frankrijk.nl

8 films waardoor je meteen je koffers wilt pakken

Films die zijn gefilmd op locaties in Frankrijk geven al snel acute vakantiekriebels. Omdat de Provence  een glansrol heeft. Of de Tarn van het scherm spat. Of omdat Parijs nog nooit zo mooi was… Onze feelgood favorieten!

1. The Hundred-Foot Journey (2014) – Tarn-et-Garonne    

filmlocaties in Frankrijk

Helen Mirren krijgt als Franse restauranthoudster mot met haar nieuwe buren: een Indiase familie die tegenover haar gastronomische adres een eigen toko begint. Naast de liefde voor koken (klassiek en streng Frans versus kleurrijk en levensgenietend Indiaas) staat de charme van het Franse platteland centraal. En dan vooral het beeldschone dorpje Saint-Antonin-Noble-Val (Tarn-et-Garonne). Van dezelfde regisseur als Chocolat! (zie onder).

Deze film is overigens online te huur bij Pathé Thuis (€2,99)

2. A Good Year (2006) – Luberon/Vaucluse

filmlocaties in Frankrijk

Een Britse zakenman (Russel Crowe) erft een vervallen wijndomein in de Provence en loopt daarbij al snel tegen een charmante Franse café-eigenaresse (Marion Cotillard) aan. Naar een van de boeken van Peter Mayle die alle in de Luberon spelen, tussen lavendelvelden, wijngaarden en pittoreske dorpen als Bonnieux, Cucuron en Gordes.

3. Chocolat (2000) – Bourgogne & Dordogne

filmlocaties in Frankrijk

Alweer 16 jaar oud maar het blijft een heerlijke film: Chocolat. De alleenstaande chocolademaakster Juliette Binoche gaat met haar dochter in een piepklein dorp wonen en verleidt de wat terughoudende inwoners al snel. Behalve de pastoor… Het ideale slaperige Franse plattelandsdorpje creëerde regisseur Lasse Hallström door te filmen in twee heel verschillende locaties. In Flavigny-sur-Ozerain, een van de mooiste dorpen van de Bourgogne, en ook in het zuidwesten van Frankrijk, in Beynac in de Dordogne.

Deze film is online te huur bij Pathé Thuis (€2,99)

4. La Fille du Puisatier (2011) – Provence

filmlocaties in Frankrijk

Provence-romantiek ten top in deze verfilming van een roman van Marcel Pagnol, met de heuvels, velden en cipressen van de Var als decor. Hoofdrolspeler én regisseur Daniel Auteuil filmde rond de plaats Brignoles en de beelden van het landschap zijn ongelofelijk mooi. Het verhaal: de dochter van een arme putjesschepper ontmoet een rijke jongeman vlak voordat deze naar het front vertrekt. Haar zwanger achterlatend. Hoe gaat de goedhartige maar zeer principiële putjesschepper om met dit drama voor z’n lievelingsdochter?

5. Midnight in Paris (2011) – Parijs

filmlocaties in Frankrijk

Oké, het is een van de zoetsappigere films van Woody Allen, maar wat een mooie ode aan het Parijs! Van de straten, cafés en restaurants in de jaren ’20 weer terug naar het heden en de vlooienmarkt van Saint-Ouen, de oevers van de Seine, de tuinen van Musée Rodin of een borrel op het dak van het beroemde hotel Le Meurice. Als kijker spring je heen en weer in de tijd en langs enkele de mooiste plekken van de stad. Wie daar geen Parijs-kriebels van krijgt….

Deze film is online te huur bij Pathé Thuis (€2,99) 

6. Jean de Florette en Manon des Sources – Provence

Manon-des-Sources-Mirabeau-filmlocaties

Onvergetelijk, deze films uit de jaren tachtig ! De eerste film Jean de Florette verscheen in 1986 , met Yves Montand in een glansrol als boer Le Papet. Alles begint met stadsmens Jean Cadoret (Gérard Depardieu) die een boerderij erft in de Provence en besluit er te gaan wonen. Dit tot groot ongenoegen van de buurman, boer César en zijn neef Ugolin, die vervolgens proberen hem het leven aldaar onmogelijk te maken door stiekem de waterbron af te sluiten. Het vervolg, Manon des Sources (1988) pakt de draad op met de dochter van Jean, die als herderin in de heuvels werkt en bij toeval achter deze valse laffe streek komt. Ze besluit wraak te nemen. Prachtige beelden van de ruwe Provence! Dorpjes die voorbijkomen zijn o.a. Mirabeau en Ansouis in de Luberon.

Zowel Jean de Florette als Manon des Sources zijn online te zien via Cinetree (€ 3,49)

7. Cézanne et Moi (2016) – Provence

filmlocaties in Frankrijk

Meer beelden van de Provence in deze nieuwe film over de (bijna) levenslange vriendschap tussen schilder Cézanne en schrijver Zola, die samen opgroeiden in Aix-en-Provence. Een aardig grote rol dus voor deze mooie Zuid-Franse stad en vooral het omliggende landschap, zoals de calanques aan zee en natuurlijk vooral het prachtige Montagne Sainte-Victoire, de berg die Cézanne vele malen schilderde, en de steengroeven van Bibémus.

8. Les Petits Mouchoirs (2010) – Arcachon

filmlocaties in Frankrijk

Een groep vrienden uit Parijs reist naar een vakantiehuis in Cap-Ferret, aan het Bassin d’Arcachon (Zuidwestkust). De aanleiding is triest, maar als kijker valt er een hoop te lachen. Onder meer als een boottochtje moeilijk eindigt omdat het plots eb geworden is… Verder veel oesters en witte wijn aan zee, in deze heerlijke drama/komedie van Guillaume Canet, die ook in de film 6 uit dit rijtje speelt. Te huur bij Pathé Thuis

En ook: Antoinette dans les Cévennes, over een vrouw die de Wandelroute van Stevenson aflegt met een ezel. Prachtige beelden van de omgeving!

LEES OOK:
15 Franse topfilms die je vanaf de bank kunt bekijken
Top 8 mooiste markten van Zuid-Frankrijk 
Grappigste Louis de Funes-fragementen
De beste Franse films en series op Netflix

4 reacties op “8 films waardoor je meteen je koffers wilt pakken”

 1. Fransen Yvonne schreef:

  Ik heb de films alle 7 gezien… 2,4 en 7 blijven mijn absolute favorieten…. naar Frankrijk gaan is telkens weer thuis komen….

 2. Jolanda Bronsvoort schreef:

  Wanneer is film 7 op tv?

  • Nicky schreef:

   Voor deze feestdagen hebben wij m helaas niet aangekondigd gezien, alleen film 1 en film 2, zoals aangegeven. En film 6, Cezanne et moi draait vanaf donderdag in de bioscoop

 3. Ben vanaf mijn jeugd al Francofiel.. We gaan nu regelmatig richting Die of verder naar de Provence. Na Lyon begint het echte leven voor ons levensgenieters. De camping is favoriet, een markt als in Vaison la Romaine al jaren dè plek om rond te struinen en de rest rond de Ventoux is te gek voor woorden! LA DOUCE FRANCE!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *