frankrijk.nl

De 11 mooiste dorpen van de Vaucluse

Wij krijgen er nooit genoeg van, rondkijken in deze mooie dorpjes in de Luberon. We zetten onze favorieten op een rij: pareltjes, stuk voor stuk!

1. Ménerbes

Het beroemdste dorp van de Luberon, met dank aan de boeken van Peter Mayle. Door de kleurrijke verhalen van deze Engelsman wilden veel buitenlanders een bastide of mas kopen in de buurt van Ménerbes. Maar toch is dit een authentiek Zuid-Frans dorp gebleven, waar ook nog steeds veel Provençalen wonen. Levendige sfeer, mooie winkeltjes en zeer fotogenieke huizen en straten!

Menerbes mooi dorp in Luberon

Menerbes mooi dorp in Luberon

Menerbes mooi dorp in Luberon


2. Bonnieux

Bonnieux is een prachtig dorp om in alle rust te voet te verkennen. Vooral in de achterafstraatjes stuit je op verborgen pleintjes, mooie stenen trappen, huizen met blauwe luiken en romantische doorkijkjes op de omliggende olijf- en wijngaarden en het pijnboombos. Ook Bonnieux heeft leuke restaurants, zoals het pittoreske terras van Le Fournil, met uitzicht op een oude fontein en een kerk.

Bonnieux

Bonnieux dorpen Zuid-Frankrij


3. Gordes

Ok, eerlijk is eerlijk. Gordes is ZO bekend dat je er in de zomer over de hoofden kunt lopen. Twee oplossingen. Of alleen in het voor- en naseizoen gaan. Of het dorp gewoon op afstand bewonderen, want het silhouet van dit village perché is eigenlijk het allermooiste aan Gordes. Zo spectaculair als je komt aanrijden! Vlak bij Gordes ligt een andere beroemde ‘ansichtkaart’ van de Provence: de Abdij van Senanque, een 12e-eeuws klooster omringd door lavendel. 

Gordes Valucluse Luberon

Gordes Valucluse Luberon

Gordes Valucluse Luberon

Lees ook: De mooiste fietsroutes in de Vaucluse


4. Venasque

Ten noorden van Gordes ligt het veel minder drukke Venasque. Zoals veel hoge dorpen in de Provence was ook dit ooit een bijna onneembare vesting. Kijk eens naar de steile kliffen van rotsplateau waarop het gebouwd is. Heerlijk slenteren in de sfeervolle steegjes en even binnenlopen bij de kleine romaanse kerk. En daarna met een koel glas genieten van het uitzicht op de Mont-Ventoux en de vallei van de Nesque in de verte.

Venasque mooi dorp Vaucluse

Venasque


5. Oppède-le-Vieux

Monumentaal dorpje dat je alleen te voet kunt bereiken: auto’s moeten beneden blijven. Maar de wandeling door een prachtige tuin tot in het dorp, is geen straf. Onderweg hoor je de cicaden zingen, Provençaalser wordt het niet! Oppède-le-Vieux is een prachtig historisch dorp, met de resten van een middeleeuws kasteel, oude wasplaatsen en kerkje.

Menerbes


6. Lacoste

Ook Lacoste is zo’n dorp waar je meteen zou willen wonen. Die mooie autovrije straatjes en natuurstenen huizen. Hier iets kopen is echter bijna onmogelijk, want een groot deel van het dorp is in handen van modeontwerper Pierre Cardin. Hij probeerde Lacoste zo te redden toen hier op en gegeven moment nog maar 9 mensen woonden. Op het hoogste punt van het dorp zie je de overblijfselen van het kasteel van de 18e-eeuwse Markies de Sade (soms is het open voor bezoek). Ook heb je vanaf daar een adembenemend uitzicht op de Luberon en buurdorp Bonnieux.

Lacoste uitzicht


7. Lourmarin

Lourmarin is een van de levendigste dorpen van de Luberon. Niet alleen door de bruisende streekmarkt op vrijdagochtend (must!) maar zeker ook door de vele winkeltjes, galeries, cafés en restaurantjes. Net buiten het dorpscentrum zie je het prachtige renaissance-kasteel dat je kunt bezoeken. Diverse kamers en zalen hebben nog zo’n prachtige authentieke inrichting en ’s zomers biedt het kasteel onderdak aan getalenteerde muziekartiesten en vinden er diverse concerten plaats. Oja, mis in het dorp ook niet de fotogenieke met mos begroeide fontein (drie gezichten met groene baarden)!

Lourmarin dorp

 Lourmarin-chateau-kasteel

Lourmarin dorp Vaucluse


8. Roussillon

De meeste mensen komen voor de  wandeling door de okergroeven net buiten Roussillon, die dit stukje van de Luberon de bijnaam ‘het Colorado van de Provence’ hebben gegeven. Maar ook de roodbruine dorpshuizen zijn charmant om te zien en liefhebbers van lavendelzakjes en andere souvenirs vinden dit een heerlijk plaatsje.

Roussillon

Roussillon okerdorp in de Luberon


9. Cucuron

Cucuron figureert in diverse films die in de Provence spelen (A Good Year, Hussard sur le Toit). Je herkent het dorp meteen aan de grote verhoogde vierkante vijver, omringd door platanen en terrasjes, in het hart van het dorp. Ideale plek om te genieten van rosé, tapenade en echt Provençaalse ratatouille.

Cucuron dorp Vaucluse

Cucuron bassin

Cucuron dorp Vaucluse Luberon


10. Ansouis

Minder bekend dan de hier bovengenoemde dorpen maar ook echt een must-see is Ansouis. Met een labyrint aan kleine straatjes, een kasteel met prachtige tuinen en diverse leuke adresjes. Een koffie drink je bij Bar des Sports of bij Patisserie Volpert, voor het diner reserveer je een tafel bij het Michelin restaurant La Closerie. Buiten het dorp (en niet makkelijk te vinden maar absoluut de moeite waard) is de beroemde ijswinkel l’Art Glacier, met een panoramisch terras en een uitzicht… Splendide!

mooi dorp Ansouis Luberon Vaucluse

Ansouis Luberon Vaucluse

Art Glacier


11. Mirabeau

Hoog op de heuvel in Sud-Luberon ligt het bijna verstilde dorpje Mirabeau. In de negentiger jaren van de vorige eeuw speelde dit dorp een belangrijke rol in de film Manon des Sources, getuige ook de prachtige sculptuur die ter nagedachtenis aan  deze Franse klassieker nu aan de fontein in het centrum zit. Helaas is het dorp in de 21e eeuw vergrijsd. Jongeren zijn weggetrokken en dat merk je want er is vandaag de dag geen enkel café of restaurant meer aanwezig. Maar dat geeft dit dorpje wel een bijna verstilde sfeer, alsof de tijd hier letterlijk stilstaat.

Mirabeau dorp Vaucluse

Mirabeau-fontein

Beeld: Josee Schouten en CDT Vaucluse/A. Hocquel – Provenceguide.com.

LEES OOK: 
Prachtige B&B bij Bonnieux
De Luberon van Peter Mayle
De mooiste plekken rond de Mont-Ventoux
8 plekken in de Provence om ooit gezien te hebben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *