Frankrijk.nl

6 Franse boetes om te vermijden

Pas op voor deze Franse verkeersregels voor automobilisten of fietsers. De boetes kunnen flink oplopen en sommige bekeuringen krijg je als automobilist zelfs zonder dat je het merkt. Een vervelende verrassing na afloop van de vakantie…

Ongemerkt beboet

Nare verrassing tijdens de vakantie: een boete omdat je de buitenlandse verkeersregels niet kende. En in Frankrijk heb je dat soms niet eens in de gaten. Er hoeft namelijk geen agent meer aan te pas te komen: sinds 31 december 2016 mogen diverse overtredingen gesignaleerd worden met beveiligingscamera’s. Dankzij het kenteken krijgen automobilisten dit soort vidéo-verbalisations netjes thuis gestuurd. Ook Nederlanders helaas.

Snel betalen is goedkoper 

Ander belangrijke informatie over Franse bekeuringen: ze zijn goedkoper als je ze binnen 15 dagen betaalt. Het verlaagde tarief waar je dan recht op hebt heet een amende minorée. Het standaardtarief heet amende forfaitaire (=de bedragen die in onderstaande voorbeelden staan). En wie te laat betaalt (meer dan 45 dagen), krijgt in Frankrijk te maken met een extreme verhoging: drie keer zo veel.

CC cnhx27 FRanse politie verkeersboetes

6 verkeersovertredingen waarvoor je moet oppassen in Frankrijk:

1. Koptelefoon op tijdens het rijden (ook op de fiets!) – 135 euro boete

Bellen met een mobiele telefoon in de auto of op de fiets was al lang een overtreding in Frankrijk, maar sinds 2015 is ook het gebruik van oortjes (voor bellen of muziek) verboden voor bestuurders van àlle voertuigen.

2. Doorrijden tot op het fietsvak voor het stoplicht – 90 euro boete

Met je auto op het fietsvak (sas-vélo) staan is ook zo’n overtreding die op afstand (met een beveiligingscamera) gesignaleerd mag worden.

3. Kinderen op de fiets zonder helm – 135 euro boete

Gloednieuwe regel: vanaf 22 maart 2017 geldt een verbod op het fietsen zonder helm voor kinderen jonger dan 12 jaar. Dit geldt zowel voor kinderen die zelf rijden als kinderen achterop in een kinderzitje. Hun volwassen begeleider gaat op de bon, de kinderen zelf natuurlijk niet.. (Dus leer ze maar alvast: ‘Je ne connais pas ce monsieur/madame‘ : -)

4. Geen geel veiligheidshesje in de auto hebben – 135 euro boete

In Frankrijk is het  verplicht om een veiligheidsdriehoek en een fluorescerend hesje in de auto te hebben. Dit laatste moet je meteen kunnen aantrekken om de driehoek te plaatsen, dus het hesje moet binnen handbereik zijn (en niet in de kofferbak liggen, pas op!). Wat betreft de blaastest: zie onder.

5. Parijs binnenrijden zonder milieusticker  – 68 euro boete

Wie op een doordeweekse dag tussen 8.00 uur en 20.00 uur de Franse hoofdstad wil binnenrijden, heeft sinds 1 januari 2017 een ecovignet nodig, de Crit’Air-sticker. (lees ons artikel met all details over de milieusticker in Parijs)

6. ’s Avonds fietsen zonder veiligheidshesje – 35 euro boete

Sinds 2008 zijn fietsers in Frankrijk verplicht om een reflecterend hesje te dragen als ze zich na het vallen van de nacht buiten de bebouwde kom begeven. Ook verboden zodra het donker is (zelfs in de stad): naast elkaar fietsen!

En uiteraard ook: geen autogordel dragen (€135), harder rijden dan toegestaan (tot 20 km/uur te hard €68/€135), gevaarlijk inhalen (€135) of de doorgetrokkken streep overschrijden (€135).

Tekst: Nicky Bouwmeester, copyright frankrijk.nl Beeld: CC/cnhx27 (gendarme), C’est jaune, c’est moche.. Franse overheidscampagne.

NB De wet uit 2012 die bepaalde dat automobilisten in Frankrijk een alcoholtest (blaastest of ethylotest) in de auto moeten hebben is nog altijd van kracht maar wordt volgens een decreet uit 2012 NIET gehandhaafd (ja, dat bestaat in Frankrijk…). Automobilisten zonder alcoholtest in hun auto krijgen dus géén boete.

LEES OOK:
10 opvallende Franse wetten
17 dingen die de Franse grappig vinden aan Nederlanders
10 dingen die de Fransen nét even anders doen

4 reacties op “6 Franse boetes om te vermijden”

  1. Nicky schreef:

    PS De wet uit 2012 die bepaalde dat automobilisten in Frankrijk een alcoholtest (blaastest of ethylotest) in de auto moeten hebben is officieel nog altijd van kracht maar wordt NIET gehandhaafd (ja, heel apart). Automobilisten zonder zouden 11 euro boete moeten betalen werd destijds bepaald, maar in 2013 werd die boete weer ingetrokken. lees ook: http://www.legipermis.com/blog/2016/03/25/ethylotest-obligatoire-ou-pas/

  2. De Maeseneer Gilbert schreef:

    Sorry maar als aandachtspunten voor de algemene verkeersveiligheid vind ik dit de juiste maatregelen, men zou ze beter ook in Nederland en België invoeren. Fietsen in Frankrijk is niet te vergelijken met Nederland (proficiat) of België (nog veel te doen) maar wie regelmatig doorheen de heuvels of het gebergte rijdt weet hoe gevaarlijk fietsen is in Frankrijk zeker de Nederlandse en Belgische fietstoeristen die hun klim- en daal capaciteiten willen bewijzen. Voor de automobilisten niet meer of minder dan aanvaardbare maatregelen.

  3. Agnes schreef:

    Die milieusticker geld voor Parijs-Stad. Niet op de periferie en daarbuiten. Veel mensen denken dat dat ook Parijs is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *