frankrijk.nl

Cirque de Navacelles: natuurwonder in de Languedoc

Een groene oase omringd door ruwe rotswanden: het Cirque de Navacelles is ongelooflijk mooi. Ben je op vakantie in de Languedoc-Roussillon (Occitanie), breng dan zeker een bezoek aan deze bijzondere plaats in het door Unesco beschermde berggebied van de Causses en Cévennes.

Groen keteldal

Cirque de Navacelles ligt ongeveer 60 kilometer landinwaarts vanaf Montpellier, vlak bij de dorpen Blandas, Rogues en Vissec. Het ligt een flink stuk in de bergen, dus reken maar op ploppende oren en ijzingwekkende haarspeldbochten. De Cirque de Navacelles is een zogenoemd keteldal. De vallei om het ‘pukkeltje’ heen is zo’n drie miljoen jaar geleden gevormd door erosie van een gletsjer. Daarna sneed de rivier de Vis door het dal en ontstond er een meer. Dit meer droogde op en er bleef een kleine berg over.

Keteldal Cirque de Navacelles, Languedoc

Mooiste uitzichtpunt

Hoewel een bezoek aan het dorp Navacelles zelf zeker een aanrader is, kun je het beste beginnen met een roadtrip in de omgeving. Kom je vanaf Blandas, volg dan de bordjes ‘Belvédères de Blandas’. Vanaf hier heb je een ge-wel-dig uitzicht over Cirque de Navacelles. Er zijn bij Blandas meerdere uitkijkpunten, namelijk Doline, Cascade en Chênes. Alles staat goed aangegeven met bordjes, dus je kunt bijna niet verkeerd lopen, maar ga vooral naar het uitzichtpunt Cascade. Vanaf hier heb je namelijk zicht op de Cirque de Navacelles zoals je die op de bekende plaatjes ziet.
Cirque de Navacelles

Panoramische route

Vanaf Belvédères de Blandas kun je de beruchte Travers de Navacelles (D713) rijden. Al slingerend rijd je naar beneden, naar het dorp in het dal. Bij iedere bocht kun je je vergapen aan de mooiste uitzichten. Dit is een panoramische route, dus schroom niet om langzaam te rijden en rustig te genieten van al het moois om je heen. Dan doen de andere automobilisten ook namelijk.

Navacelles: het dorp

Tip! Na vier haarspeldbochten en een scherpe bocht zie je links van de weg een kleine vluchtstrook. Hier kun je even stoppen. Vanuit het dal van Navacelles loopt het wandelpad GR7 omhoog richting Blandas. Dit pad komt hier op de weg uit en je kunt een stukje naar beneden lopen en prachtige foto’s maken. Vervolg daarna de slingerweg en na zo’n 10 minuten kun je parkeren naast de kleine berg in het dorp.

In het dorp Navacelles

Dorp Navacelles

Navacelles is een piepklein dorp waar slechts een handjevol mensen wonen. Het dorp telt één café, een restaurantje, een chambres d’hôtes, een cadeauwinkeltje, en… een bergje! Je kunt naar boven klimmen. Het is een klein stukje, van zo’n 400 meter. Dé hotspot is echter de waterval. Op zonnige dagen wordt hier ook gezwommen. Wij zagen een durfal er zelfs inspringen!

Waterval bij Navacelles

Wandelroutes

Er zijn verschillende wandelroutes die je in de omgeving kunt lopen. Wij hebben een stukje van de gele route (met de naam ‘Cirque de Navacelles’) gewandeld. Zoals gezegd loopt de GR7 hier ook langs. We liepen eerst langs het riviertje; een mooi smal pad door het groene bos met rechts de ruisende rivier. Onze 3-jarige zoon vond het een spannend paadje!

Rivier de Vis bij Navacelles

We hadden de rivier nog kilometerslang kunnen volgen, maar dat trokken de kleine beentjes van onze peuter niet, dus we zijn bij het bruggetje de weg (D130) opgegaan. Zo waren we na zo’n 4 kilometer weer terug in het dorp.

Omgeving van Navacelles

Tekst & beeld: Nanouk van Gennip

LEES OOK:
5x beeldschoon Languedoc-Roussillon
Vakantiehuizen in Zuid-Frankrijk met méga-uitzicht
Dit zijn alle 44 Unesco-sites in Frankrijk

Nanouk Van Gennip Gastblogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *