frankrijk.nl

Naar Bordeaux? Dit zijn de hipste wijken!

Onthouden voor een stedentripje dit jaar: Bordeaux! Deze Zuid-Franse stad is zowel charmant en klassiek, als hip en booming. En je bent er zo!

Hou je van Parijs maar wil je wel eens wat anders? Kies Bordeaux! Deze stad heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als een perfecte bestemming voor een stedentripje. Een heerlijke oude binnenstad, een levendige kade langs de oevers van de Garonne, tal van wijnbars (uiteraard!) en veel, heel veel lekkere eetadresjes. Bovendien kun je sinds dit voorjaar nu ook directe vliegtickets boeken bij transaviaDaarnaast genoeg te zien en te doen. Dit zijn de leukste en op dit moment hipste wijken.

Saint-Pierre en de oude binnenstad

De prachtig gepimpte havenkades, het oude centrum vol monumenten dat als geheeld op de Werelderfgoedlijst staat… Bij een bezoek aan Bordeaux wil je sowieso de centrale wijk Saint-Pierre gezien hebben. In de oude straatjes voel je hier nog de Gouden Eeuw van de chique wijnstad. Oud geld van gevestigde wijnfamilies vloeit hier nog steeds rijkelijk! En ook de Triangle d’Or van Bordeaux: de wijk tussen Place Quinconces, de Allées Tourny, het Grand Théatre en de Place des Grandes-Hommes. Een wijk met prachtige oude herenhuizen – rijkelijk versierd zijn met mascarons (gezichten) en fraaise balkons – en in alle straten elegante winkels waar de rijkste Bordelais hun inkopen doen.

Maar Bordeaux heeft ook zeker plek voor jong, hip, multicultureel, artistiek en alternatief. Her en der schemert zelfs het rauwe randje van een echte havenstad! Ontdek Chartrons, Bacalan, Bastide en Saint-Michel.

Vier wijken, vier stijlen

Als je van noord naar zuid de maanvormige slinger van de Garonne volgt, kom je langs 4 heel verschillende wijken op de linkeroever en de rechteroever van de rivier. Op de linkeroever eerst Le Bacalan, het havenindustriegebied, en dan Les Chartrons, het historisch hart van de wijnhandel. Aan de overkant van de rivier ligt La Bastide, een groene long langs het water met de hippe hotspot Darwin. En vervolgens downtown, terug op de linkeroever, de multicultiwijk Saint-Michel, met zijn levendige Marché des Capucins.

Karen op straat in Bordeaux

Karen  woont in Bordeaux en verklapt ons haar favoriete adresjes in 4 populaire wijken

1. Le Bacalan: een vleugje Berlijn

Naast de moderne Pont Chaban-Delmas ligt het havengebied, een spannende mengelmoes van oud en modern. Niet eens zo heel lang geleden was dit nog een ruige no-go-zone, waar alleen havenarbeiders en schippers zich durfden te begeven. Maar de voormalige havengebouwen en volksbuurten zijn veranderd in hippe wijken om te wonen, werken en uitgaan, met spannende moderne architectuur.

Je komt aan in de wijk via de Quai de Bacalan (waar het outlet-winkelcentrum Quai des Marques winkelmogelijkheden biedt), waarna je de sluisbrug van de Bassins à flot, het nog altijd in gebruik zijnde natte dok over wandelt. Voor je ligt nu het rijzige nieuwe wijnmuseum, La Cité du Vin, een glimmend gebouw in de vorm van een wijnkaraf: een bezoek zeker waard!

Cite du Vin Bordeaux

Tegenover dit museum liggen de compleet vernieuwde  Foodhallen van Bacalan: waar je binnen en buiten staand oesters, verse vis, Spaanse hammen, Baskische tapas en andere hapjes kunt proeven. Ook ideaal als koffiestop met een taartje of canelé erbij, terwijl je uitkijkt op de oude hijskranen van het dok en de street-art op diverse gebouwen langs de kades.

Bacalan foodhallen

Aan de overkant van de oude marinehaven zijn ook bijzondere nachtelijke adresjes te vinden op de grote boten die daar aan de kade liggen. Zoals La Dame, Food & Club waar je kunt dansen, eten en cocktails drinken. Of de I-boat: een veerboot van 3 verdiepingen, met een concertzaal, een restaurant en ’s zomers een heus strandterras!

Kade-bacalan-Bordeaux

Heel bijzonder is ook La Base sous-marine. Tijdens WOII was dit een Duitse onderzeebootbasis, sinds de jaren ’90 een indrukwekkende artistieke plek met wisselende exposities. Sinds 2020 biedt de bunker onderdak aan de Bassins des Lumières, een waanzinnige beeld&lichtshow waar beroemde kunstwerken tot leven komen (waarvan sinds vorig jaar een Nederlandse variant bestaat in Amsterdam: Fabrique des Lumières). Ook Les Vivres de l’Art, een openlucht-atelier van ijzerkunstenaar Jean-François Buisson, is zo’n te gekke creatieve locatie. Met een geheime tuin, waar je ook een goed lokaal biertje (PIP) kunt drinken en openluchtconcerten, theater en soirées grillades (BBQ) kunt bijwonen. Een andere intieme en groene plek in de wijk is Bar de la Marine, waar je kunt drinken én eten in een fijne tuin.

2. Les Chartrons: Bordeaux’ eigen Marais

Hippe wijk Chartrons in BordeauxPlace du Marché des Chartrons

Ten zuiden van Bacalan, eveneens op de linkeroever ligt Les Chartrons, een wijk met veel vintage- en brocantewinkels én 18e-eeuwse wijndepots. Veel daarvan hebben een Engelse, Ierse of Hollandse achtergrond. Zij brachten de Fransen de internationale handel bij. Er zijn zelfs twee Maisons hollandaises (Quai des Chartrons 28- 29) en een Temple protestant (protestantse kerk). Vanaf de rivierkade kun je de wijnentrepots inlopen. Op de muren zie je nog steeds de afdrukken van de houten wijnvaten die vanuit hier naar de afgemeerde schepen werden gerold. Eén ervan is een verzamelplek van creatieve adresjes geworden: de overdekte Rue de Faubourg des Arts.

Shopping in wijk Chatrons

Bistro’s Le Carré en Chez Dupont, de brug van Aquitaine en een van de vele leuke boetieks in deze wijk

In een van de pakhuizen, de Entrepots Lainé, is nu hét museum voor hedendaagse kunst (CAPC) gevestigd. Aanrader! Op zonnige zondagen slenteren in deze wijk veel mensen langs het water. Je kunt gaan kijken bij de stoere jongens- en meisjes op het skatepark en daarna heerlijk lunchen in picknickstijl op de Marché des Quais des Chartrons. Deze zondagse markt bestaat naast gewonen etenskramen uit veel foodtrucks vol lekkernijen uit alle werelddelen. Ook vind je hier oesterkramen met een terrasje, waarop je direct aan de Garonne oesters kunt eten met een glas wijn erbij.

picknickstijl op de Marché des Quais des ChartronsQuais des Chartrons

Rue Notre-Dame is de hoofdader van Chartrons. Met zijn unieke shop- en eetadresjes doet de straat zowel denken aan Portobello Road, in Notting Hill, als aan de hippe Marais in Parijs. Een ‘dorp’ in de stad’ met een vleugje bobo-chic. Leuk is hier Chez Dupont (B&B én restaurant), de oudste bistro van Bordeaux. En het écht Italiaanse restaurant Boca a Boca, met bijbehorende kruidenier (topbroodjes & ham). Voor een ontbijtje, zoet en koffie of thee duik je naar binnen bij La Pelle Café, een van de 5 echte koffiebranders in Bordeaux. En 100% Made in France is een leuke conceptstore! Een glas wijn drinken is leuk bij Yarra, een sfeervolle wijnbar met kaas- en charcuterieplanken.

Wijk Chartrons in Bordeaux: pakhuizenHet skatepark, Faubourg des Arts (winkels in een vroeger entrepot), Place du Marché des Chartrons

De buurt staat ook bekend om de vele vintage- en brocanteadressen. Antiekliefhebbers kunnen bijvoorbeeld lang struinen in het Village Notre Dame: 60 antiquairs in het pand van een voormalige drukkerij. Groot fan ben ik ook van het gemoedelijke Place du Marché des Chartrons, een pleintje met diverse leuke eet- en drinkadresjes, zoals La Cabane Cent Un (verse vis, oesters).

Chartrons vintage Bordeaux

3. La Bastide: de groene long van Bordeaux

Een stukje fietsen? De brug Chaban-Delmas bij het Cité du Vin of de oude Pont de Pierre in het centrum brengen je naar de snel veranderende Rive Droite van Bordeaux, naar de groene wijk La Bastide. Een rondje 2 bruggen (10 km) is heerlijk om te doen! Ook leuk is het nemen van de gratis watertaxi BatCub met een stop bij de Place Stalingrad direct naast de oude brug. Eyecatcher op dit plein is de XL-stadssculptuur, Le Lion Bleu, van de Parijze kunstenaar Xavier Veilhan.

Lion Bleu op Place Stalingrad in BordeauxPlace Stalingrad met Le Lion Bleu

La Bastide is de groene stadslong van Bordeaux door onder meer het park Aux Angeliques en de Jardin Botanique. Het park strekt zich helemaal uit langs het water aan deze rivierkant, goed toeven daar op allerlei picknick- en speelplekken. In de botanische tuin zit ook een restaurant Le Caillou met wereldkeukengerechten.

Darwin wijk in BordeauxHippe hotspot Darwin, in vroegere kazerne

Aan deze kant van de Garonne maakten we al kennis met de hippe hotspot Darwin en ook met de naburige Les Chantiers de Garonne, een soort Bordeaux-Plage!

Chantier Garonne BordeauxMaar er is meer! Meng met locals bij de zeer geliefde Guinguette Chez Alriq aan het water. Op dit vrolijke en beetje alternatieve terras zijn vaak live-optredens van jazz manouche tot circus in een superrelaxte-kom-maar-op-je-slippers-sfeer. Bovendien heel kidsproof, lees: ruimte!

Koffie drinken bij Darwin

Iets sjieker kan ook bij Le Siman, een panoramisch restaurant met prachtig uitzicht op de binnenstad met vele Unesco-monumenten. Het geeft zowel een trendy restaurant als een brasserie met tapas, oesters en pinchos. Een ander pareltje is L’Oiseau Bleu, een gastronomisch restaurant met een inventieve keuken voor een echt avondje uit!

Bordeaux Rive Droite met de wijk La BastideHet centrum aan de overkant van de Garonne, gezond lunchadres Humming en de kerk Sainte-Marie de la Bastide

Tot slot een fijne ontdekking! Voor gezond en homemade fastfood of gewoon goeie koffie met een brookie (brownie & cookie) ga je naar lunchtentje ‘formaat schoenendoos’ Humming. Charles en Gilles combineren hun neo-snacking met een goed gevoel voor vintagevondsten en interieurstyling. Meenemen kan ook, een van hun betaalbare ‘formules‘ (lunchmenu’s) is ideaal als picknick.

4. Saint-Michel: melting-pot van de stad

Down-town op de linkeroever in de buurt van treinstation Gare de Saint-Jean ligt de kleurrijke volkswijk ‘Saint-Mi’ met haar overdekte etensmarkt Les Capucines (Le Capu voor intimi). Op zondag kun je hier tussen de kramen terecht voor een overheerlijke lunch met wijn, tapas, oesters, falafel en meer aan de diverse barretjes te midden van het geroezemoes op de markt. Aanrader!

In het quartier Saint-Michel woont en werkt een bonte mengelmoes van meer dan 60 nationaliteiten. Tout Bordeaux, van studenten tot pensionados, komt hier voor het kosmopoliete sfeertje. Je vindt er veel betaalbare Arabische winkeltjes met eten en interieurspullen. Ook op de wekelijkse zaterdagochtendmarkt van Marché Saint-Michel komen veel locals.

Wijk Saint Michel Bordeaux

De wijk dicht bij Gare Saint-Jean is de laatste jaren volop in ontwikkeling. Diverse zijstraatjes kregen rigoureuze opknapbeurten en er zijn steeds meer bijzondere multicultureel geïnspireerde winkels en originele koffie- en lunchtentjes. Zoals de mini-kantine Une Faim du Loup, met gezonde, vers gemaakte lunchhappen en goede koffie. En in een vroeger dierkundig instituut, halverwege tussen de markt van de Capucines en het treinstation, is in 2021 ook een luxehotel geopend in een fantastisch monumentaal gebouw, Hotel La Zoologie, met een spa (met uitzicht op de tuin). bar, restaurant en zelfs een rooftop.

Hotel-la-Zoologie-BordeauxHotel La Zoologie & Spa

Dichter bij het centrum zijn vooral de levendige pleinen, Place Meynard en Place Canteloup (rondom de Basilique Saint-Michel en de Flêche Saint-Michel) erg leuk, mede door de rommelmarkt die hier 3 keer per week plaatsvindt. Voor nog meer tweedehands vondsten kun je de hele week terecht bij Le Passage Saint-Michel, een 18e-eeuws bananenpakhuis met 20 brocanteurs. Supermooie dingen! Ook is er sinds kort een eigen bar met terras in de brocantehal en direct naast de passage zit een prachtige oude brasserie.

hippe wijk vlooienmarkt fleche kerktoren

Basilique en Flêche Saint-Michel, rommelmarkt van Saint-Michel, koffieshop Une Faime de Loup

Tussen La Flêche en Le Capu vind je nog een paar populaire eet- en drinkadresjes zoals bistrot Le Cochon Volant (reserveren!) en Le Bistrot. Meer zin in een wijnbar? Voor een goed glas wijn met een glimlach en authentieke snacks ga je naar Julo of Le Fil Rouge. Natuurlijk ontbreken ook de wereldkeukens in deze wijk niet: Kokomo voor écht goede Amerikaanse burgers en vegetarisch of Le Marhaba voor Marokkaanse tajine en couscous (ook Alain Juppé komt hier!).

le marhaba Restaurant-Couscous in BordeauxUitzicht vanaf terras Le Marhaba, waar zelfs burgemeester Alain Juppé tajine komt eten

Hoe kom je in Bordeaux?

Met het vliegtuig.

Transavia vliegt vanaf dit jaar vier keer per week rechtstreeks naar Bordeaux vanaf Eindhoven. Vanaf de luchthaven van Bordeaux kun je met de tram naar het centrum (35 min./€1,70), met de taxi (ca. 30 min/€50) of met de pendelbus (navette aeroport) die elk half uur naar het treinstation in het centrum (€8) rijdt. Ook KLM/Air France vliegt meerdere keren per dag rechtstreeks vanaf Amsterdam naar de luchthaven Bordeaux-Merignac.

Met de trein. Met de trein doe je er in totaal zo’n 6,5 uur over. De Thalys brengt je in max. 3 uur en 15 minuten vanuit Nederland naar Parijs. Daarna overstappen op de nieuwe TGV naar Bordeaux: die doet er nog maar 2 uur over.

LEES OOK:
Unesco-wandeling door Bordeaux

Darwin, hippe hotspot in Bordeaux
Shoppen in Bordeaux

Karen Kommer Gastblogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *