frankrijk.nl

Top 8 mooiste Zuid-Franse markten

Het fijnste ritueel van de vakantie: een kopje koffie bij het Café du Marché en daarna uitgebreid rondslenteren langs kramen vol met verse seizoensproducten. Van etenswaren tot brocante, dit zijn niet-te-missen streekmarkten in Zuid-Frankrijk.

Heb jij dat ook? Dat je tijdens de vakantie in Frankrijk minimaal een markt wilt bezoeken? Wij worden er blij van. Het is uitbundig, kleurrijk, geurend, vrolijk en – ook heel belangrijk – fijn geprijsd. Dit zijn onze favorieten in het zuiden van Frankrijk.

Uzès, Place aux Herbes – woensdag en zaterdag

Dit is een van de meest fotogenieke markten van heel Frankrijk, op een prachtig plein omringd door middeleeuwse herenhuizen met arcaden. De zaterdagmarkt is groot en heel gevarieerd, met groente en fruit, vis en vleeswaren, olijfolie, wijnen, stoffen, handwerk en bakken vol olijven. In de zomer wel behoorlijk druk (dus echt vroeg komen), de markt van woensdag is kleiner en rustiger.

markt van Uzes op de place aux herbes

Montpellier, Marché des Arceaux – dinsdag en zaterdag

Een markt op een unieke locatie onder het 18e-eeuws aquaduct achter de Promenade de Pêyrou, het hoge stadspark van Montpellier. In de schaduw van de hoge bogen (en schuin tegenover het geboortehuis van Juliette Gréco) staan een stuk of 80 kramen met streekproducten uit de Languedoc-Roussillon, zoals Pic-Saint-Loup-wijnen, abrikozen uit de Gard, honing uit de Cevennen.

Honig op de markt in Montpellier

Apt, Marché provençal – zaterdag

De markten van Gordes en Lourmarin zijn misschien nog pittoresker want kleiner, maar Apt is de meest levendige markt van de Luberon én al meer dan 500 jaar oud. De kramen slingeren door diverse smalle straten in het hart van de binnenstad. Met een bonte verzameling van marktwaar die bij de streek hoort, zoals Provençaalse kruiden, gekonfijte vruchten, noga, tapenades, gedroogde worsten, lokale kazen en meloenen uit het naburige Cavaillon.

markt van Apt in de Provence

Lees ook: De 7 leukste markten van de Lot-et-Garonne, Dordogne en Tarn

Aix-en-Provence, Place Richelme – dagelijks

De mooiste markt van Aix-en-Provence is de dagelijkse Provençaalse markt op Place Richelme, een pleintje vol terrassen onder oude platanen. Op zaterdag te combineren met de beroemde Marché aux Fleurs naast het oude stadhuis, een veel gefotografeerde markt door de bonte verzameling van zonnebloemen, lelies, rozen en andere bloemen. De beroemde Cours Mirabeau van Aix heeft elke zaterdag een brocantemarkt. Lees ook: shoppen in Aix-en-Provence

markt van Aix en Provence

Villeneuve-lèz-Avignon, Place Charles David – zaterdag

Net buiten Avignon, aan de overkant van de Rhône, vindt elke zaterdag een van de beste brocantes van de Provence plaats. Op een parkeerplaats onder het middeleeuwse fort van Villeneuve staan een honderdtal kramen met mooie oude spulletjes (Provençaals aardewerk, spuitflessen, oude blikken, boerenmeubels) voor interessantere prijzen dan in het bekende (maar prachtige) antiekdorp l’Isle-sur-la-Sorgue. Ook leuk: op de markt van Villeneuve staat tussen de brocante een oesterkraam, voor een dégustation ter plaatse.

markt Villeneuve les Avignons

Nice, Cours de Saleya – dagelijks, behalve maandag

Geliefde streekmarkt in de oude binnenstad van Nice. In veel van de honderden vrolijk gestreepte marktkramen hebben bloemen een centrale plek, maar je vindt hier ook typisch mediterrane producten zoals olijven, vis en -schaaldieren, tomaten, aubergines en courgettebloemen en gevlochten manden. Tussen de kramen kun je proeven van socca (kikkererwtenpannekoekjes) of een pan bagnat (broodje met de ingrediënten van een salade Niçoise). En in de vele leuke cafés rond de markt is het fijn koffiedrinken of lunchen. Elke maandag vindt op dezelfde plek een grote brocante en vlooienmarkt plaats.

Markt van Nice cours Saleya

Saint-Tropez, Place des Lices – dinsdag en zaterdag

Je moet er op de meeste zaterdagen wat moeite voor doen (lees: heel vroeg opstaan of anders in de file staan), maar de markt van Saint-Tropez op het sfeervolle en schaduwrijke Place des Lices is terecht een klassieker onder de Zuid-Franse markten. Altijd bruisend en behalve lokale producten zijn hier veel leuke spullen te koop voor vakantiegangers, zoals espadrilles, sieraden, strandtassen en zonnebrillen.

markt van Saint Tropez

Andere mooie markten in Zuid-Frankrijk: Cavaillon (maandag), Orange (donderdag), Carpentras (vrijdag) in de Vaucluse; Gordes (dinsdag), Lourmarin (vrijdag) en L’Isle de la Sorgue (zondag en kleiner op donderdag) in de Luberon, Nyons (donderdag en ’s zomers ook op zondag) in de Drôme.

Markt van Aix-en-Provence

Lees ook: Taalquiz, boodschappen doen in het Frans

TIPS VOOR OP DE MARKT

– De meeste Franse markten vinden plaats van circa 7.30 tot 13.00 uur. Vooral in de zomer kan het na 9.00 uur lastig zijn om je auto kwijt te raken, dus vroeg komen is het motto.

– Op drukke dagen kan het voorkomen dat de geldautomaten vlak bij de markt helemaal leeg zijn, dus zorg dat je genoeg cash bij je hebt

Enkele handige woorden: un morceau (een stuk, voor vlees, kaas of noga), des tranches (plakken, voor ham), un kilo, cinq cent grammes (500 gram), trois cent grammes (300 gram) etc. Bien fait (lekker rijp: voor zachte koeien- of geitenkaas), bien mûr (goed rijp : voor groenten of fruit) un peu plus, un peu moins (beetje meer/beetje minder), ç’est tout (dat is alles), auriez-vous un sac ? (hebt u een tasje?) Lees ook: Boodschappen doen in het Frans, test je kennis.

Kruiden op de markt van Nice

Dit artikel is tot stand gekomen m.m.v. TUI

LEES OOK:
10 manieren om brood te kopen in Frankrijk
Laat je niet neppen! Zo herken je authentieke Franse producten
Zonnige sieraden uit Saint-Tropez en Marseille
Franse stokbroodetiquette

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Josee Schouten, CC Ibi Armo, Sherwood, Tim Lucas, Guillaume Bavière, Etienne Viannis, Savage Cat, Franek, Dennis Jarvis, Jenny Downing, Passion Leica, Andy Walker, Conrado Piano, Zenithe, Mike PD. Foto linksboven: Dinsdagmarkt van Aix-en-Provence, CC/Ivan Herman

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

markten zuid frankrijk toplist

18 reacties op “Top 8 mooiste Zuid-Franse markten”

 1. Joy schreef:

  Hallo, wij gaan naar Luynes bij de Loire, is daar in de buurt ook een geweldige leuke markt?
  Dankjewel.
  Joy

 2. Monique schreef:

  Waar blijft nou toch de maandagmarkt van Bédoin? Echt een van de leukste in heel Frankrijk.

 3. Bert schreef:

  De brocantemarkt Jas Des Roberts in Grimaud is super. Elke zondag tussen 7:00 en 12:30

 4. Pieteko de Koning schreef:

  De dinsdagmarkt in Joyeuse (Ardèche). Grootste in de regio, leuke sfeer en voor ieder wat wils.
  En op zondag in St Chinian (Herault). Gezellig. Lekkere paella uit de megapan.
  Op dinsdag in Nissan-lez-Ensérunes (tussen Beziers en Narbonne) Vrijwel alleen ‘locals’. Een ge-wel-di-ge slagerskraam/-kar. Bindt ter plekke soort rollade vliegensvlug met keukentje en heeft de heerlijkste ambachtelijke merguez ooit gegeten….

 5. Jules Wiert schreef:

  Elke zaterdagochtend in Brive-la-Gaillarde, Salle George Brassens. Een geweldige markt met grote en kleine lokale producenten. Vlees, brood, kaas, kippen, eenden, groenten,nvisven een heerlijke straat met traiteurs.

 6. Karin Galle schreef:

  De zaterdagmarkt in Cap d’Agde is vanaf begin juni tot eind september heel uitgebreid. Zeker een bezoek waard.

 7. Gijs schreef:

  De genoemde markten zijn allemaal in het zuid-oosten.
  Maar er zullen toch ook wel leuke markten in andere streken in Frankrijk zijn?
  Wie heeft er tips?

 8. Yolanthe schreef:

  De markt in St Remy de Provence op woensdag is een belevenis. Op het marktplein zelf staan brocantekraampjes naast het kleurrijke aardewerk, zeepjes, olies, linnengoed zoals tafellakens en keukendoeken. Veel leuke kleding, waarbij er gepast kan worden in de “camion”. Aan de overkant van de weg slingeren de straatjes door het gezellige centrum, omzoomd met kramen met worsten, olijven, groente, fruit,nougat enz enz.Elke woensdag staat een zangeres life te zingen met een stem à la Piaf. Ambiance ten top!!

 9. Conny Heijkoop schreef:

  De markt van Vaison la Romaine in de Vaucluse/Provence op dinsdagochtend is erg leuk. Paar honderd kramen door het hele dorp. Slinger gezellig door de straatjes heen. Onderweg kun je ook nog een terrasje pakken.

 10. Nicky schreef:

  Meer tips van lezers die binnen kwamen Facebook!

  Antje Valk: “De zondagmorgen markt in st Antonin de noble Val. Met middeleeuwse muziek en kruiden geuren.:genieten.,!”

  Nien de Laat: “Riberac !! Supergrote en gezellige markt! Iedere vrijdagochtend!”

  Yvge Elf: “De maandagmarkt in Bédoin is echt een aanrader.”

 11. Y schreef:

  Ik mis in dit rijtje echt de maandagmarkt in Bédoin !

 12. Ronald de Wilde schreef:

  De markten in La Rochelle, dagmarkt vol met heerlijk fruit é groenten.
  De markt in Chauvigny, Poitou Charente ( de Vienne) op en top Franse markt met kaas, vis,vlees en vele andere produkten. Een genot im daar op zaterdagochtend over heen te lopen en een kopje koffie op terras te drinken.

 13. Fabienne Piet schreef:

  Achhhhhhhhhh.. de markt van Uzès!.. let op dat het heel populair is…en de parkeermogelijkheden in de buurt zijn gering.. parkeer zo veel mogelijk vóór de stad..
  Maar wat een feest…en de Zuid-Franse accent cadeau.. en de geuren en de kruiden…

 14. Nicky schreef:

  Mirjam van Zwol via Facebook:
  De markt van Céret (Pyrénées-Orientales) is echt de moeite waard!

 15. Rinie schreef:

  Leuke markten, goed overzicht.
  Tip antiek en brocante markt in Barjac met Pasen en in Augustus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button