frankrijk.nl

Slow travel in Zuid-Frankrijk: prachtplekken in de natuur

Het hele jaar zijn we druk, druk, druk. De vakantie wordt daardoor meer dan ooit een rustmoment. Lekker langzaam genieten van de natuur, dat kan op deze prachtige locaties in Occitanië, de vroegere Languedoc-Roussillon.

1. De ándere Gorges ontdekken

Terwijl de Gorges de l’Ardèche en de Gorges du Verdon ’s zomers hele volksstammen trekken is het aanzienlijk rustiger bij een drietal – ook prachtige – rivierkloven in de vroegere Languedoc-Roussillon. Je hebt namelijk de Gorges du Tarn in de Cevennen, de Gorges du Gardon in de Gard en de Gorges de l’Hérault in datzelfde departement. Ook hier kun je kanovaren en zwemmen met spectaculaire uitzichten, maar de bonus is dat er hier minder campings en andere bebouwingen rond het water zijn.

Kanovaren in de Gorges de l'Herault

Lunchadres (en hotel) in Gorges du Tarn: of je nu kiest voor een wandeling of de panoramische autoweg, langs het water, Hotel de la Muse et du Rozier is een fijne halte als lunch- of logeeradres in de rivierkloof van de Tarn.

Hotel de la Muse et du Rozier

Charmante logeertip in de Gorges du Gardon: Maison de Léonie in Collias, in de rivierkloof van de Gardon.

2. Wandelen of fietsen naar natuurwonderen

In deze omgeving zijn er nog veel meer mooie bezienswaardigheden midden in de natuur. Zoals de grot van Clamouse en de fameuze Pont du Diable over de l’Herault. Beide liggen vlak bij het eeuwenoude peglrimsdorpje Saint Guilhem-le-Désert, een van de mooiste dorpen van heel Frankrijk.

Paddle Pont du Diable

Sinds kort is er vanaf dit dorp een fiets- en wandelsroute uitgezet naar het natuurwonder Les Cirques du Mourèze bij het meer van Salagou. Een bizar landschap van rotsformaties! Je kunt hier eindeloos doorheen wandelen, en je fantasie loslaten (leuk spelletje voor met de kinderen!) op deze ‘Dolomieten’ van Frankrijk. En dan na afloop een duik nemen in Lac du Salagou!

Cirque_de_Moureze

Wandeltip! Vanaf Saint Guilhem-le-Désert loopt er ook een (meerdaagse) wandelroute noordwaarts met als einddoel Le Cirque de Navacelles, een indrukwekkend keteldal.

3. Sterrenkijken op de Pic du Midi

Het is een kuitenkiller voor menig fietser maar de befaamde berg Pic du Midi (2877 mtr) in de Midi-Pyreneeën is ook het onbetwiste hoogtepunt voor geweldige uitzichten. En er is nog een bijzonderheid: Pic du Midi behoort tot één van de 60 Dark Sky Preserves in de wereld*. Er is in dit hoogste deel van de Pyreneeën bijna geen enkele lichtvervuiling dus bij helder weer ben je verzekerd van adembenemende sterrenhemels. In 1878 is er een astronomisch observatorium op deze bergtop gebouwd en bezoekers zijn daar welkom. Er is een interactief museum, een restaurant en de echte stargazers kunnen hier zelfs (tikje Spartaans) overnachten! Twee kabelbanen brengen je naar de top. Meer informatie picdumidi.com

PIC DU MIDI Occitanië

* Parc National des Cévennes, voor een groot deel ook gelegen in de regio Occitanië, is dit jaar toegevoegd aan het selecte rijtje van wereldwijde Dark Sky Preserves.

4. Het Canal du Midi volgen, te fiets of over het water

Het Canal du Midi is voor velen het meest tot de verbeelding sprekende kanaal van Frankrijk. Het begint bij Toulouse en mondt uit in het Étang de Thau nabij de vissersplaats Sète. Het loopt over 250 km lengte dwars door Occitanië en doorkruist een veelheid aan landschappen. Die trekken langzaam aan je voorbij, als je op een boot zit op het Canal du Midi. Of als je over de fietsroute Le Canal des 2 Mers rijdt. Deze fietstocht van totaal 400 km loopt van de Atlantische kust tot de Middellandse Zee en gaat grotendeels langs het Canal du Midi.

Canal du Midi fietsen

5. Wandelen langs Land-Art in de Lozère

Sinds enkele jaren is er een leuk initiatief in het departement Lozère om het kleine dorpje Altier bekender te maken. Een handjevol mensen wilde cultuur, erfgoed en natuur op een originele manier bij elkaar brengen en kwam tot het idee voor een kunstroute: Le Sentier Sculpture en Liberté. Bij deze wandeling van ongeveer drie km kom je langs 20 hedendaagse kunstwerken die midden in de natuur staan en dialogeren met het omringende landschap. Toegang is gratis. Meer info op de site van Lozère Tourisme.

Slaaptip in de Lozère: Château d’Orfeuillette, waar cultuur, erfgoed en natuur óók op bijzonder eigentijdse wijze wordt gecombineerd!

Chateau d Orfeuillette zwembad hotel Lozere

LEES OOK:
De 10 mooiste plekken in Occitanië
De leukste dorpen en stadjes van Occitanië

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tourisme Occitanië/Cercle Prestige.

Beeld: CC/Julie Noclercq (Gorges de l’Herault), CC-BY/Jérome Bon (Gorges du Tarn), CC-BY/Gilles Delerue (Pont du Diable), CC/Luc Perrot (Pic du Midi), CC/Eric Blendle (Cirque de Mourèze), cover: CC/Sabine Foucault (Cirque de Mourèze).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *