frankrijk.nl

Top 10 mooiste plekken in Occitanië

Occitanië is de huidige naam voor de Languedoc-Roussillon en de Midi-Pyreneeën. Deze grote nieuwe regio in Zuid-Frankrijk heeft stranden, bergen en ontelbaar veel bezienswaardigheden. Deze plekken wil je in elk geval gezien hebben!

1. De Côte Vermeille en Collioure

De kust van Occitanië is wel 200 km lang en loopt van de Petite Camargue tot de Pyreneeën. Een enorm gevarieerde kuststrook, met prachtige stranden, natuurgebieden en zelfs wijngaarden tot aan zee. Vlak voor de grens met Spanje ligt wat ons betreft het allermooiste deel: de Côte Vermeille, ofwel de vermiljoenkust, zo genoemd naar de oranjerode kleur van de rotsen. De leukste kustplaatsjes in dit gebied zijn Port-Vendres, Banyuls-sur-Mer en Collioure. Vooral Collioure is bijzonder pittoresk, met zijn oude vuurtoren, dobberende vissersbootjes (ansjovis!), huizen in pasteltinten en het indrukwekkende Fort Elme.

Lees ook ons artikel over 7 bijzondere stranden van de Languedoc-Roussillon 

Collioure mooi dorp aan zee

2. Carcassonne, de middeleeuwse cité

Zodra je de oude stadspoorten doorloopt begrijp je waarom Carcassonne een van de best bezochte plekken in Zuid-Frankrijk is. Écht bijzonder, zo’n middeleeuws citadel die nog helemaal intact is! De architect Viollet-le-Duc (van de Notre-Dame) maakte er bij de grote renovatie in de 19e eeuw een waar sprookje van. Ook het lagergelegen ‘nieuwere’ Carcassonne is overigens de moeite waard: een stadje met leuke winkels en een grote overdekte markt.

Slaaptip: hotel met uitzicht op Carcassonne en een luxehotel IN de oude cité

3. Canal du Midi & Toulouse

Het Canal du Midi is een ander pareltje van deze regio. Het beroemde 18e-eeuwse kanaal is een geliefde plek voor wandel- en fietstochten. Je kunt ook met een peniche over het Canal du Midi varen, diverse luxe ‘hotelboten’ verzorgen tochten. Het kanaal stroomt ter hoogte van Béziers de Middellandse Zee in en begint 240 km westelijker in Toulouse. Ook een geweldige stad om te bezoeken, met een mooi oud centrum, grotendeels opgetrokken uit rode baksteen. Je vindt er bovendien diverse leuke musea, hippe winkels en goede restaurants (met natuurlijk veel eend op de kaart, hét streekproduct!).

Slaaptip: hotel op het beroemde Place du Capitole in Toulouse

Bar du Matin in Toulouse

4. Pont du Gard, Uzes en Nîmes

Eigenlijk zijn dit 3 must-sees ineen, maar ze liggen vlak bij elkaar in departement de Gard en zijn heel aardig te combineren in 1 of 2 dagen. Allereerst de niet-te-missen Pont du Gard (waar de Tour de France in 2019 overigens voorbij komt!). Denk niet dat je daar even langs kunt rijden met de auto: tegenwoordig is er een heel museumterrein waar je eerst overheen moet lopen, maar dat is wel zéér de moeite waard. Daardoor begrijp je namelijk pas echt hoe ongelooflijk knap de bouw van dit Romeinse aquaduct was!

Pont du Gard Unesco

Vlak bij de brug ligt het beeldschone plaatsje Uzès, met een hertogelijk paleis, een kathedraal en een beroemde markt. De grotere stad Nîmes (maar een halfuurtje rijden van Uzès) is ook al zo leuk, met veel winkels, restaurants, mooie oude koopmanshuizen. Aan de rand van de elegante binnenstad van staat een groot amfitheater en er is een mooi nieuw museum over het Romeinse verleden van Nîmes en de Gard.

Slaaptip: sfeervol hotel in hartje Uzès

Place aux Herbes in Uzès

5. De katharenkastelen in de Aude

Het departement de Aude is bekend als het Land van de Katharen, de ‘ketterse’ sekte die zich daar in de 13e eeuw verschanste om aan de Inquisitie van de katholieke kerk te ontsnappen. Zij trokken zich niet alleen terug in de grotten van dit bergachtige gebied, maar ook in diverse kastelen en burchten. Wel 11 van die kasteelruïnes zijn nog altijd te bezoeken en daar zitten een paar magische plekjes bij. Zoals Montségur en Château de Queribus (foto), waar je helemaal stil wordt van het uitzicht!

Languedoc Chateau de Queribus kasteel katharen

6. Gouffre de Padirac in de Lot

In de Pyreneeën zijn er diverse mooie grotten te vinden, zoals de Grotte de Niaux in de Ariège. Echt een omweg waard is ook La Gouffre de Padirac, een druipsteengrot in de Lot, op 100 meter diepte. Bijzonder is dat je daar tijdens het bezoek een boottochtje maakt op een ondergrondse rivier! Niet ver van Padirac ligt een andere highlight van het departement Lot: het pelgrimsplaatsje Rocadamour, dat tegen een hoge klif gebouwd is. Héél toeristisch, maar ook echt bijzonder.

Slaaptip in deze omgeving: Château de la Treyne

Gouffre de Padirac in de Lot

7. Aigues-Mortes en de zoutvelden

Aigues-Mortes is een soort kijkdoos-stadje! In dit charmante middeleeuwse plaatje in de Petite Camargue wil je namelijk zeker de 13e-eeuws stadsmuren beklimmen. Je kunt dan helemaal rondom Aigues-Mortes lopen (een wandeling van drie kwartier) en daarbij vanaf de muren de straten en zelfs de huizen en tuinen inkijken. Unieke sfeer! Ook heb je vanaf de oude wallen uitzicht op de zoutbergen vlak het stadje. In sommige periodes kleuren de zoutbassins helemaal roze, door een lokale algensoort: spectaculair om te zien!

Slaaptip: Hôtel des Remparts

Aigues-Mortes middeleeuws stadje Patite Camargue

8. De bergen: Pyreneeën, Causses en de Cevennen

Naast zee en strand heeft deze regio ook prachtige berggebieden De Pyreneeën natuurlijk, een topgebied voor wandelaars met plekken als het keteldal van Gavarnie en de watervallen van Cauterets.  Ook de Causses en Cevennen (foto onder), in het noordoosten van de regio, zijn een prachtig wandelgebied met valleien, hoogvlaktes en spectaculaire uitzichtpunten, zoals het Cirque de Navacelles.

9. Prachtige dorpen

In het hoge achterland van de vroegere Languedoc lijkt de tijd te hebben stilgestaan in dorpen als Saint-Guilhelm-le-Désert en Lagrasse. Prachtplaatsjes als Pézenas en Bajarc komen tot leven tijdens hun gezellige brocantes en marktdagen. Ook de voormalige Midi-Pyreneeën heeft een hoop mooie hooggelegen dorpen. Zoals het beeldschone Saint-Cirq-La-Popie in de Lot of het dromerige Cordes-sur-Ciel (op foto), een middeleeuws stadje op een heuveltop in de Tarn. Zie hier onze 10 favoriete dorpen en stadjes van Occitanië

Cordes-sur-Ciel (departement Tarn)

10. Montpellier: bruisende winkelstad

In de dorpen van Occitanië kun je je vaak al uitleven in leuke kleine winkeltjes van kunstenaars en ambachtslieden, maar écht goed shoppen kan in Montpellier, een studentenstad met een gezellige sfeer! De oude binnenstad is belachelijk pittoresk, met achter elk straatje weer een charmant plein vol terrasjes en straatmuzikanten. Je vindt er bovendien veel (mode)winkels van lokale ontwerpers en leuke Franse merken (ontdek hier de beste adressen). Ook zijn de noordelijkste stranden van Occitanië vlakbij: maar een halfuurtje rijden vanaf de stad. En enkele van de hipste strandclubs (pailottes) van dit deel van Zuid-Frankrijk zitten in de buurt van Montpellier!

Montpellier leuke studentenstad Hérault

Hier vind je meer informatie over deze en andere bezienswaardigheden in Occitanië!

LEES OOK:
Top 10 mooiste dorpen en stadjes van Occitanië
Mooie stranden in de Languedoc

Beeld: CC/Jorge Franganillo (Collioure), CC-BY-SA/twojtowicz (Carcassonne), CC/Dominique Viet (Cordes), CC/Jose-Manuel Mota (Aigues-Mortes), CC/Gouffre de Padirac, CC/Rogerio Camboim S Almeida (Pont du Gard), Caroline Ricciardi-UNP (Montpellier), Cercle Prestige/occitanie (Cevennen, Queribus, Toulouse), 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *