frankrijk.nl

Cruisen op het Canal du Midi

Je hoeft helemaal niets. Niet te koken, niet op te ruimen en zelfs niet eens te bedenken wat je op een dag gaat doen. Tijdens een van deze überluxe meerdaagse boottochten op het Canal du Midi heb je maar één taak en dat is uitrusten en genieten van dit prachtige kanaal tussen Toulouse en de Middellandse Zee.

Wat heeft het Canal de Midi toch een bijzondere sfeer. Romantisch, groen, kalm. De mooie oude bruggen en sluizen, de smalle paden onder de lange rijen bomen op de oevers… Je kunt je levendig voorstellen hoe dit kanaal uit de 17e eeuw er vroeger uit moet hebben gezien. Een trekvaart die leefde op het ritme van de voorbijkomende vrachtschepen van Toulouse naar de Middellandse zee. Tegenwoordig kun je er heerlijk wandelen of fietsen, maar een nog originelere manier om het historische kanaal te zien, is vanaf het water.

Canal_du_Midi

Varen langs mooie bezienswaardigheden

Je kunt op het Canal du Midi namelijk aan boord gaan in een authentieke péniche. Deze platbodems uit de jaren 30 van de vorige eeuw zijn verbouwd naar moderne maatstaven, met grote cabines, goede bedden en net sanitair. ‘Luxe Hotelboot’ is waarschijnlijk een betere benaming, want tijdens de vaart zorgt een professionele crew voor de gasten. Maaltijden en drankjes zijn inbegrepen en over het algemeen is de keuken van uitstekend niveau. Door het kleinschalige karakter (meestal maar 2 tot 4 slaapcabines) valt zo’n kanaalcruise als deze overigens wel in de VIP- prijscategorie. Hier twee van die beauties:


Hotelboot Savannah Barge, voor max. 7 personen

Savannah - peniche-canal-du-midi

De Savannah is een charmante platbodem met modern comfort. Dit schip heeft 4 slaapcabines voor totaal 7 personen, een royale eetkamer en groot zonnedek. Savannah is een klassieker uit 1938, oorspronkelijk gebouwd voor wijntransport tussen Bordeaux en Sète, maar in de jaren ’80 omgebouwd tot reizende showroom voor het prestigieuze Franse cosmeticamerk L’Occitane. Na een tweede metamorfose in 2014 vaart de Savannah nu louter als hotelschip over een van de mooiste trajecten van de Canal du Midi, tussen Bram en La Redorte. Met uitstapjes naar o.a. Carcassonne, Narbonne en de omliggende wijngaarden.

Luxe cruises op Savannah Barge, 7 dagen/6 nachten, meer informatie: www.savannah-barge.com


Hotelboot l’Espérance voor max. 6 personen

Ook l’Espérance, van het bedrijfje Private Luxury Cruise, is een authentieke maar opgepimpte platbodem met modern comfort. Dit schip heeft 3 slaapkamers voor totaal 6 personen, waaronder een masterbedroom van 25m2. De stijlvolle inrichting met wit tapijt en teakhouten meubels doen eerder denken aan een luxe privéjacht dan aan een schip dat vroeger wijn vervoerde. En heerlijk decadent: er is zelfs een kleine hottub op het dek! Wat een ervaring om al poedelend, glas wijn binnen handbereik, te genieten van het landschap dat voorbij glijdt!

Meer informatie over Private Luxury Cruise: www.privateluxurycruise.com

Esperance-peniche-canal-du-midi

Peniche Esperance Canal du Midi

 

1b-Peniches-Canal-du-Midi_Languedoc

Klik hier voor meer informatie en reistips voor het CANAL DU MIDI

Hoe gaat het eigenlijk met de platanen van het Canal du Midi?

Sinds enkele jaren bedreigt een schimmelziekte de platanen rond het Canal du Midi. Om verdere verspreiding van deze ongeneselijke ziekte te voorkomen, is besloten tot de kap van een deel van de eeuwenoude bomen. Triest nieuws en veel vakantiegangers vragen zich af wat dat betekent voor de sfeer deze prachtige plek. We vroegen het aan kapitein Mathias van de l’Espérance: “Ja, het is droevig dat het zo ver moest komen en hoewel er meteen weer jonge platanen worden aangeplant, is het kanaal op diverse plekken inderdaad veranderd. Vooral op het meest zuidelijke deel, tussen Béziers en Carcassonne. Maar tegen alle verwachtingen in zijn er ook een paar voordelen van deze situatie. Ten eerste is er vanaf het kanaal nu een weidser uitzicht, je ziet zelfs de Pyreneeën liggen. Ook is er minder schaduw en dus meer zon op het kanaal. ’s Zomers kan dat vervelend zijn voor fietsers en wandelaars, maar in voor- en naseizoen een groot voordeel. Vroeger moest je in april en mei vaak nog een trui aan, maar nu is het echt opvallend warmer geworden op het water en langs de oevers. En ik kan oprecht zeggen: de sfeer van het Canal is nog altijd even bijzonder.”

LEES OOK:
De mooiste plekken in de Languedoc-Roussillon
Riberach, modern viersterren hotel tussen de wijngaarden
Hippe vakantiehuizen in een kasteeldorpje in de Languedoc
Dit zijn alle 44 Unesco-sites in Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *