frankrijk.nl

9 dingen om te doen in de Charente

Van de Charente-Maritime hebben veel Nederlanders nog wel gehoord, maar het landinwaarts gelegen departement Charente is minder bekend. Een heel stille en charmante streek, waar Nicky al diverse zomers komt. Dit zijn een paar van haar favoriete dingen om er te doen.

1. Toeren door het mooie platteland van de ‘Charente-Limousine’

Charente platteland dingen die je zeker moet zien en doen

Heuvel op heuvel af. Goudgele rollen stro, groene velden, plukjes bos. En overal die vredig kauwende roodbruine koeien. Het glooiende landschap van de Charente is beslist rustgevend en ligt bezaaid met slaperige dorpen die de mooiste Romaanse kerken en charmante pleinen verstoppen.

2. Ronddwalen in Angoulême

Charente platteland dingen die je zeker moet zien en doen

Aandoenlijke stad op een hoog plateau die ooit welvarend was door een bloeiende papierindustrie en die nu een soort Doornroosje is. Met een kasteel, kathedraal en een mooie Renaissance-wijk met huizen uit de typische witte steen uit deze contreien. Grappige mix van oud en nieuw overigens, want op veel façades zie je grote striptekeningen, in ere van het jaarlijkse stripfestival van Angoulême. Gezellige overdekte markt en leuk historisch museum ook, met in dat laatste veel over de prehistorie want er zijn in de Charente veel belangrijke vondsten gedaan (dinosaurussen).

3. In een gabarre over de Charente

Charente platteland dingen die je zeker moet zien en doen
Op de Charente kun je hele mooie tochten maken op replica’s van de gabarres, 17e-eeuwse platbodems waarmee papier en cognac vervoerd werd. Bij het opstappunt in Saint-Simenon is er ook een klein museum en onderweg zie je onder meer de graffiti die de schippers eeuwen geleden maakten onder bruggen.

4. Kasteel van Rochefoucauld

Charente platteland kasteel dingen die je zeker moet zien en doen

Elegant chateau van een oude adellijke familie, waarvan de naam, Rochefoucauldal sinds de 10e eeuw regelmatig opduikt in de Franse geschiedenis. De huidige hertogin woont nog in een van de vleugels maar de rest van het kasteel is opengesteld voor publiek. Prachtige en levendige vertrekken (met her en der recente fotolijstjes vol familiefoto’s van de hertogin) en onder meer een indrukwekkende stenen wenteltrap. Kinderen kunnen zich verkleden (prinsessen, ridders) in een heel goed gevulde verkleedkamer. Een ander erg mooi kasteel in de regio is Château de Villebois Lavalette.

5. Slenteren in Cognac & Jarnac 

Charente platteland dingen die je zeker moet zien en doen

Prachtig die wijngaarden in de witte krijtgrond van de Cognac, in het westen van de Charente. Het stadje zelfs is ook charmant met een mooi oud centrum vol koopmanshuizen uit de 15e en 16e eeuw. Rondom de plaats zijn diverse bekende cognac-huizen te bezoeken. En het stadje Jarnac, vlakbij, is ook de moeite waard.

6. Brocantes en avondmarkten

charente-brocantes-feesten-zomer-wandelingen

Zoals in de Périgord en de Limousin is het ook in de Charente bijna alle dagen feest in het voorjaar en de zomer. Van rommelmarkten en brocantes, tot ‘frairies’ (dorpsfeesten) en avondmarkten. Erg leuk zijn ook de zomerse avondwandelingen, de balades gourmandes. De wandeling wordt daarbij steeds onderbroken om diverse gangen – van aperitief tot dessert – te eten samen, midden in de velden, bij een boerderij of een oude wasplaats. Heel charmant!

7. Genieten van Aubeterre-sur-Dronne

Charente platteland dingen die je zeker moet zien en doen

Prachtig dorpje in het zuiden van het departement, op de grens met de Périgord. Met mooie smalle straten, witte huizen met okerkleurige daken, veel winkels en restaurants. Blikvanger is hier de ondergrondse kerk Saint-Jean, uit 12e eeuw, die vanaf het diepste punt 20 meter hoog is!

8. Het malste rundvlees ooit proeven

Een snufje Périgord, een vleugje Atlantique, een scheutje Limousin.. De keuken van de Charente lijkt een huwelijk van de drie gebieden die er omheen liggen en waarin uitstekende basisproducten de hoofdrol spelen. Zo zijn er veel gerechten met eend (uit de Dordogne). Staat zelfs op de kleinste dorpsmarkt nog een oesterkraam. En zijn die roodbruine Limousine-koeien de ster van de lokale menukaart. Zelfs niet-vleesfanaten (zoals ik) raken onder de indruk van de kwaliteit: je mes glijdt er zo doorheen, ongelofelijk!

9. Kanoën op de Tardoire of de Dronne

Charente platteland dingen die je zeker moet zien en doen

Peddelen op het ritme van de stroming. Heerlijke bezigheid, zo’n kanotocht van een paar uur op de rivieren Tardoire (in het oosten van het departement) of de Dronne (een zijtak van de Dordogne, in het zuiden). En onderweg zie je watermolens, oude landhuizen en kastelen.

2x Typisch Charente! cornuelles (koeken met anijs) en charentaises (klassieke sloffen)

LEES OOK:
Ken jij deze stille Franse vakantiestreken?
5x kamperen in onbekende streken
Oradour-sur-Glane, een dorp met een gruwelijke verhaal

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Charente Tourisme (kanoën BRUNET Jean-Claude) & Stéphane Cagnon (Cognac), Hopeless123 (platteland) & Nicky Bouwmeester.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *