frankrijk.nl

10 mooie dorpen in Charente-Maritime

Het departement Charente-Maritime aan de Atlantische Oceaan, in het Zuidwesten van Frankrijk, combineert zee, wijngaarden en platteland. Dit zijn enkele van de mooiste dorpen langs de kust en in het achterland van de streek.

1. Talmont-sur-Gironde

Talmont-sur-Gironde

Niet voor niets behoort dit autovrije dorpje tot ‘Les plus beaux villages de France’. Je parkeert je auto buiten het dorp om via allerlei smalle straatjes, vol stokrozen, boetiekjes en restaurants bij de beroemde romaanse kerk uit te komen. Die staat fier op de rotsen, met uitzicht over de Gironde.

2. Saint-Palais-sur-Mer

Charente badplaatsen Saint-Palais

Zo’n typisch ouderwets Frans badplaatsje, met een strand midden in het dorp, een boulevard en rondom winkels, restaurants en terrassen. Daar zit ook een leuk fietswinkeltje, waar je fietsen kunt huren. Vanuit Saint-Palais is het namelijk prachtig fietsen richting La Palmyre, over het fietspad de Vélodyssee door bossen, duinen en langs zee. Absolute aanrader.

3. Saint-Martin-en-Ré

saint martin en ré

In juli en augustus kun je er over de (Parijse) hoofden lopen, maar alle andere maanden krijg ik geen genoeg van dit idyllische havenplaatsje op Ile de Ré. Bestel op een van de vele terrassen een plat du jour en een fles rosé en als je maar lang genoeg blijft zitten zie je de haven, weer langzaam leeg- of vollopen met water! Een ander heel mooi (maar veel stiller) dorpje op dit eiland is Ars-en-Ré.

4. Boyardville

Boyardville

Het andere eiland van de Charente-Maritime, Ile d’Oléron, is wat authentieker en rommeliger dan het mondaine Ile de Ré. Hier wordt hard gewerkt, zie je overal netten en ander materieel voor de visserij en houten cabanes waar hier en daar de verf is afgebladderd door de zon. Op de fiets kom je automatisch uit bij Boyardville. Een leuk haventje, een uitgestrekt strand en vertrekpunt voor diverse boottochten; in de verte kun je het bekende Fort Boyard zien liggen.

5. Mornac-sur-Seudre

Mornac sur Seudre

Dit prachtige dorp ligt aan het riviertje de Seudre, niet ver van Royan en Marennes. Je wandelt er rond tussen de middeleeuwse overdekte markt, de 12e-eeuwse kerk, mooie witte huizen, langs winkels en galeries, totdat je als vanzelf uitkomt bij het haventje, dat bij eb volledig droogvalt. Aan weerszijden van de haven staan de houten hutjes van oesterkwekers, want ook Mornac-sur-Seudre is een authentiek oesterdorp. Ook zijn er zoutvelden net buiten het dorp.

6. La Tremblade

La Tremblade Charente Maritime

Oesterliefhebbers worden gelukkig in La Tremblade, want verser vind je ze niet. De lange havenkade vormt een uitgestrekte reeks restaurantjes. Soms gastronomisch, maar soms ook alleen wat houten tafeltjes, geen menukaart (want je kunt er alleen oesters en gamba’s eten) en de keuze tussen witte wijn of rosé. Maar verser dan vers!

7. Châtelaillon Plage

Châtelaillon Plage

Nog één dorp aan zee, voor we landinwaarts gaan: Châtelaillon Plage. Met een lange boulevard, een heerlijk strand met zicht op diverse eilanden, hier en daar en strandtentje met ligbedden en parasols, terrassen in overvloed. Daar hou je het wel een dagje uit! En mocht je toch wat onrustig worden op het strand, dan ben je in een mum van tijd in de prachtige havenstad La Rochelle.

8. Jonzac

Dorpje Jonzac

Tussen glooiende heuvels en zonnebloemvelden ligt Jonzac. Een stadje met een chateau uit de 16e eeuw, waar nu het gemeentehuis is gevestigd. Er zijn prachtige middeleeuwse straatjes en de weekmarkt in de overdekte markthal is ook erg leuk. In de zomermaanden is er bovendien een gezellige avondmarkt met een plein vol eettentjes en kraampjes waar je bij het ene kraampje een salade koopt, bij het andere een bord eendenborst-frites en bij de volgende kraam voor een paar euro een fles wijn. Je schuift aan één van de lange tafels en je hebt ongetwijfeld een hele gezellige avond!

9. Crazannes

Chateau Crazannes

Dit dorpje is bekend door het ‘kasteel van de markies van Carabas’. Dit was de inspiratiebron voor Charles Perrault toen deze de Gelaarsde Kat schreef. Het kasteel ligt midden in een groot bos en herbergt een romaanse kapel, een toren, een duiventil en een slotgracht. De uit steen uitgehouwen figuren op het kasteel verwijzen naar de pelgrimsroute Santiago de Compostela en naar middeleeuwse legenden.

10. Pons

Pons hotel des Pélerins uitzicht

Een ander plaatsje met veel historie is Pons, een etappe voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Het Hôpital des Pélerins (ziekenhuis voor de pelgrims) staat al sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst. Vanaf de 12e-eeuwse vestingtoren, de donjon, heb je een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Ook kun je met een kajak of kano idyllische tochtjes maken over de Seugne, het riviertje dat het dorp doorkruist.

LEES OOK: 
6 prachtige campings aan de Franse kust
Mornac-sur-Seudre, magnifiek oesterdorp in Charente-Maritime
9 dingen om te doen in de Charente

Tekst: Jaqueline Receveur Beeld: Charentes Tourisme (Saint-Palais- C. Triballier/CT;  Saint-Martin, Mornac  & Pons-E. Coeffe/CMT) en Jacqueline Receveur (Chatillon, Jonzac, Crazannes en Saint-Dizant),CC-BY Jean-Paul-Lesage (La Tremblade), Francis Thevenau (Talmont)

Eén reactie op “10 mooie dorpen in Charente-Maritime”

  1. Norbert en Margriet schreef:

    Deze blog neemt ons zo weer mee naar de zomer van 2015. Twee weken met als uitvalsbasis Soubran de omgeving mogen verkennen daar. Schitterend. Maar nog niet eens alles gezien. Leuk geschreven Jacqueline. Wellicht nog een keer tot ziens voor de rest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *