frankrijk.nl

Château La Coste, kunst op een wijndomein

In de Provence, ten noorden van Aix-en-Provence, ligt een van de mooiste wijndomeinen van Frankrijk. Château La Coste combineert rosé van topkwaliteit met beroemde kunstwerken in de gigantische tuin die vrij te bezoeken is. Spectaculaire plek, vertelt gastblogger Camiel.

Bezoektip Provence Chateau La Coste terras wijnproeven

Al bij aankomst op het domein van Château La Coste zie je een reusachtige spin in de vijver staan. Een prachtig kunstwerk van Louise Bourgeois. Dit belooft wat! De auto kunnen we uit het zicht parkeren onder de vijver. Zo! Niets meer om je zintuigen te verstoren op deze prachtige plek. Je komt binnen in een laag V-vormig gebouw, opgetrokken uit beton. De soberheid en de strakke lijnen die geïnspireerd blijken op de Japanse tatami (vloermat) spelen met het Provençaalse licht.

Bezoektip Provence Chateau La CosteTadao Ando Art Centre

Mooie wandelroute over het domein

Met de plattegrond op zak beginnen we aan onze culturele tocht over het domein. We dragen goede wandelschoenen en hebben een flesje water bij ons, want je schijnt hier al snel 2 uurtjes rond te lopen. Al kun je ook een kortere weg nemen als je wilt. De lange route loopt langs en door de wijnvelden, waarbij je meer te weten komt over de verschillende druivenrassen.

Bezoektip Provence Chateau La Coste moderne kunstPscicopompos – Tunga

We lopen door bossen. Heuvel op, heuvel af en genieten van het uitzicht en de kunstwerken die mooi opgaan in het landschap. De half-cilindrische cave (wijnkelder), een ontwerp van de Franse architect Jean Nouvel, ligt te schitteren in de zon.

Bezoektip Provence Chateau La CosteDe moderne wijnkelder ontworpen door Jean Nouvel

Kunstwerken van Calder tot Michel Stipe (REM)

Ook de Japanse architect Tadao Ando is hier goed vertegenwoordigd. Zo heeft hij de entree, het kunstcentrum en de kapel van La Coste gemaakt. Daarnaast heeft hij ook een gebouw ontworpen dat de bezoekers vertelt over ons milieu. Erg kleurrijk in het landschap zijn de werken van Alexander Calder, Liam Gillick, Jean-Michel Othoniel. Soms is het even zoeken: ‘The foxes’ van Michael Stipe (de zanger van REM) staan verscholen onder de bomen.

Bezoektip Provence Chateau La Coste moderne kunstMultiplied Resistance Screened – Liam Gillick

Wijnproeven in de schaduw

Aan het einde van de route komen we uit op een Provençaals pleintje, waaraan het café La Coste en de proeflokalen liggen. In de schaduw is het hier heerlijk genieten van het eten en de biologische wijn van het domein. Even namijmeren van alle indrukken en misschien spotten we nog een beroemdheid want die schijnen hier te komen.. Wie we in elk geval tegenkwamen was Caramel, de waakpoes van Château La Coste!

Praktisch: voor de Kunst&Architectuurwandeling is het domein dagelijks geopend van 10.00-19.00 uur van maart t/m oktober en van maandag tot vrijdag 10.00-17.00 uur tijdens de wintermaanden. Wandeling+museumbezoek: €15. Rondleiding door de moderne Cave van Jean Nouvel + wijnproeverij, €12: dagelijks in het Frans om 11.00 en 15.00 uur, dagelijks in het Engels om 13.00 uur. Reserveren aanbevolen. Meer informatie: chateau-la-coste.com

PLUS+
-In het hoofdgebouw is er een restaurant, mooi in stijl met de moderne architectuur, waar de Argentijnse chef Francis Mallmann grillades bereidt (voor lunch en diner).
-De museumwinkel heeft leuke gadgets, kinderboeken over moderne kunst en boeken over de geëxposeerde kunstenaars.
-In het château zelf zijn sinds kort luxe suites waar je zelfs kunt overnachten.
-’s Zomers is er een uitgebreid cultureel programma met concerten en een openluchtbioscoop in de wijngaard.

Bezoektip Provence Chateau La CosteDonegal – Larry Neufeld

Bezoektip Provence Chateau La Coste

Bezoektip Provence Chateau La Coste moderne kunstRenzo Piano Pavilion met wisselende exposities

Bezoektip Provence Chateau La Coste rosée

Bezoektip Provence Chateau La CosteTerras van het restaurant aan de vijver

Bezoektip Provence Chateau La Coste moderne kunstPscicopompos – Tunga

LEES OOK:
Kunst op wijndomein bij Saint-Tropez
Prachtige B&B met boomhut in de Luberon
7x zien & doen in Aix-en-Provence
Wandelen op de Sainte-Victoire bij Aix

Tekst: Camiel Oosterwaal Beeld: Josee Schouten en Camiel Oosterwaal (terras)

Camiel Oosterwaal Gastblogger

Eén reactie op “Château La Coste, kunst op een wijndomein”

  1. Pierard serge schreef:

    Heel mooi prachtig te moeite om en bezoekje te brengen ,na corona.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.