachtige uitzichten en neem een duik in het helderblauwe water bij één van de drie calanques, die deel uitmaken van het grotere Parc national des Calanques. Lees ook: de mooiste calanques rond Cassis 

kade haven Cassis

Calanques

6. Les Baux-de-Provence

Dit hooggelegen dorpje is een populaire bestemming in de regio. Redelijk toeristisch, maar de steile, pittoreske straatjes en het uitzicht maken een bezoekje de moeite waard. In de Carrières de Lumières worden in audiovisuele shows de werken van bekende schilders levensgroot geprojecteerd op de wanden van een oude steengroeve. Een must-see!

Baux de Provence

Baux de Provence Carrieres de Lumieres

7. Saint-Rémy-de-Provence

Een charmant klein dorpje met een levendig historisch centrum. Ontdek de kleine boetiekjes, lieflijke straatjes of strijk neer op één van de gezellige terrasjes zoals bij Rue Lafayette (bij het gemeentehuis) of Rue du Parage. (Let op: op woensdag kan het erg druk zijn vanwege de wekelijkse markt.)

Saint Remy de Provence

8. Camargue

Dit regionale natuurpark, een uitgestrekt moerasgebied, mag zeker niet ontbreken bij een bezoek aan de regio. In het Parc ornithologique kun je grazende paarden, fleurige flamingo’s en een veelheid aan verschillende soorten vogels spotten in hun natuurlijke habitat. Ook geschikt voor een fietsvakantie.

9. Aigues-Mortes

Dit middeleeuwse vestigingsstadje ligt weliswaar net in het departement de Gard, maar het is ook dicht bij Arles. Heel mooi plaatsje om te voet te ontdekken. Aanrader: genieten van het mooie uitzicht tijdens een wandeling over de stadsmuren. In de buurt liggen de fotogenieke Les Salins du Midi, prachtige roze zoutvlaktes.

aigues mortes remparts

10. Les Alpilles

Dit betoverende natuurpark staat bekend om zijn fraaie kalkheuvels en vele olijfgaarden. Er zijn zowel goed toegankelijke wandelroutes als meer uitdagende tochten voor de sportliefhebbers (mountainbiken, klimmen). Een mooi panoramauitzicht gegarandeerd!

Les Alpilles

LEES OOK:
Château La Coste, geweldig wijndomein met moderne kunst

15x zien & doen in Marseille
De mooiste eilanden van Zuid-Frankrijk

Adriënne Ummels GastbloggerTekst: Adrienne Ummels Beeld: Aix: Josee Schouten Cassis: Josee Schouten, Camargue,  (CC/Adrienne Ummels), Sainte-Victoire Depositphotos.com Arles  Josee Schouten, Marseille depositphotos.com, Josee Schouten, Aigues-Mortes Josee Schouten, Les Alpilles Josee Schouten, Adrienne Ummels. Openingsfoto linksboven: Baux de Provence /Josee Schouten

2 reacties op “10x zien en doen rond Marseille en Aix”

  1. yolande schreef:

    Bonsoir, ku je mij adviseren hoe wij het beste, gericht en snel en eenvoudig naar Rezay (centre) kunnen reizen met de auto, vanuit Tilburg en dan de volgende dag naar Avignon.

    • Josee schreef:

      Beste Yolande, wij zijn niet het verkeersbureau, maar een online magazine over Frankrijk. We denken dat je met dit soort vragen eerder bij de ANWB terecht kunt. Succes en bon voyage!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *