frankrijk.nl

Must-do in Bordeaux: de Unesco-wandeling

Bordeaux is prachtig. De binnenstad is bijna een openluchtmuseum en staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst sinds 2007. Het Office du Tourisme heeft gratis plattegronden van de  ‘Unesco-wandeling’ je langs alle hoogtepunten in het centrum. Karen liep hem voor ons en noteerde meteen de leukste adresjes onderweg.

Le Port de la lune

Bordeaux bloeide als nooit tevoren in de 18e eeuw. Dit gouden tijdperk maakte van de Zuid-Franse havenstad, met haar maanvormige bocht in de rivier Garonne, een stad die ertoe deed. ‘Le port de la lune’ werd de bijnaam van deze rijke havenplaats met wijn als een van de belangrijkste internationale handelsproducten. Een groot deel van de oude binnenstad is sinds 2007 bestempeld als Werelderfgoed. Met maar liefst 376 beschermde monumenten hijgt Bordeaux in de nek van wereldstad Parijs. “Neem Versailles, meng het met Antwerpen en je hebt Bordeaux”, zei Victor Hugo.

Bordeaux monumenten bezienswaardigheden Unesco-wandeling

Highlights van de binnenstad van Bordeaux

De Unesco-wandeling is een goede manier om alle juweeltjes van Bordeaux te ontdekken. De route voert je in korte tijd langs de architectuur van de middeleeuwen tot de gouden 18e eeuw. En met genoeg leuke drink- en snackstops onderweg is dit ook voor de kinderen geen straf. In het eerste deel van de wandeling heb je meteen al 2 toppers te pakken: Bordeaux’s eigen ‘Vrijheidsbeeld’: het Monument des Girondins, de 43 meter hoge pilaar op Place des Quinconces. En het waanzinnig mooie Grand-Théâtre aan Place de la Comédie: de huidige operazaal, waarvan de neoklassieke façade gesierd wordt door beelden van 3 godinnen en de 9 muzen van de Kunst en de Wetenschap.

bezienwaardigheden in Bordeaux

Het theater is prachtig van binnen, met zijn interieur in Italiaanse stijl. In de zomermaanden kun je het bezoeken met een plattegrond, de rest van het jaar alleen met Franstalige rondleidingen (woe en za).

Eerst koffie!

Miroir d’Eau en Palais de la Bourse

Laat de stad even op je inwerken en drink je eerste kop koffie bij in de luxe brasserie van topkok Philippe Etchebest, die dit plein deelt met Engelse chef Gordon Ramsay. Daarna gaat de wandeling door naar  de waterkant en de indrukwekkende rij prachtige panden met uitzicht op de Garonne en de stenen Pont de Pierre. Het bekendste gebouw is het Palais de la Bourse, ooit het commerciële en maritieme hart van de stad. Niet te missen daar recht tegenover is de Miroir d’Eau, een mega-fontein (3450 m2) waar je met velen anderen geniet van pootjebaden en picknicken.

Miroir d'eau: waterpret met Karen en Marthe

Pittoreske pleinen

Na deze verfrissing gaan we weer verder via de übergezellige studentenwijk Saint-Pierre en een paar pittoreske pleintjes, zoals het bekende Place du Parlement.  En wij waren ook erg gecharmeerd van Place du Palais en Place Fernand-Lafargue met (respectievelijk) imposante stadspoorten Porte de Cailhau (foto hieronder) en La Grosse Cloche.

Bordeaux monumenten bezienswaardigheden Unesco-wandeling lunchadres Porte de CailhouPorte de Cailhau met daarachter het gezellige Place du Palais

Grosse Cloche BordeauxGrosse cloche

Kathedraal en uitkijktoren Pey-Berland

Het laatste deel van de Unesco-wandeling voert langs de Cathédrale Saint-André (prachtig van buiten, minder opvallend van binnen) en haar Tour Pey-Berland, een losstaande toren met een gouden madonnabeeld op de spits. Je kunt die 66 meter hoge toren beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad en de Garonne (€6 volwassen, onder 26 jaar gratis).

kathedraal van Bordeaux

Bordeaux vanaf Fleche St Michel met Port Lune

Als kers op de taart shoppen en snoepen in winkelstraatje Rue des Remparts en Hans & Grietjestraatje Rue de la Vieille-Tour (XL-slagroomsoesjes bij Les Dunes Blanches en de olalala-chocola van Hasnaâ). We gaan nog niet naar huis, nog lange niet… !

winkelen Bordeaux leuke straten Unesco-wandeling

PRAKTISCH
Bij het Office du Tourisme van Bordeaux (12 Cours du 30 Juilliet) kun je een plattegrond en de brochure Bordeaux Patrimoine/Héritage halen, waarin de Unesco-wandeling wordt beschreven (Frans/Engels). Je kunt de route zelfstandig lopen, reken op zo’n 2 uur zonder stops (via  bordeaux-tourisme.com.) of boek vooraf een UNESCO-tour met een gids.

Deze route is ook per fiets en zelfs per toeristentreintje. We zijn niet hele grote fans van dat soort treintjes, maar met jonge kinderen of mensen die slecht ter been zijn is het een uitkomst. Die van Bordeaux stopt tegenover het Office du Tourisme. Audiotours in meerdere talen waaronder Engels. Tarief: ca. €10 voor een ritje 50 minuten.

Ook handig: als je ook van plan bent om Le Cité du Vin, het mooie nieuwe wijnmuseum te bezoeken, dan is de Bordeaux City Pass interessant. Te koop bij het Office du Tourisme (vanaf €44) en met behalve toegang tot dit museum en de verschillende monumenten van bovenstaande Unesco-tour door Get Your Guide, ook vrij gebruik van het openbaar vervoer (o.a. de tram!) in de stad.

Kaart voor de Unesco-wandeling van Bordeaux

PLUS+
– Met de Unesco-wandeling krijg je in relatief korte tijd (reken zo’n 2 uur zonder pauzes) een goed beeld van Bordeaux en je belandt eens niet in de doorsnee winkelpromenades.
– Zeer geschikt voor groot en klein en zelfs volkomen rolstoelvriendelijk.
– Je kunt de wandeling uitbreiden naar multicultiwijk Saint-Michel met zijn levendige markt Les Capucins. Of combineren met een bezoek aan topmusea zoals het Musée des Beaux Arts (klassieke schilderkunst), het Musée d’Aquitaine (historie) of het CAPC (moderne kunst).

MIN-
– Waarschuwing: met zoveel moois te zien en ontelbaar veel leuke adresjes voor eten, drinken en shoppen kan de wandeling de hele dag duren.

Bordeaux monumenten bezienswaardigheden Unesco-wandeling Place de la Bourse kathedraal

LEES OOK:
15 toptips voor een stedentrip Bordeaux
Yndo, origineel boetiekhotel in Bordeaux
Shoppen in Bordeaux

Tekst & beeld: Karen Kommer-de Graaf (behalve foto Garçons Pluriels (Porte Cailhau). Depositphotos

Karen Kommer Gastblogger

2 reacties op “Must-do in Bordeaux: de Unesco-wandeling”

  1. Mathilde schreef:

    Bordeaux is een prachtige historische stad en de Unesco-wandeling voert je langs bekende en minder bekende plekken. Een aanrader, maar neem wel genoeg tijd. Onderweg wil je echt overal stoppen:).

  2. Arnoud schreef:

    Prachtige wandeling. Neem de tijd. Vergeet ook niet het nieuwe wijnmuseum te bezoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *