frankrijk.nl

Dali en Gaudi in Amsterdamse Fabrique des Lumières

Een succesvol concept uit Frankrijk kwam in april 2022 ook naar Nederland en bleek een doorslaand succes. Met Fabrique des Lumières heeft Amsterdam zijn eigen ‘Lichtfabriek’, naar het voorbeeld van Parijs, Les Baux-de-Provence en Bordeaux. Et on adore! 

Diffuus, verlicht en dansend…. Zo zag je die bekende kunstwerken nog niet eerder. Als in een grote caleidoscoop glijden de schilderijen door de zaal op de klanken van muziek. De overweldigende exposities van de stichting Culturespaces trekken sinds 2012 volle zalen in Frankrijk. Het begon dat jaar in de Provence, in de Carrière des Lumières, in de krijtgroeven bij Les Baux-de-Provence.

Klimt in Fabrique des Lumieres

Na de Provence, Parijs en Bordeaux

Van Gogh, Cézanne, Dali, Klimt en vele andere kunstenaars zijn intussen aan bod gekomen in Les Baux-de-Provence en op de recentere locaties die volgden. In Parijs opende in 2018 het Atelier des Lumières in een vroegere ijzergieterij in het noordwesten van de stad. In 2020 volgde Bordeaux, met het Bassin des Lumières, in de voormalige onderzeebootbasis van de stad.

fabrique des lumières amsterdam

Voor elke nieuwe ruimte – altijd met indrukwekkende eigen afmetingen – worden de exposities steeds weer op maat gemaakt, zodat de beelden exact ‘passen’ in elk monument.

fabrique des lumieres amsterdam

Nieuw kunstcentrum op het Westergasterrein

In Amsterdam heeft Culturespaces dat concept toegepast op de 19e-eeuwse Zuiveringshal van de Westergasfabriek, omgedoopt tot ‘Fabrique des Lumières.

Fabrique des Lumières Jimmy Nelson

De eerste expositie vorig jaar, een eerbetoon aan Gustav Klimt en zijn Weense tijdgenoten was meteen een hit. Net zoals de tijdelijke Jimmy Nelson-experience, de Engelse fotograaf die wereldberoemd werd door zijn unieke beelden van inheemse stammen over de hele wereld.

Vanaf maart 2023: Dali en Gaudi

Vanaf 10 maart zal de immense hal volledig worden ingenomen door de meesterwerken van Dalí en Gaudí. Twee kunstenaars die – elk op eigen wijze – hun overduidelijk signatuur hebben gezet in de Europese kunsthistorie. De een als schilder, de ander als architect. Tijdens dit visuele en muzikale spektakel komen de beroemdste werken van Salvador Dalí tot leven op het ritme van de muziek van de legendarische band Pink Floyd. De werken van Antoni Gaudí (architect van de kathedraal La Sagrada Familia in Barcelona) – een grote inspiratiebron voor Dalí – maken de meeslepende ervaring compleet.

Fabrique Lumières Amsterdam

À voir et pour une bonne cause!

We zijn benieuwd naar deze nieuwe tentoonstelling, het belooft een kleurrijk spektakel te worden.  Overigens is Amsterdam niet de enige buitenlandse locatie waarnaar dit Franse concept geëxporteerd is: ook New York en Seoul kregen in 2022 eigen ‘Lumières’-locaties. En tot slot, Culturespaces gebruikt de opbrengsten van al deze exposities om kansarme kinderen toegang te bieden tot cultuur- en kunstonderwijs. Chapeau zeggen wij!

Online reserveren €16 volwassenen vanaf 17 jaar inclusief tijdslot, klik hier*

Ga je met kinderen of met de hele familie, kijk dan voor meerkeuzetickets op: www.fabrique-lumieres.com

*prijzen zoals bekend in mrt 2023. Let op: alleen rechtstreeks bij Fabrique des Lumières is het mogelijk een gezinspas en kindertickets te boeken.

 Dali-Fabrique-Lumieres

LEES OOK:
Bassin des Lumières in Bordeaux

Beeld: Culturespaces/Eric Spiller en Charles Duprat, Josee Schouten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *