frankrijk.nl

Favoriete (fiets)plekken rond de Mont Ventoux

De Mont Ventoux staat weer op de kalender van de Tour de France, editie 2021, en hoe! Op 7 juli moeten de renners deze mythische berg in de Provence maar liefst 2 keer bedwingen!  De Vlaamse journaliste Ingrid Castelein heeft diverse boeken geschreven over fietsen rond de Kale Reus. Dit zijn haar lievelingsplekjes in de Provence!

Ingrid Castelein schreef al drie boeken over haar liefde voor over fietsen in de Provence. Haar man beklom de Mont Ventoux tientallen keren en zelf temde Ingrid de Kale Reus ook al eens. In alle seizoenen komt het stel naar Zuid-Frankrijk om het gebied verder te verkennen op de fiets. Eerst was het charmante dorpje Bédoin de uitvalsbasis, de laatste jaren schoven hun fietstochten verder op naar de noordkant van de berg.

Boek over fietsen in de Luberon Mont-Ventoux Provence

Haar boeken Mon(t) Ventoux (2015), Route de la Lavande (2017) en Met de fiets door de Luberon (2018) staan vol met stoere dagritten en uitdagende cols. Maar je leest ook over idyllische picknickplekken, siësta’s in de berm en terrasjes na afloop bij het Café de la Place van de mooiste dorpen van het achterland. Heerlijke boeken ter inspiratie voor fietsliefhebbers! Een paar vragen aan de schrijfster.

Lees ook: Top 10 mooiste dorpen van de Vaucluse

Wat zijn jouw favoriete plekken rond de Mont Ventoux?

Ingrid Castelein: “Er zijn drie plekken die je hier echt niet mag overslaan. De Gorges de la Nesque. Je fiets er door een rivierkloof en roofvogels zweven boven je in de lucht. Een ruw en indrukwekkend landschap. Ten oosten van de Mont Ventoux liggen de mooie Dentelles de Montmirail, weer heel anders van vorm, hoog en grillig omringd door wijngaarden. En een paar jaar geleden heb ik de Vallei van de Toulourenc ontdekt. Met zo’n weids uitzicht dat je je er zeer nietig voelt. Je kijkt er uit op de noordflank van de Mont Ventoux en dat is weer een heel ander landschap dan de bekendere gezichten vanaf Bédoin en omgeving.”

Vaucluse fietsen Route de la LavandeDentelles de Montmirail

Wat zijn voor jou de mooiste dorpen rond de Ventoux?

“Oh onmogelijk om die vraag te beantwoorden! Bédoin, Sault, Brantes, Méthamis…  er zijn zoveel mooie plaatsjes! Elk met een eigen sfeer, een andere karakter. Onderling niet te vergelijken behalve dat het uitzicht op de Ventoux hen verbindt. Je kunt de berg tot in een cirkel van 50 km eromheen zien liggen, dat maakt fietsen rond de Mont Ventoux zo bijzonder.”

Bédoin

Welke fietstocht uit je nieuwste boek biedt de mooiste uitzichten?

“De rondrit rondom de hele Ventoux, een tocht van totaal 100 km waarbij de berg langs alle kanten aanschouwt. Het is trouwens ook een goede tip voor een tocht met de auto of e-bike.”

Vaucluse fietsen Route de la LavandeUitzicht vanaf de Mont Ventoux

Je vertelt ook veel over de Drôme, wat zijn daar jouw lievelingsplaatsen?

Grignan met zijn prachtige kasteel blijft een heerlijk plek om te bezoeken. Hooggelegen en omringd door stroken lavendel en wijngaarden. Ook ga ik graag naar de plaats Nyons en de uitgebreide Provençaalse markt op donderdag. En Montélimar is leuk, met zijn nougatproducenten en mooie lanen omzooid door platanen.”

Vaucluse fietsen Route de la Lavande GrignanGrignan

Wat is de mooiste plek om lavendelvelden te zien?

“De omgeving tussen de Col de l’Homme Mort – in mijn geval nog net niet de Col de la femme morte, haha, maar ik heb het gehaald op de fiets – en de dorpen Aurel en Ferrassières.”

Lavendelveld in de Drome Provencale

Wat is voor jou een typisch geluksmoment in Zuid-Frankrijk?

“In de winter slenteren op de truffelmarkt van Richerenches. En het hele jaar door: een terrasje doen tijdens de marktdag in Bédoin. Glas wijn en liefst ook wat brood met tapenade van lokale olijven erbij, gelukzalig moment.”

Vaucluse fietsen Route de la Lavande ToulourencVallei van Toulourenc

Het grappigste dat je tijdens een van je fietstochten hebt meegemaakt?

“Op een mooie zomerdag zaten wij op het terras van Chalet Reynard, dé bekende plek op weg naar de top van de Mont Ventoux. Naast ons zaten twee Belgische stellen te praten. Eén stel bleef maar enthousiast vertellen over alle tips die ze een boek gehaald hadden. Bleek het over mijn eerste boek te gaan, Mon(t) Ventoux. Mijn man en ik keken het nog even aan, ook stiekem om te horen wat ze over mijn boek wisten te vertellen, en ze waren vol lof. Toen hebben we ons wel bekend gemaakt en het werd een heel fijne babbel!”

Vaucluse fietsen Route de la LavandeGorge de la NesqueGorges de la Nesque

Met de fiets door de Luberon, Ingrid Castelein, €19,99, uitgeverij Manteau (2018)Bol.com

Beeld: Grignan (jvanattenhoven), Dentelles/gigondas (CC/Herman Pijpers), Gorge de la Nesque (CC/Erik Hansen), Mont Ventoux (CC/will_cyclist). Linksboven: Bonnieux – CC/Ming-yen Hsu Portret Ingrid Castelein: Thomas Sweertvaegher. Openingsfoto: xavier-turpain Pixabay

LEES OOK:
De mooiste fietstochten in de Vaucluse
Meerlijk hotelletje bij Grignan in de Drôme
Top 8 leukste markten van Zuid-Frankrijk
De Luberon van Peter Mayle

6 reacties op “Favoriete (fiets)plekken rond de Mont Ventoux”

 1. M van Hasselt schreef:

  En een bezoek aan Domaine de Marotte midden de wijngaarden gehouden door Daan & Elvira van Dijkman. http://Www.marottevins.fr
  B&B / chambres d’hôtes / gezelligheid ten top…

 2. Johan schreef:

  Een aanrader!

 3. Rutger schreef:

  De markt van Nyons is niet op woensdag, maar op donderdag. Wel een hele leuke en levendige markt en zeker de moeite van het bezoeken waard.

 4. Nog een restaurant tip! http://Www.lafleurbleue.fr( restaurant & gites) van mijn zus en zwager in Crestet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *