frankrijk.nl

De Marais in Parijs: de 10 mooiste plekken van de wijk

Le Marais lijkt het allemaal te hebben: flaneerfactor 100, een boeiende geschiedenis, de beste hippe shop- en eetgelegenheden en zelfs een gezellige dorpse sfeer. Dit is wat je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan een van de leukste wijken van Parijs.

1. Place des Vosges: mooiste plein van Parijs

Waarschijnlijk ook het meest fotogenieke plein van Parijs. Bon, wij staan er niet van te kijken dat Emily (uit de Netflixserie Emily In Paris) er zo graag selfies maakt. De architectuur van Place des Vosges is al eeuwenlang een lust voor het oog voor en de beroemde 19e-eeuwse schrijver Victor Hugo koos dit plein als locatie om te wonen. Zijn oude thuis is een museum, dat onlangs compleet gerenoveerd is. Op deze plek kun je ook leuk eten of wat drinken, want onder de galerijen zitten verschillende terrasjes én er staat vaak een opera-student te zingen. Tip: wandel ook even verder en werp een blik op het Hotel de Sully, een prachtig herenhuis in 17e-eeuwse stijl.

Lees ook: Emily in Paris seizoen 3: dit zijn de filmlocaties!

Place des Vosges Parijs

2. Flaneren en winkelen in de zuidelijke Marais

De Marais kent een Noord-Zuidkloof: het noorden (de Haut-Marais) is het ‘hippere’ deel, en het zuiden (net boven Rue du Rivoli) is het wat drukkere en meer toeristische, maar ook het mooiste deel Pas de stress, allebei perfect flaneerbaar. Maar om je wegwijs te maken in het Zuiden: Rue des Rosiers, bekend om de beste falafels van Parijs. Onze voorkeur gaat uit naar die van L’As du Fallafel. Voor uitmuntende Jiddische gastronomie (je bent wel in een van oorsprong Joodse wijk) en voor bagels ben je hier op de juiste plek. In rue Vieille du Temple vind je oergezellige, typische Franse bistro’s (Les Philosophes en Le Petit Fer à Cheval). Deftig winkelen à la de zuidelijke Marais kan in rue du Temple en rue Charlot. Shop verder in rue des Francs-Bourgeois (bekendste, meest centrale straat die leidt naar Place des Vosges), waar je het beste ook gelijk een pitstop maakt bij een van de goed aangeschreven crêperies.

Le Marais Parijs Joodse wijk

3. Origineel warenhuis: Le BHV/Marais 

In Haut-Marais vind je de Franse warenhuisketen Bazar de l’Hôtel de Ville (Le BHV), het zusje van Galeries Lafayette. Klinkt weliswaar minder bekend in de oren, maar is wat ons betreft minstens zo leuk! Mede door de creatieve inrichting, de vele jonge merken en de niet-te-filmen klusafdeling (!). Er is een straat verder ook een aparte BHV/Homme, met 3 verdiepingen elegante mannenmode. Geslaagd? Nog een smakelijke aanrader als kers op de taart: rooftop Le Perchoir, het dakterras van dit fijne warenhuis.

 Le BHV/Marais, 52 rue de Rivoli

Le BHV/Marais warenhuis Parijs

4. Brocante in Le Village Saint-Paul

Voordat je dit las, was dit een goed bewaard geheim in het hart van de Marais. Village Saint-Paul is een kleine ouderwetse stadsbuurt waar – weer of geen weer – altijd een fikse romantische wind door de straten waait. Le Village Saint-Paul bestaat uit een doolhof van aaneengeschakelde binnenplaatsen met daarin diverse brocante- en antiekwinkels, kunstgalerieën en eetgelegenheden.

Le Village Saint-Paul,  Rue Saint-Paul

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Comptoirdesoho (@comptoir_de_soho)

5. Gratis cultuur in Musée Carnavalet

In de centrale rue Francs-Bourgeois ligt dit onlangs compleet gerenoveerde museum (gratis toegang, check!). Aan de hand van uithangborden, maquettes en schilderijen leer je alles over de Parijse geschiedenis. Het 17e-eeuws pand alleen al is prachtig en typerend voor de Marais: in dit soort hôtels particulier (herenhuizen) woonde de adel ten tijde van de Zonnekoning (en preciezer: dit was het huis van Madame de Sévigné, bekend door haar brieven). Bezoek ook de chique Franse binnentuin, waar zomers een pop-up terras is. Natuurlijk zijn er ook nog andere mooie tuinen en binnenplaatsen in de wijk.

Musée Carnavalet, 23 rue de Sévigné

Musee Carnavalet Parijs Le Marais

Musee de Carnavalet

Lees ook: De 10 leukste wijken van Parijs

6. Het Picassomuseum

Het belangrijkste Picassomuseum ter wereld staat in de Marais. En dat kon niet missen, want de beroemde Spaanse schilder woonde tijdens zijn vruchtbaarste en meest vernieuwende jaren in Parijs. Bewonder er vele honderden van zijn eigen werken en ook een paar van bekende collega’s zoals Cézanne, Degas en Matisse. Boek je ticket online.

Musée Picasso, 5 Rue de Thorigny

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Ema Pavlović (@emilikremili)

Lees ook: 5 mooie musea in de Marais

7. De Haut-Marais ontdekken

De grootste drukke (vooral in het weekend) van de Marais vind je in de strook tussen rue de Rivoli, rue Vieille du Temple en Place des Vosges. De laatste jaren uitgegroeid tot een populaire toeristentrekpleister, waar inmiddels ook veel winkelketens zijn gevestigd. Het hippere en artistiekere deel van de Marais is – zoals hierboven gezegd – dus opgeschoven naar het noorden, richting Place de la Republique. In deze ‘Haut-Marais’ krioelt het van de trendy koffiebars, lunchrooms, fotogalerieën en bekende concept-stores (zoals Merci). Leuke straten o.a.: rue du Poitou en de rue de Bretagne, waar je de Le marché couvert des Enfants Rouges vindt (zie ook volgende puntje).

Rue Vieille du Temple Le Marais Parijs

8. Lunchen op de overdekte markt van de Enfants Rouges

Van al dat struinen krijg je trek. Gelukkig valt heel goed op te lossen in bij Le marché couvert des Enfants Rouges. Een overdekte markt, waar je direct aan de een van de vele kraampjes kunt eten. De Parijzenaren zelf zijn alvast fan. Oh en, als je er toch bent, kijk ook even binnen bij de fotowinkel Images & Portraits, vlak bij de linkeringang van de markt, waar je schitterende foto’s in brocante-stijl vindt.

Le marché couvert des Enfants Rouges, 39 rue de Bretagne

Lees ook: leuke en bijzondere lunchadressen in de Marais

marché des enfants rouges parijs

9. Patisserie, chocolade en ijs eten 

Lekkers in de wijk in overvloed (alvast onze excuses voor de keuzestress). Ga je voor een knish of een strudel bij de Joodse patisseries van Sacha Finkelsztajn of Florence Kahn? Of liever voor een zoete creatie van Pierre Hermé  of Yann Couvreur ? Bontemps la Patisseriemet taartjes in Marie-Antoinette-stijl is ook geen slecht idee! Voor een lekker ijsje ben je bij Pozetto op het goede adres. Eerder zin in chocola? Linea recta naar chocolatier Jean-Paul Hévin!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Pâtisserie, restaurant et salon de thé (@bontempsparis)

Lees ook: 12 onweerstaanbare eetzondes in Parijs

10. Rondsnuffelen in conceptstore Merci 

Merci is een heel gave winkel met meerdere verdiepingen waar je steeds wisselende woon-, make-up- en modemerken (zals Kitsuné, Leon & Harper, Swildens) vindt. Er zijn vaak ook grappige artistiek installaties of kleine exposities. Rond de binnenplaats is een boekwinkel/theesalon en in het souterrain ook een lunchrestaurant. Vogue noemt deze winkel: ‘a small paradise of Parisien chic’ en zo is het. Er zijn overigens meer mooie concept-stores in de wijk, zoals Empreintes (rue de Picardie) en The Broken Arm.

Merci, 111 Boulevard Beaumarchais

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Merci Paris (@merciparis)

Helemaal uitgespeeld in de Marais? Liefhebbers van indrukwekkende architectuur en moderne kunst lopen dan nog beter even door naar Centre Pompidou in de aangrenzende wijk Beaubourg/Les Halles. Wil je ook binnen kijken? Bestel vooraf Skip The Line-tickets – zelfs als je al in Parijs zit – want de tickets kun je via je smartphone laten zien.

Centre Pompidou, Place Georges-Pompidou

Centre Pompidou Parijs

LEES OOK:
Eerste keer Parijs? 10 dingen om zéker te doen!
De 10 leukste wijken van Parijs
Trendy hotels per wijk

Tekst: Martine Hollenberg, Beeld: cover Mana 5280UNSP, Musee Carnavalet interieur OT Paris ©Cyrille Weiner,  Commons (Le marché couvert des Enfants Rouges) , Depositphotos en Instagram ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *