frankrijk.nl

Must-do in Bordeaux: de Unesco-wandeling

Bordeaux is prachtig. De binnenstad is bijna een openluchtmuseum dat dit jaar 10 jaar op de Werelderfgoedlijst staat. Via de Unesco-wandeling kom je langs alle hoogtepunten. Karen liep hem voor ons en noteerde meteen de leukste adresjes onderweg.

Bordeaux bloeide als nooit tevoren in de 18e eeuw. Dit gouden tijdperk maakte van de Zuid-Franse havenstad, met haar maanvormige bocht in de rivier Garonne, een stad die ertoe deed! Een rijke havenplaats met wijn als hét product van een levendige internationale handel. Een groot deel van de oude binnenstad is sinds 2007 bestempeld als Werelderfgoed. Met maar liefst 376 beschermde monumenten hijgt Bordeaux in de nek van wereldstad Parijs. “Neem Versailles, meng het met Antwerpen en je hebt Bordeaux“, zei Victor Hugo al.

Bordeaux monumenten bezienswaardigheden Unesco-wandeling

Highlights van de binnenstad

De Unesco-wandeling is een leuke manier om alle juweeltjes van Bordeaux te ontdekken. De route voert je in korte tijd langs de architectuur van de middeleeuwen tot de gouden 18e eeuw. En met genoeg leuke drink- en snackstops onderweg is dit ook voor de kinderen geen straf. In het eerste deel van de wandeling heb je meteen al 2 toppers te pakken: Bordeaux’s eigen ‘Vrijheidsbeeld’, het Monument des Girondins, de 43 meter hoge pilaar op Place des Quinconces. En het waanzinnig mooie Grand-Théâtre aan Place de la Comédie, met 12 trotse beelden van 3 godinnen en de 9 muzen van de Kunst en Wetenschap.

bezienwaardigheden in Bordeaux

Het theater is prachtig vanbinnen, met zijn interieur in Italiaanse stijl. In de zomermaanden kun je het bezoeken met en plattegrond, de rest van het jaar alleen met Franstalige rondleidingen (woe en za).

Eerst koffie!

Miroir d’Eau en Palais de la Bourse

Laat de stad even op je inwerken en drink je eerste kop koffie bij in de luxe brasserie van topkok Philippe Etchebest, die dit plein deelt met Engelse chef Gordon Ramsay, dan daarna direct door naar het water en de kades van de Garonne voor een indrukwekkende rij prachtige panden met uitzicht op de rivier. Zoals het Palais de la Bourse, ooit het commerciële en maritieme hart van de stad. Niet te missen is de Miroir d’Eau, een mega-fontein (3450 m2) waar je met velen anderen geniet van pootjebaden en picknicken.

Miroir d'eau: waterpret met Karen en Marthe

Pittoreske pleinen

Na deze verfrissing gaan we weer verder via de übergezellige studentenwijk Saint-Pierre en een paar pittoreske pleintjes, zoals Place du Palais en Place Fernand-Lafargue met de imposante stadspoorten Porte de Cailhau (foto hieronder) en La Grosse Cloche. Goede lunchstops onderweg zijn Plan B Sandwich Shop en – onze total crush -het groene Kitchen Garden (bio & vegetarisch, zie foto’s). Help deze wandeling kan nog lang duren als we overal wat eten of drinken!

Bordeaux monumenten bezienswaardigheden Unesco-wandeling lunchadres Porte de Cailhou

Kathedraal en uitkijktoren

Het laatste deel van de Unesco-wandeling voert langs de Cathédrale Saint-André, en haar Tour Pey-Berland (uitzicht over de stad en de Garonne!), en het gemeentehuis waar burgervader Alain Juppé nog altijd de scepter zwaait.

Bordeaux vanaf Fleche St Michel met Port Lune

Als kers op de taart shoppen en snoepen in winkelstraatje Rue des Remparts en Hans & Grietjestraatje Rue de la Vieille-Tour (XL-slagroomsoesjes bij Les Dunes Blanches en de olalala-chocola van Hasnaâ). We gaan nog niet naar huis, nog lange niet… !

winkelen Bordeaux leuke straten Unesco-wandeling

PRAKTISCH
Bij het Office du Tourisme (12 Cours du 30 Juilliet) kun je een plattegrond en de brochure Bordeaux Patrimoine/Héritage halen, waarin de Unesco-wandeling wordt beschreven (Frans/Engels). Je kunt de route zelfstandig lopen, reken op zo’n 2 uur zonder stops (via  bordeaux-tourisme.com.) of je boekt vooraf een UNESCO tour.

Ook handig: als je ook van plan bent om Le Cité du Vin, het mooie nieuwe wijnmuseum te bezoeken, dan is de Bordeaux City Pass interessant. Te koop bij het Office du Tourisme (vanaf € 29) en met behalve toegang tot dit museum en de verschillende monumenten van bovenstaande Unescotour, ook vrij gebruik van het openbaar vervoer (o.a. de tram!) in de stad.

Kaart voor de Unesco-wandeling van Bordeaux

PLUS+
– Met de Unesco-wandeling krijg je in relatief korte tijd (reken zo’n 2 uur zonder pauzes) een goed beeld van Bordeaux en je belandt eens niet in de doorsnee winkelpromenades.
– Zeer geschikt voor groot en klein en zelfs volkomen rolstoelvriendelijk.
– Je kunt de wandeling uitbreiden naar multicultiwijk Saint-Michel met zijn levendige markt Les Capucins. Of combineren met een bezoek aan topmusea zoals het Musée des Beaux Arts (klassieke schilderkunst), het Musée d’Aquitaine (historie) of het CAPC (moderne kunst).

MIN-
– Waarschuwing: met zoveel moois te zien en ontelbaar veel leuke adresjes voor eten, drinken en shoppen kan de wandeling de hele dag duren.

Bordeaux monumenten bezienswaardigheden Unesco-wandeling Place de la Bourse kathedraal

LEES OOK:
Toptips weekendtrip Bordeaux
Yndo, origineel boetiekhotel in Bordeaux
Shoppen in Bordeaux

Tekst & beeld: Karen Kommer-de Graaf (behalve foto Garçons Pluriels (Porte Cailhau)

Karen Kommer Gastblogger

2 reacties op “Must-do in Bordeaux: de Unesco-wandeling”

  1. Mathilde schreef:

    Bordeaux is een prachtige historische stad en de Unesco-wandeling voert je langs bekende en minder bekende plekken. Een aanrader, maar neem wel genoeg tijd. Onderweg wil je echt overal stoppen:).

  2. Arnoud schreef:

    Prachtige wandeling. Neem de tijd. Vergeet ook niet het nieuwe wijnmuseum te bezoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *