frankrijk.nl

Mornac-sur-Seudre, magnifiek oesterdorpje

Op 13 km van Royan ligt een prachtig dorp aan de rand van een van de grootste oestergebieden van de Franse westkust. Het is heerlijk slenteren in dit historische plaatsje vol stokrozen, restaurants en winkels.

Mornac-sur-Seudre is zo’n dorp waar je meteen naar de huizenprijzen wilt kijken. Elke keer als ik er kom zie ik mezelf al wonen in een van de romantische dorpshuizen met lichtblauwe luiken en stokrozen naast de deur. Inmiddels weet ik dat het bij dagdromen zal blijven want de huizen zijn hier inmiddels net zo duur als aan de kust van de Charente-Maritime, zo’n 10 km verderop. Geeft niet, ook als niet-bewoner is het elke keer weer het een feest om rond te dolen in het mooie Mornac.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Authentieke sfeer

Boven de straten hangen vrolijke vlaggetjes en overal zitten leuke winkeltjes met kunst, streekproducten, woonaccessoires en kleding. Ook heeft Mornac-sur-Seudre – ooit rijk door de zouthandel – twee prachtige historische gebouwen: een middeleeuwse markthal en een elegante 12e-eeuwse kerk met een vierkante klokkentoren.

Mornac-sur-Seudre-Charente-Maritime-winkels

Het is waar, in de zomermaanden ben je hier niet alleen. Als een van de 150 mooiste dorpen van Frankrijk trekt Mornac in het hoogseizoen aardig wat bezoekers. Maar toch blijft het hier veel rustiger dan in het veel bekendere dorp Talmont-sur-Gironde, net ten zuiden van Royan. Mornac heeft nog steeds een authentieke sfeer en dat voel je vooral in de kleine haven, waar alle straten naartoe lijken te voeren.

Mornac-sur-Seudre-Charente-Maritime-straatjes

Borrelen op de kade

Het dorp ligt aan de rand van het moerasgebied rond de riviermonding van de Seudre. Net als in Marennes en La Tremblade profiteren de lokale oesterkwekers hier van de combinatie van zoet en zout water. Het is een van de redenen dat uit het gebied Marennes-Oléron de lekkerste oesters van Frankrijk komen. In Mornac kun je goed zien dat de getijden van de Atlantische Oceaan tot hier (10 km landinwaarts) doorwerken: meerdere malen per dag valt de haven helemaal droog en blijven de vissersboten in de modder achter. Mooi gezicht! Rond de haven zijn er bovendien diverse leuke restaurants waar je kunt eten met uitzicht op de rivier en de houten oesterhutjes verderop langs de waterkant.

Mornac-sur-Seudre-Charente-Maritime-natuurgebied

Zoet & zout

Aan de linkerkant van de haven vind je niet alleen een bedrijfje dat kanotochten over de Seudre organiseert maar ook een galerie met indrukwekkende kunstwerken van drijfhout. Aan de tegenovergestelde kade ligt l’Atelier des Bonbons, waar je ambachtelijk gemaakte snoep en noga kunt kopen. En erg leuk is ook een bezoekje aan Le Comptoir du Sel, de winkel met zoutproducten van de laatste zoutwinner van het dorp. In de zomermaanden kun je voor €3 ook een rondleiding krijgen in de zoutvelden.

SLAPEN in het dorp kan in de romantische chambre d’hôtes Le Mornac, met Nederlandse eigenaren – de geluksvogels : -)

Mornac-sur-Seudre-Charente-Maritime-creperie-la-gourmandine

RESTAURANTS in Mornac die ik kan aanraden: La Parc des Graves (oesters en andere fruits de mer naast een oesterhutje uit de jaren ’50), Crêperie La Gourmandine (crêperie met schaduwrijk terras) en Les Basses Amarres (innovatieve keuken in vroegere scheepsloods, zie ook ons artikel over leuke eetadressen in Charente-Maritime.)

Mornac-sur-Seudre-Charente-Maritime-stokroos-en-kerk

Tekst: Nicky Bouwmeester Foto’s: Les Plus Beaux Villages de France, Flickr/CC (P. Hilfikern, D. Garcin-Geoffroy, J. Faborsky, C. Tengi, G. P. Boppe, A. Marlon).

LEES OOK:
Nederlands geluk aan de Gironde: wonen in Charente-Maritime
De fijnste eetadressen langs de kust van Royan
De mooiste vuurtoren van Frankrijk: Phare du Cordouan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *