frankrijk.nl

8 ergernissen op de autoroutes

Knipperlichttereur, filestress op de Route du Soleil, pech onderweg… Het is soms even je adem in houden voordat de vakantie ook echt begint. Toch zijn veel ongemakken van een autoreis naar Frankrijk best te omzeilen.

Niemand kijkt ernaar uit om bij 30 graden over de autoroute te kruipen terwijl de dolgedraaide airco een gat slaat in het benzinebudget en de kids de achterbank afbreken… Lees hier hoe je kunt anticiperen op de grootse frustraties tijdens een autoreis naar Frankrijk.

1. Files en zwarte zaterdagen

Helemaal voorkomen kun je filerijden natuurlijk nooit, maar wie bij het plannen van de vakantie de verkeerskalender van Bison Futé (de Franse verkeersdienst) bestudeert, die kan zichzelf toch echt een hoop ellende besparen. De zwarte en rode zaterdagen van de zomer zijn namelijk al vanaf januari bekend. Lees hier meer over de drukste dagen op de Franse autoroutes in 2023 en alternatieve dagen en routes.

2. De ringweg van Parijs

Ga je al hyperventileren als ‘Paris’ op de verkeersborden verschijnt? Nergens voor nodig als je deze 7 weetjes over de ringweg van Parijs in gedachten houdt. Oh en opgelet: op de ringweg van Parijs heb je tegenwoordig ook een milieuvignet nodig, dus het is slim om die minimaal 2 weken voor vertrek te bestellen. En nog iets: vanaf juli 2023 worden alle dieselauto’s van voor 2011 geweerd op de ringweg van Parijs.

3. Wachtrijen bij de péage

Ook de tolpoortjes kunnen een bron van ergernis zijn, als de wachttijden op drukke dagen oplopen. En altijd dat spannende moment: hebben we wel genoeg cash of pakt ie de creditcard wel? Oplossing: koop voor vertrek een tolbadge, dan mag je zelfs zonder stoppen door de voorrangspoortjes rijden.

4. ‘Onzichtbare’ tolwegen

Sinds eind vorig jaar heeft Frankrijk een eerste free flow-autoweg of beter een flux-libre-autoweg in gebruik, in het noorden van de Auvergne. Echt onzichtbaar is ie niet: er staan wel borden langs de weg, maar je kunt je toch vergissen omdat er geen tolpoortjes meer te zien zijn. Best tricky, want wie niet uit zichzelf betaalt (op internet of bij de betaalautomaten) riskeert een boete… (Tenzij je een tolbadge hebt, die werken ook). Lees er hier meer over

5. Knipperlicht-terreur

Altijd even schrikken: Franse automobilisten die plots hun knipperlicht aanzetten terwijl ze vlak naast je rijden. Pas de stress, hij of zij gooit nu niet binnen een seconde het stuur om. Dit is een gewoon een klein cultuurverschilletje in autorijden. Nederlanders en Belgen wachten tot het moment dat ze echt van baan kunnen wisselen en knipperen dan bij wijze van kennisgeving als ze dat ook gaan doen. Veel Fransen daarentegen zijn gewend om die waarschuwing al iets eerder af te geven. In de trant van: ‘ik ga bijna van baan wisselen, zodra het kan’.

6. Autopech onderweg

Denk eraan om voor de vakantie nog even een check-up te reserveren voor je auto. Dan ga je veilig op weg en voorkom je dat het volgende hilarische borrelverhaal over een missend onderdeel (dat 3 dagen op zich liet wachten) van jou komt. Zorg uiteraard ook dat je een goede autoverzekering hebt, voor andere mogelijke tegenvallers met je auto tijdens de vakantie (Pechhulp buitenland, schade bij ongelukken, diefstal).

7. Drukke benzinestations

Bekijk voor vertrek welke hypermarchés zich vlak langs jouw autotraject bevinden. Altijd een slim back-upplan als de benzinestations langs de autoroute overvol blijken. En een fijne bijkomstigheid: benzine is bijna altijd goedkoper bij grote supermarkten dan bij de pompstations. Lees hier meer tips over goedkoop tanken in Frankrijk. En als je elektrisch rijdt, dan wil je helemaal goed plannen (meer info hier).

8. Verkeersradars en boetes

Leve de Europese Unie: verkeersboetes worden tegenwoordig netjes van Frankrijk naar Nederland gestuurd (en vice versa). Wees gewaarschuwd: Frankrijk heeft sinds kort steeds meer ‘superradars’ langs de weg, die tot 100 meter afstand heel nauwkeurig en zelfs op twee weghelften tegelijk kunnen controleren. Dus 130 km max, is ook echt 130 km max… (en als het regent: 110 km max). Verder kan deze radar – Le Parifex Nano – ook zien of je genoeg afstand houdt, niet ver een doorgetrokken streep rijdt etc., dus oppassen geblazen. Check hier andere Franse verkeersboetes die je wilt vermijden.

Bon voyage en denk onderweg vooral aan al het plezier dat komen gaat na aankomst!

Grappige Nederlanders

LEES OOK:
Knipperlichtgedrag op de snelweg en nog 9 dingen die de Fransen net even anders doen
Tussenstophotels mét zwembaden langs de snelweg
Milieuvignet: wel of niet nodig op de Franse autoroutes?
Verkeersboetes om te vermijden in Frankrijk
Met een elektrische auto naar Frankrijk: tips

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Depositphotos (automobiliste),CC-BY Bas Boerman (‘Simone in zonnebloemveld’) , (ringweg), CC-BY Caccamo (fietsen achterop)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *