frankrijk.nl

Herfstproducten op de Franse markt

De Fransen zijn goed in koken met de jaargetijden. Logisch wel, want op die rijkgevulde markten in Frankrijk krijg je vanzelf inspiratie. Deze producten zijn de komende weken weer in overvloed te vinden op de marché!

markt in Beaucaire september

1. Vijgen uit Zuid-Frankrijk

Les figues! De vijgenoogst begint al in augustus en loopt door tot half oktober. De bekendste Franse vijgen komen uit de Provence, uit de omgeving van het plaatsje Solliès, bij Hyères. Maar ook uit Zuidwest-Frankrijk komen mooie soorten: zoals de Ronde de Bordeaux en de Rouge de Bordeaux. Je kunt alle kanten op met deze fotogenieke vrucht. Rauw door de yoghurt of in een vijgen-tomaten salade, gemarineerd met port en geserveerd met blauwaderkaas als dessert of verwerkt in een mooie rustieke taart.

RECEPT: Franse vijgentaart

vijgen seizoensproducten herfst Franse markt

2. Pompoen en pastinaak

Grote glanzende potirons (pompoenen), kleine ronde potimarrons (kastanjepompoenen) of butternut: allemaal even lekker in de soep – lang leve de staafmixer! In Frankrijk is ook onze vergeten groente pastinaak (panais) nog rijkelijk te krijgen. Ook dat is al een heerlijke groente voor in de vélouté (romige soep).

RECEPT: quiche met pompoen en blauwe kaas

pompoenen Frankrijk markt herfst

pastinaak‘Panais’ ofwel pastinaak

3. Paddenstoelen: cèpes en girolles

Tijdens de herfst kun je in Frankrijk niet om girolles (cantharellen) heen. In bistro’s krijg je die vaak als een poêlée forestière: simpelweg opgebakken met peterselie, knoflook en wat room, geserveerd met alleen wat stokbrood erbij. Zeldzamer en duurder zijn cèpes (eekhoorntjesbrood) en bolets (boleten). Verwarrend genoeg is de verzamelnaam van paddenstoelen in het Frans ‘champignons’, terwijl wij Nederlanders daarmee alleen die witte champignon de Paris bedoelen.

RECEPT-TIP: Pasta met paddenstoelen en truffelpasta

catharellen seizoensproducten herfst Franse markt
4. Sint-jakobsschelpen & zeevruchten

Het seizoen van de coquilles Saint-Jacques wordt op 1 oktober weer geopend. De periode waarin Bretonse en Normandische vissers deze schelpen mogen vissen is streng vastgelegd (van oktober of november t/m mei). Maar straks liggen ze dus weer volop op de Franse markt. Vaak nog in hun schelp, wat een goede garantie is voor hun versheid. Een recept heb je niet echt nodig: gewoon heel kort opbakken in hete olie en boter. Serveren met peper en zout en eventueel wat citroen. Of je kunt ze ook ‘rauw’ eten, als dunne plakjes gemarineerd in citroen, net als een ceviche. Oesters kun je tegenwoordig het hele jaar rond eten, maar toch blijft de ‘R’ in de maand het oude startsein van het seizoen.

Lees ook: Franse zeevruchten van A tot Z

coquilles seizoensproducten herfst Franse markt

5. Chasselas de Moissac en muskaatdruiven

Ze zien er een beetje zielig uit, met hun kleine bruine vlekjes. Maar schijn bedriegt: de Chasselas de Moissac is in Frankrijk de rolls onder de druiven!  Deze beroemde tafeldruif uit de Tarn-et-Garonne heeft namelijk een heerlijk zoete, zelfs honingachtige smaak. Ook te vinden op de Franse markt: rode muskaatdruiven, die een vleugje nootmuskaat hebben in hun kruidige vruchtvlees.

chasselas-druiven seizoensproducten herfst Franse markt

6. AOC walnoten en verse hazelnoten

Frankrijk is het grootste producent van noix (walnoten) in Europa. Die komen vooral uit de omgeving van Grenoble (AOC), de Dordogne en de rest van het Zuidwesten. In september en oktober zie je ook verse hazelnoten op de Franse markt: nog met hun groene blad eromheen.

walnoten seizoensproducten herfst Franse markt

herfst walnoten hazelnoten

Lees ook: Klein walnoten-mysterie in de Dordogne

7. Mirabellen: pruimen uit de Lorraine

De oogsttijd van mirabelles duurt maar 6 weken en begint in augustus, maar toch kun je deze kleine gele pruimen tot half oktober nog volop vinden op de markt in Frankrijk. Een typisch Franse vrucht, want 70% van de wereldwijde mirabellenoogst komt uit de Lorraine. Net als met andere soorten pruimen, zoals groene reine-claudes, kun je ook met mirabellen heerlijke en oersimpele pruimentaarten maken.

RECEPT: de pruimentaart van Carole

mirabellen seizoensproducten herfst Franse markt

8. Kastanjes uit de Ardèche en Limousin

Zelf kastanjes poffen! Op de barbecue, in de oven of in een pan met boter. Ook in Frankrijk zijn ze niet zo goedkoop, zelfs buiten Parijs kosten marrons vaak nog €5 tot €6 per kilo. Opvallend, want ooit was dit voer voor armen. De beste prijzen vind je natuurlijk in de echte ‘kastanjegebieden’, zoals de Limousin, Ardèche en Jura.

RECEPT: pompoensoep met kastanjes

tamme kastanjes Franse markt

9. Peren: Poire-Williams en Comice

Sommige Fransen zien de Poire Williams het liefste in de eau-de-vie verdwijnen, maar ook uit het vuistje is deze peer erg lekker. Of in het beroemde nagerecht poire Belle Hélène: peren in siroop overgoten met pure-chocoladesaus. In oktober komt er ook een andere geliefde handpeer bij: het eeuwenoude perenras Comice.

Poire Wiliams peren op de Franse markt

10. Echte herfstkazen: saint-nectaire, roquefort en vacherin

Veel kazen met een gewassen korst zijn in het najaar op hun pittigst. Zo is de Saint-Nectaire, die mooie koekaas uit de Auvergne, nu op de top van z’n smaak. Ook is dit een goed moment om roquefort te eten: die wordt gemaakt in de lente en is na 4 maanden rijp. En terug van weggeweest: de vacherin de Mont d’Or, uit de Jura. Deze zachte kaas in dennenschors is alleen te koop van half september tot half mei. Doen: Mont d’Or opwarmen in de oven voor een originele en niet te versmaden kaasfondue voor 2 personen. Mmmm, c’est bon, c’est de saison! 

RECEPT: Franse kaas uit de oven, ultiem comfortfood

Franse kaasjes op de markt

LEES OOK:
15 Franse kazen die je geproefd moet hebben
De leukste markten van Zuidwest-Frankrijk
Pompoensoep met kastanjes: makkelijk recept!
Hartige taart met pompoen en blauwe kaas

Tekst: Nicky Bouwmeester/frankrijk.nl Beeld: CC/Nicky B. (mirabellen, peren, hazelnoten, saint-jacques, paddestoelen, walnoten, vijgen),  CC-Josee S. (marktbeeld), CC-Chasselas, Depositphotos.com (kazen, panais, pompoen), Flora Westbrook-Pexels (kastanje).

Eén reactie op “Herfstproducten op de Franse markt”

  1. Antoinet schreef:

    Leuke artikelen
    Ik wil graag op de hoogte blijven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *