frankrijk.nl

3x Franse kaas uit de oven

Het is al best koud buiten dus calorieën tellen daar doen we niet meer aan. En wat warmt er beter op dan gerechten met kaas uit de oven? Camembert en Mont d’Or kun je gewoon in hun houten doosje in de oven zetten: mini-kaasfondue in een handomdraai op tafel. Ook warme brie met cranberry’s en noten heb je zo gemaakt.

Gesmolten Mont d’Or

Franse kaas uit de oven Vacherin Mont d'Or

Mont d’Or of Vacherin is al heerlijk gewoon koud, maar wordt ronduit goddelijk als je hem 25 minuten in de oven zet (200 graden). Dat kan gewoon in het houten doosje waarin de kaas verkocht wordt. Wel eerst het plastic folie verwijderen en de deksel onderop schuiven. Ook kun je eerst een holletje maken in het midden van de kaas en daar wat witte wijn in gieten, maar dit hoeft niet eens. Eenmaal warm wordt de kaas vanzelf vloeibaar, zodat je hem met een lepel kunt opscheppen. Bijvoorbeeld met verse vijgen en stukjes brood voor de borrel. Of met salade en gekookte aardappels als diner voor twee.

Warme brie met cranberry’s

Franse kaas uit de oven brie canberry

Meng 2 soeplepels honing (of ahornsiroop) met een handje gedroogde cranberry’s en pecannoten. Leg de brie in een ovenschaal, spreid het mengsel bovenop de kaas en verwarm 10-15 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Leuk voorgerecht of een warme lunch, want je kunt ook een paar lepels van de gesmolten kaas op een bruine boterham scheppen.

Gegrilde camembert met honing

Franse kaas uit de oven camembert met honing

Ook een camembert kun je met verpakking en al grillen in de oven. Heerlijk met wat honing en kruiden erop, zoals hier met verse tijm, rozemarijn en peperkorrels. Haal uiteraard eerst de plastic binnenverpakking van de camembert. Maak een paar kruisjes in de bovenkorst en bedek met de honing en kruiden. Omwikkel het doosje zonder deksel met aluminiumfolie (aan de bovenkant beetje open laten). Zet 15 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Serveer met gegrild brood en salade.

LEES OOK:
15 Franse kazen die je geproefd moet hebben

Beeld: roserbt & passionvin/Instagram (Mont d’Or) Hindou1/Instagram (camembert) en Nicky B (brie).

Eén reactie op “3x Franse kaas uit de oven”

  1. Ines schreef:

    Wij wonen niet ver van Langres en de Langres kaas is echt ook heerlijk voor dit doel. Of zo in het houten doosje net als de Mont d’Or (die is wat duurder dan de Langres) of even in zo’n schattig klein le Creuset pannetje. Lekker met aardappel, stokbrood of vleeswaren…mmmmmm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *