frankrijk.nl

Quiche met pompoen en blauwe kaas

Weer zo’n lekker herfstrecept van Carole! Deze keer maakt ze een hartige taart met flespompoen, ook wel butternut genoemd, en blauwe kaas.

De naam van deze pompoen is in veel talen anders. In het Engels wordt hij butternut genoemd en in het Frans doubeurre of courge butternut, vanwege de zachte, zoete smaak. Je kunt er dan ook lekker romige soepen mee maken. In het Nederlands heet het een flespompoen, vanwege de langgerekte vorm. Dit herfstrecept komt van een vriend uit Pauillac. Ik heb het een beetje aangepast omdat ik geen roquefort in mijn koelkast had, maar wel bleu d’Auvergne!

Quiche met flespompoen en blauwe kaas

Ingrediënten

1 middelgrote flespompoen
1 rol bladerdeeg (beter uit de koeling dan bevroren)
150 g roquefort, bleu d’Auvergne of een andere blauwschimmelkaas
4 eieren
3 eetlepels dikke crème fraîche
200 ml volle melk
1 ui
2 eetlepels olijfolie of een groot klontje gezouten boter
1/2 theelepel nootmuskaat
zout & peper

quichevorm –  diameter 29 cm 

Quiche met flespompoen en blauwe kaas

Bereiding

– Verwarm de oven voor op 200 °C (thermostaat stand 6-7).

– Snij de pompoen in de lengte doormidden. Schil de pompoen en maak hem schoon. Snijd vervolgens in kleine dobbelstenen.

– Snipper de ui en bak deze in de olijfolie of boter.

– Voeg de pompoen toe. Laat het geheel 10 minuten koken. Regelmatig roeren. Voeg om de 3 minuten een klein beetje water toe. Pas op dat de pompoen heel blijft en geen puree wordt. De stukjes moeten gaar zijn maar mogen niet uit elkaar vallen.

Quiche met flespompoen en blauwe kaas

– Meng de eieren, melk en crème fraîche in een kom. Goed kloppen. Breng op smaak met zout en peper en voeg de nootmuskaat toe. Roer goed.

– Vet de quichevorm in of leg er bakpapier in. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan invetten, dan wordt de quiche knapperiger. Verdeel het bladerdeeg over de vorm. Maak kleine gaatjes met een vork over het gehele oppervlak.

– Verkruimel de kaas over het deeg en voeg de gekookte pompoen toe. De vulling moet het oppervlak bedekken maar mag niet te hoog in de schaal liggen. Als je wat pompoen over hebt, bewaar het dan voor in een salade of om te mengen met aardappelpuree (stamppot).

– Giet vervolgens het mengsel van de eieren, melk en crème fraîche in vorm.

– Zet ongeveer 40 minuten in de oven op 200 °C.

– Serveer warm met een groene salade erbij, bon appétit!

Quiche met flespompoen en blauwe kaas
Tekst en beeld: Carole Goelitz Vertaling: Myrthe Galle 

LEES OOK:
Plan de zomervakantie! De mooiste glamping in Frankrijk
10 redenen om deze herfst nog naar Parijs te gaan

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *