frankrijk.nl

Milieusticker nodig in Frankrijk, ja of nee?

Heb je nou echt een milieuvignet nodig als je op vakantie gaat in Frankrijk maar NIET van plan bent Parijs te bezoeken? Er zijn over dit onderwerp veel verwarrende en zelfs onjuiste berichten verschenen. Dit zijn 5 belangrijke punten.

1. Heb je het milieuvignet nodig op de Franse autoroutes?

Als je deze zomer in een rechte lijn naar een camping in de Ardèche of naar een vakantiehuis in de Provence rijdt, heb je in principe géén milieusticker nodig. Op de autosnelwegen in Frankrijk is het hebben van een milieuvignet (nog) niet verplicht.

Departement de Drôme is sinds kort ook een tijdelijke Franse milieuzone, waar het milieuvignet verplicht is in ‘periodes van extreme luchtvervuiling’. De Route du Soleil (A7) loopt door dit departement, dus theoretisch gezien zou de prefectuur van de Drôme de sticker in specifieke periodes ook op die autosnelweg kunnen eisen. Daar zijn echter nog geen publieke aankondigen over gedaan en het is voorlopig ook niet erg waarschijnlijk.

2. Waar heb je het milieuvignet dan wel nodig?

Op het moment is het milieuvignet op sommige momenten verplicht in de binnensteden van Parijs, Lyon, Grenoble, Lille, Toulouse en (delen van) Annecy. Het aantal Franse steden dat zich aansluit bij deze maatregel groeit echter snel, zo zullen o.a. Cannes, Bordeaux, Dijon en Montpellier volgen. Parijs heeft een ‘permanente milieuzone’, wat betekent dat je er doordeweeks (van 8.00 uur to 20.00 uur) altijd een milieusticker nodig hebt en dat auto’s die geen vignet krijgen (zie helemaal onder) verboden zijn in de stad.

3. Is het vignet ook verplicht voor de ringwegen rond deze steden?

Nee nog niet. In Lille (A1) en Lyon (A6/A7) is de sticker NIET verplicht voor de ringwegen en autoroutes die vlak langs deze steden lopen. En ook de ringweg van Parijs valt in principe buiten de permanente milieuzone (ZCR) van de hoofdstad. Echter, tijdens perioden met extreme luchtvervuiling mag de prefectuur van Parijs een grotere tijdelijke milieuzone (ZPA) uitroepen. Dat is in 2017 inderdaad een paar keer gebeurd: toen was het vignet tijdelijk zelfs verplicht tot aan de ‘buitenring’ van Parijs, de A86 (ringweg dus wel verplicht, A86 niet).

Hetzelfde principe geldt in Grenoble, ook daar kan de milieuzone tijdelijk uitgebreid worden tot de omliggende ringwegen.

autoroute a6 tussen parijs en nemours 2015

4. Dus ook als je alleen LANGS Parijs wilt rijden is het toch slim om een vignet te kopen?

Vanwege dit laatstgenoemde puntje (de ringweg die plots toch binnen een tijdelijke milieuzone valt) adviseren we mensen die via Parijs rijden de sticker dus toch maar te bestellen. De kans dat Parijs net tijdens jouw vakantie met zo’n extreme luchtvervuilingspiek te maken heeft is weliswaar klein, maar om het op z’n Hollands te zeggen: dan ben je tenminste van alle gedonder af. Het Franse milieuvignet, Crit’Air genaamd, kost slechts €4,21 en heeft een onbepaalde geldigheidsduur, dus ook voor de komende jaren ben je klaar. Het is namelijk zeker dat het aantal milieuzones in Frankrijk in de toekomst zal toenemen. Er bestaat bovendien maar één Frans milieuvignet en dat is in het hele land geldig.

5. Waar koop je het Franse milieuvignet?

Voor iedereen die nu denkt ‘oké, dan ik loop wel een keer langs de ANWB’: helaas, die mogen het Franse milieuvignet niet verkopen. De Crit’Air-sticker is alleen te bestellen op deze website van de Franse overheid. De aangegeven levertijd is 3 tot 4 weken, maar meestal krijg je het vignet al eerder binnen. Geen nood als je op het laatste moment bestelt; als het vignet niet op tijd aankomt, dan kun je de bevestiging die je per mail ca. 1 dag na bestelling binnenkrijgt gebruiken om op het dashboard te leggen. Let op, echt alleen het genoemde webadres gebruiken: er zijn misleidende websites (met Crit’Air in de naam nota bene) die €30 vragen voor het vignet dat maar €4,21 (incl. porti) kost!!

TIP: het Hurktoilet heeft overigens ook een handige Nederlandse handleiding gemaakt bij het formulier dat je online moet invullen op de hierboven genoemde officiële website van Crit’Air.

periferie Parijs

BELANGRIJK 1 De Franse milieusticker bestaat in 6 categorieën, onderverdeeld naar het vervuilingsniveau van de auto. Auto’s van voor 1997 die op benzine of diesel rijden krijgen géén sticker en mogen op doordeweekse dagen tussen 8.00 uur en 20.00 uur sowieso niet meer de binnenstad van Parijs in (oldtimers uitgezonderd). Ook auto’s uit de laagste 2 categorieën (4 en 5) worden in officiële smogperiodes geweerd uit de milieuzone. Afhankelijk van de ernst van de ‘pic de pollution’ kunnen daar – ad hoc – extra categorieën aan toegevoegd worden. Als je een vignet hebt met een hoog cijfer, dan is het hebben van een milieusticker dus geen garantie dat je op elk moment de stad binnen mag. Met deze simulator op de website van de Crit’Air kun je snel zien in welke categorie jouw auto valt. 

BELANGRIJK 2 De regelgeving rond de Franse milieusticker verandert voortdurend, dus houdt onze website in de gaten en volg ons op facebook voor de recentste informatie. Laatste update van bovenstaand artikel: 5/8/2018.

Bronnen: Crit’air overheidswebsite, l’Humanité (jan/2018) en Autogids België (over het verschil tussen de permanente (ZCR) en en tijdelijke grotere (ZPA) milieuzones van Parijs), ANWB,  Het Hurktoilet (o.a. handige handleiding voor het bestellen van het milieuvignet op de Franse overheidswebsite). Tekst: Nicky Bouwmeester/CC frankrijk.nl Beeld: CC/Matthieu Milliot (periferie).

LEES OOK:
De milieusticker voor Parijs in 7 vragen
Gezellige campings in diverse Franse vakantiestreken
Sneller over de autoroute met een tolbadge
Zuid-Franse familiecamping aan een riviertje

Reacties zijn gesloten.