frankrijk.nl

5 mooie musea in de Marais

De Marais is een van de gezelligste wijken van Parijs voor een dagje rondslenteren en shoppen. De prima winkelmogelijkheden kun je hier fijn combineren met een bezoek aan deze mooie, niet al te grote musea.

1. Musée Picasso: prachtig gerenoveerd

musea parijs marais Picasso

Het meest complete Picasso-museum ter wereld (5.000 werken) ligt in het hart van de Marais, op een paar straten van het bekende Place des Vosges. Nergens krijg je een beter beeld van het genie van de Spanjaard die bijna een halve eeuw lang in Parijs woonde. In 2014 werd het drukbezocht museum opnieuw ingericht en dat maakte de zalen ruimtelijker en lichter. Niet missen: Het fijne museum-café op een dakterras van het 17e-eeuwse pand. www.museepicassoparis.fr

TIP: boek vooraf online je skip-the-line-ticket, dan kun je meteen doorlopen! Vanaf €12,50

2. Maison Européenne de la Photographie: moderne fotografie

Maison Européenne de la Photographie Marais Parijs fotomuseum

Vlak bij metrohalte Saint-Paul ligt het Maison Européenne de la Photographie (MEP), een van de beste fotomusea van Parijs. Er zijn alleen exposities dus je bent afhankelijk van wat er gaande is, maar vaak zijn het grote internationale namen uit de mode, reclame en kunstfotografie. Niet missen: De zen-tuin en moderne architectuur die ineens overgaat in een klassiek trappenhuis. www.mep-fr.org

3. Musée Cognac-Jay: kruip-door-sluip-door

musea parijs marais cognac-jay

Dit museum toont de kunstcollectie van het echtpaar Cognac-Jay, de rijke eigenaren van La Samaritaine, een van de bekendste warenhuizen in Parijs tijdens de Belle Epoque. Gratis toegang, dus je wipt tussen het winkelen zo even een halfuurtje naar binnen. De vertrekken met kroonluchters, oude parketten en 18e-eeuwse kunst geven een sympathiek inkijkje in de smaak van deze Parijse ‘Brenninkmeijers’. Niet missen: Het herenhuis waarin het museum gevestigd is, Hôtel de Donon, is een van de oudste gebouwen van de Marais. museecognacqjay.paris.fr

4. Musée de la Chasse: klassiek, modern én geestig

musea parijs marais musee de la chasse

Een pareltje dit museum aan de Rue des Archives, in het hippere noordelijke deel van de Marais. Laat je niet afschrikken door de thematiek in de museumnaam: de nadruk is in inmiddels verschoven van ‘jacht’ naar ‘natuurbehoud’. En de collectie in het statige pand is doorspekt met humor en moderniteit. Zoals vreemde kunstwerken tussen opgezette dieren, een kabinet met dierenpoep, een ijsbeer naast een autowrak. Unieke plek, ook voor kinderen. www.chassenature.org

5. Mémorial de la Shoah: gedenkplaats in deze Joodse wijk

musea parijs marais shoah joods monument

Toepasselijk en aangrijpend monument om te bezoeken in de Marais. Als Joodse wijk heeft het namelijk extra geleden tijdens WOII. Op een muur van deze – goed verstopte – gedenkplek zijn de 76.000 namen van Joodse slachtoffers uit Frankrijk gegraveerd. En in de expositieruimte hangen onder andere de foto’s van 3500 deporteerde Joodse kinderen. www.memorialdelashoah.org

Musee Carnavalet Marais

PS Musée Carnavalet in een van de mooiste herenhuizen aan Rue des Francs-Bourgeois (de centrale winkelstraat van de Marais) is vanwege verbouwing gesloten tot 2019. Anders had het historische museum met zijn mooie Franse tuin, zeker in dit rijtje gehoord!

Beeld: nr 3 & 4 Nicky Bouwmeester, nr 1 CC/JP R, nr 2 CC/MEP, nr 5 CC/Shoah Memorial.

LEES OOK:
10 leuke lunchadressen in de Marais
Leuke hotels in Parijs onder de 100 euro!
De leukste winkelstraten van Parijs

Reacties zijn gesloten.