frankrijk.nl

Roll over Bordeaux! Fietsen en andere activiteiten in de wijnstad

Een stad verkennen op de fiets, daar houden wij nou van! En Bordeaux leent zich daar uitstekend voor als een van de meest fietsvriendelijke steden van Frankrijk. Handige tips om deze gezellige stad in het Zuidwesten op twee wielen te verkennen.

Bordeaux is een echte fietsstad! Relatief vlak en met veel aparte fietspaden, onder meer over de oever van de Garonne. Je ziet hier dan ook veel meer fietsers dan in andere Franse steden van dit formaat en er zijn in Bordeaux zelfs steeds meer ‘bakfiets-ouders’ (op hippe Deense of Nederlandse modellen). Elke 1e zondag van de maand is het centrum van Bordeaux bovendien autovrij!

1. De stadsfiets V’Cub

Even een uurtje door de stad fietsen? Bordeaux heeft een goed werkend openbaar fietsenplan, VCub of V³, met 184 ophaal/parkeerpunten en 2.000 fietsen. Het principe is gelijk aan dat van Parijs: met een creditcard kun je een fiets uit de stalling halen. Je betaalt maar €1,70 voor een 24-uurs abonnement. Vervolgens is elk 1e half uur gebruik gratis, daarna betaal je €2 voor elk uur dat je de fiets langer bij je houdt (als in: niet terugzet in een stalling). Hier de precieze handleiding in het Engels Let op: de elektrische variant van de VCub (blauw spatbord) werkt niet elektrisch voor toeristen: je kunt de accu alleen voor een heel jaar huren. Op zich kun je ‘m wel gebruiken, maar hij trap zonder accu juist zwaarder en hij is ook iets duurder.

stadsfietsen leenfietsen Bordeaux

2. Fiets huren

Nadeel van zo’n V’Cubfiets is wel dat je telkens op zoek moet gaan naar een stalling, om de leenduur te stoppen. Wil je liever in alle vrijheid rondrijden huur dan een fiets. Kost je circa €15 per dag voor een stadsfiets. Onze Karen huurt ze voor haar familie altijd bij Cool Bike (77 Quai des Chartrons, +33 (0)5 33481386, dinsdag t/m zondag van 11.00-20.00 uur geopend). Ze hebben ook kinderfietsen of een fietskarretje (max. 2 plaatsen). Terwijl Nicky graag naar Pierre qui roule gaat, achter het centrale Place Gambetta. Andere fietsverhuuradressen vind je hier.

fietsen in Bordeaux

En tip van Josee en Carole: check of het hotel waar je slaapt niet toevallig fietsen aanbiedt, zoals zij hadden in hun Guesthouse La Course.

3. Fietsen met een gids

Karen testte de Bordeaux Highlights Tour van Baja Bikes en fietste in 3 uur tijd een topervaring bij elkaar met een Engelstalige gids (er is deze zomer ook een Nederlandse gids!). Al fietsend passeer je historische Unesco-klassiekers, de hippe wijken waaronder multiculturele wijk Saint-Michel, de stadsparken en de unieke hotspots Darwin en Cité du Vin. Reserveren kan via de site van Baja Bikes. Je krijgt een flesje water mee en onderweg kom je langs genoeg adresjes voor een snelle snack. Prijs €30.

Fietsen in Bordeaux

Ga je liever wandelen lees dan over onze ervaring met de Unesco-wandeling in Bordeaux, waarbij je ook vele highlights aandoet.

4. Rollen & skaten

Ben je zelf fanatiek rollerskater of skateboarder of heb je kinderen die fan zijn, vergeet dan niet je skateboard mee te nemen tijdens een tripje naar Bordeaux. Aan de kant van het centrum is er langs de Garonne een breed recreatiepad voor rollers, wandelaars en fietsers. Aan deze kade, ter hoogte van Chartrons, vind je ook een imposant groot skatepark. En aan de overkant van de Garonne, in het creatieve Darwin, vind je zelfs een volledig indoor-skatepark in een van de hallen.

Bordeaux skatepark

5. Segway of Tuktuk-toer

Doe je het liever wat rustiger aan of wil je je laten rijden door de stad, overweeg dan een Segway Tour (ca. 2 uur) of een rondje met een Tuktuk (55 min/€50 (1-3 pers) langs de highlights. Kleine kinderen mogen gratis mee en de kinderwagen kan ook mee aan boord. Meer info op de site van Bordeaux Tourisme.

Bordeaux met een tuktuk rondleiding tours

6. Deelscooters Yego

Sinds 2018 heeft Bordeaux superleuk uitziende elektrische scooters in de stad. Je kunt ze lokaliseren met de Smartphone-app van Yego en je laat ze weer achter waar je wilt! Het eerste half uur is gratis, daarna kost de scooter 29 cent per minuut. Er zitten 2 helmen in de zadelbak en -koffer (met haarnetjes). Let op: het dragen van geschikte handschoenen is verplicht op een scooter in Frankrijk

scooters Bordeaux

P.S. wil je alvast een impressie van wat je onderweg allemaal kunt tegenkomen. Kijk dan naar dit filmpje van Carole en Josee:

LEES OOK:
Leuke eetadresjes in Bordeaux
Must-do in Bordeaux: de Unesco-wandeling
Darwin, culturele hotspot in Bordeaux
De leukste parken en groene lunchadressen van Bordeaux
3 heerlijke hotels in Bordeaux

Tekst: Josee Schouten / Nicky Bouwmeester (update juni 2023) Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz, Karen Kommer-de Graaff, 2 fietsers Office du Tourisme Bordeaux, CC/-FB Yego (scooter)

Laatste update 9/2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *