frankrijk.nl

Wandelen op de Sainte-Victoire

Vlak bij Aix-en-Provence ligt de mythische berg die Cézanne vele malen vereeuwigde in zijn schilderijen: La Montagne Sainte-Victoire. Wie in Zuid-Frankrijk verblijft en van wandelen houdt moet er zeker eens naar toe. Gastblogster Adriënne vertelt waarom én vooral ook hoe.

Ten oosten van Aix-en-Provence ligt de Sainte-Victoire, een uitgestrekt kalksteenmassief. Als je wat langer in de regio verblijft, is het absoluut de moeite waard om hier een dag voor uit te trekken. Er zijn verschillende wandeltochten mogelijk, waarvan de populairste naar het croix de Provence leidt, een monument op 946 meter hoogte met een adembenemend uitzicht (en een hele mooie plek om te picknicken!).

Berg La Sainte Victoire in de Provence

Voor wie dit niet avontuurlijk genoeg is, is het ook mogelijk om te mountainbiken, paragliden of om een deel van de berg te beklimmen. Schilder Paul Cézanne, geboren in Aix-en-Provence, kwam er regelmatig. Hij schilderde het landschap keer op keer, telkens vanuit een andere positie en met ander licht. Wie alleen al aan de voet van de berg staat, zal begrijpen waarom: de Sainte-Victoire is zeer indrukwekkend.

Berg Sainte-Victoire bij Paul Cézanne

Het is even zoeken, maar zodra je in de verte de bergkam ziet weet je meteen waarom je hiernaar toe bent gekomen: de felle, bijna turquoise kleur van het stuwmeer steekt prachtig af tegen de ruige rotsen en de groene bebossing. Hoe hoger je komt, des te mooier het uitzicht. Onderweg kom je ongetwijfeld andere wandelaars tegen, want de Sainte-Victoire is erg geliefd (ook bij de locals). Toch straalt de omgeving een en al rust uit: een fijne afwisseling als je een paar dagen in de stad bent geweest.

Wandelroute op de berg Sainte Victoire

Zo kom je bij de wandelpaden van Sainte-Victoire

Vanuit Aix-en-Provence is de barrage de Bimont eenvoudig te bereiken. Deze stuwdam vormt een goed startpunt voor een bezoek aan de Sainte-Victoire. Mocht je met de auto komen: hier kun je makkelijk parkeren. Ook gaan vanuit het stadscentrum bussen naar de dam, ze doen er ongeveer 25 minuten over. Als je de wegwijzer volgt kom je uit bij het startpunt van de wandelingen.

Bossen rond de Berg Sainte-Victoire in de Provence

Maar let op: vanwege werkzaamheden die tot 2019 duren, is de weg die vanaf Bimont naar de wandelpaden leidt alleen in het weekend en op feestdagen open. Ben je er doordeweeks? Vanuit het nabijgelegen en zeer charmante Vauvenarques is het gebied ook bereikbaar. Je kunt dan meteen een bezoekje brengen aan het Château de Vauvenarques, waar Pablo Picasso en zijn vrouw begraven zijn. Met lijn 140, die ook langs de barrage de Bimont rijdt, ben je er binnen 35 minuten.

Routewijzers naar de Sainte Victoire

Veiligheid

In sommige maanden is er een verhoogde kans op bosbrand of wordt er gejaagd in het gebergte, dus het is daarom altijd slim om vooraf te checken of alle paden toegankelijk zijn.
Dit kan bij het Office du Tourisme in Aix-en-Provence en ook bij 2 informatiecentra ter plaatse (van juni t/m september geopend). Hoewel er wandelroutes van verschillende niveaus zijn is het aantrekken van goede wandelschoenen heel belangrijk. De stenen in het gebergte kunnen glad zijn. In de zomer is het vanwege de hitte verstandig om ’s ochtends vroeg te vertrekken, zeker als je van plan bent om een lange route af te leggen en het monument te bezoeken.

Parkerplaats wandelpaden van Sainte-Victoire

De routes staan niet altijd even duidelijk aangegeven. Als je niet veel ervaring hebt of als je alleen het gebied wilt bezoeken, is het wellicht prettig om met een groep mee te gaan. Het toerismebureau in Aix organiseert verschillende excursies, waaronder een wandeling in maanlicht. Ook zijn er een aantal pros de la rando, die het gebied op hun duimpje kennen en je (tegen betaling) graag meenemen. De wandeling wordt dan afgestemd op jouw niveau. Voor mensen met een lichamelijke beperking zijn er speciale routes, die beter toegankelijk zijn. Zo kan iedereen genieten van een mooi uitzicht. Over de verschillende mogelijkheden kan het toerismebureau je meer vertellen.

Sainte-Victoire, een uitgestrekt kalksteenmassief

De krijtgroeven van Bibémus

Benieuwd naar andere inspiratiebronnen van Cézanne? Bezoek dan de carrières de Bibémus. Vanaf 1895 schilderde hij deze oranje en okergele steengroeven regelmatig en hij raakte gefascineerd door de interessante kleuren, vormen en het indrukwekkende uitzicht. Hij huurde er zelfs een klein hutje, dat nog steeds in het afgelegen gebied staat. Het aangelegde parcours is alleen te betreden in het gezelschap van een gids. Een rondleiding (Engels- of Franstalig) duurt ongeveer 1 uur. Kaartjes zijn te koop bij het toerismebureau in Aix-en-Provence (vervoer inbegrepen).

Carrières de Bibémus - krijtgroeven in de Provence

Kort filmpje van Adriënne’s wandeling op de Saint-Victoire:

LEES OOK:
Aix-en-Provence: 7x zien & doen
Cassis, charmant vissersplaatsje in de Provence

Tekst: Adriënne Ummels 

Beeld: CC/Sjaak Kempe, CC/Thomas Hawk, CC/David Claval, CC/Ivan Herman (3x), CC/stibou5 (2x), CC/maarjaara, CC/Bradley Griffin (2x), CC/akunamatata (2x), CC/Ed W, CC/Axel Brocke, CC/marcovdz, CC/Allie_Caulfield

Adriënne Ummels Gastblogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *