frankrijk.nl

Avignon, insidertips voor een bezoek

On y danse? Avignon is een must-see als je in de Provence bent. Waar zijn de stillere pleintjes, leuke straatjes, lekkere restaurants en winkels die je niet mag missen? Josee en Nicky bezochten onlangs deze fascinerende stad. Hun favoriete tips en adresjes.

Zien & doen in Avignon

Zeker het Pausenpaleis bezoeken!

Je kunt niet Avignon bezoeken zonder dit indrukwekkende paleis te hebben gezien! Het dankt zijn naam als officiële zetel voor maar liefst 9 pausen in de 14e eeuw en het is het grootste gotische bouwwerk uit de middeleeuwen in Europa! Je kunt op eigen houtje het imposante complex doorlopen (audioguide inbegrepen) maar wij genoten van de begeleide tour: het Office du Tourisme organiseert rondleidingen waarbij je zoveel meer meekrijgt dan wanneer je solo gaat.

Palais des Papes

Als je voor het Palais des Papes staat, vergeet dan niet omhoog te kijken. Een gouden Maria begroet je vanaf boven en let wel, ze is maar liefst 6 meter groot!

Histopad-Palais-des-Papes

Ook leuk: de tablet die je meekrijgt, de Histopad, geeft je een fraaie virtuele impressie van hoe de diverse zalen er eeuwen geleden uitzagen, toen de paus(en) hier nog zetelde(n).  Entree €12, maar we raden je zeker aan inclusief toegang tot de tuin te nemen (€14,50). Wil je een bezoek met gids van het VVV dan kost dat €16,50. We raden je aan vooraf tickets te boeken, dan kun je de veel snellere linkerrij naar binnen nemen. Ga je met de familie, opteer dan voor een gezinsticket, alleen direct bij Palais des Papes te boeken. Online tickets boeken

Tuinen-Palais-des-Papes

Tip! Festival van Avignon in juli

Elke zomer is een van de twee binnenplaatsen van het Palais des Papes het podium van diverse optredens tijdens het Festival d’Avignon (dit jaar: 5 – 25 juli 2023). Geweldig evenement, maar voor de officiële voorstellingen van het festival moet je wel al een paar maanden van te voren reserveren.

Festival d'Avignon

Er bestaat echter naast de officiële programmering ook een Festival ‘OFF’ Avignon: er zijn ook kleinschaligere voorstellingen in alle kleine theaters en muziekzalen van de stad, op straat, en ook in diverse tijdelijk geopende locaties (op de gekste plekken). Daarvoor zijn ter plekke vaak nog genoeg kaarten beschikbaar en alleen al lopend door de stad of gezeten op een terras krijg je veel mee van dit bruisende culturele evenement.

Festival-dAvignon-

Festival d'AvignonGa picknicken of chillen in Parc des Rochers

Links van Palais des Papes (voor de bezoekers die weer naar buiten komen: rechts) loop je naar de toegangspoorten van Rocher des Doms, dé lokale heuvel en het stadspark van Avignon. Het pad neemt je mee omhoog naar het hart van het park, waar momenteel een openluchtexpositie is met prachtige zwart-wit foto’s van beroemdheden die ooit in Avignon verbleven. Na circa 10 minuten lopen bereik je de top. Een heerlijke plek om even bij te komen, met tal van schaduwplekken, grasvelden om in neer te vleien, kinderfietsvertier en een restaurant met terras.

Parc-Rocher-des-Doms

Parc des Rochers Avignon

Parc-des-Rochers Avignon

Loop over de beroemde Pont d’Avignon

Wie kent het het beroemde liedje ‘Sur le Pont d’Avignon’ niet? Deze brug, de Pont Saint-Bénézet, is wereldberoemd, ook al staat er nog maar een een klein deel van de ooit 900 meter lange brug met 22 bogen. Het bezoekerscentrum bij de entree van de brug geeft een mooi inzicht in de geschiedenis en de constructie van deze brug, waarmee in de 12e eeuw werd gestart. Wat weinig bezoekers weten is dat je vanaf Parc des Rochers over de stadsmuur naar de brug kan lopen.

Pont d'Avignon

Pont d'Avignon

Pont d'Avignon

Doe een kookworkshop of bestel een high-tea in Hotel Mirande

Als je budget je niet toelaat om er te slapen, ga dan koken in dit chicste en bekendste hotel van Avignon. De keuken is reusachtig en zo authentiek! Workshops variëren van Patisserie (verjaardagscake of macarons maken!), Atelier Chocolat tot workshops als koken met seizoensproducten. De uitleg is in het Frans en Engels. Lunch- of diner-workshop vanaf €95. Meer info over Kookschool Le Marmiton: la-mirande.fr. Geen tijd maar wel nieuwsgierig naar dit mooie hotel? Je kunt jezelf verwennen met een high tea (of gewoon aperitief) in de tuin.

Kookworkshop-Avignon-Hotel-Mirande

Hotel-la-Mirande-Avignon

Sla je slag in de overdekte markt

Elke ochtend vanaf 7 uur kun je bij Les Halles van Avignon terecht voor verse vis, vlees, groente, fruit, brood, patisserie en meer. Voor de beste olijven ga je naar de kraam van Serge Olives. Hij pakt ze zelfs vacuüm in, als je een portie wilt meenemen naar Nederland. Elke zaterdagochtend is er bovendien een kookdemonstratie door een lokale chef-kok in La Petite Cuisine, die louter kookt met verse producten uit de markthallen. Meer informatie: avignon-leshalles.com

Proef een papaline d’Avignon

Bordeaux heeft zijn canelés, Nice zijn socca en Avignon heeft de papaline, een lekkernij die typisch is voor de stad en alleen hier te verkrijgen. De papaline is een bonbon, omhuld met chocolade en gevuld met een likeur, gemaakt van 60 verschillende kruiden. Dus een adults only-lekkernij! Onder andere te koop bij La Tropézienne op de Rue Agricole, maar elke goede patisserie in Avignon heeft ze in huis.

Papalines d'Avignon


De mooiste pleinen van Avignon

Place des Châtaignes
Intiem, sfeervol, nog niet zo ontdekt pleintje met diverse terrasjes en restaurantjes.

Pl-des-Chataignes-Avignon

Place Saint-Pierre

Mooi vanwege het intieme karakter, met als grote blikvanger de indrukwekkende voorgevel van de kerk Saint-Pierre. Als de kerk dicht is, bekijk dan vooral het houtsnijwerk van de toegangsdeuren. Puur vakmanschap! Dit is ook een leuk pleintje voor een lunch of diner bij het uitstekende en heel betaalbare restaurant: l’Epicerie

Place-Saint-Pierre Avignon

Place Pie
Dit plein, vernoemd naar Paus Pius, ligt vlakbij de Hallen en is dé hangplek voor studenten en jongeren. Grappig, als je bedenkt dat dit betonnen gebouw de ondankbare titel van meest wanstaltig gebouw in het centrum draagt. Inmiddels hebben ze de buitenkant weggemoffeld met een wel heel originele oplossing: Le Mur Végétal. Van boven tot onder is het een groene façade met planten en bloemen.

Les Halles Avignon

Place des Corps Saints
Voor insiders hét plein waar je gaat zitten om wat te eten of te drinken. Met leuke tentjes als de Milkshop, waar alles ‘Made in France’ is. En haal een ijsje bij La Princière, volgens kenners een van de beste ijssalons in Avignon!

Place des Corps Saints Avignon

Place Saint-Didier

Dit plein is vooral favoriet bij locals om een drankje of een hapje (lunch en/of diner) te doen bij Grand Café Baretta, verscholen achter de fantastische plataan.

 Grand-Cafe-Baretta-Avignon


Eten, drinken & winkelen

Voor de bekende merken loop je door de Rue de la Republique, maar geloof ons, het is veel leuker om door de minder bekende (winkel)straatjes van le vieux centre te dwalen. En als je een hapje wilt gaan eten, laat je dan niet verleiden door de vele toeristenrestaurants op Place de l’Horloge maar ga voor kwaliteit. Genoeg keuze, als je weet waar je moet zijn! Hier een overzicht van diverse leuke, originele en bijzondere winkels en eetadressen.

 

Le Nid  & Café Tulipe – 7, rue des Trois Faucons
Een heerlijke conceptstore, gewijd aan design en mode van Franse ontwerpers. Aan de voorzijde vind je Café Tulipe, ideaal voor een koffie of een lichte lunch, binnen of op het terras.

Le Nid - Avignon

Le Nid Avignon

Fromagerie de Louise – 13, rue Rouge

Gek op nougat? Ga dan vooral langs bij dit kleine winkeltje, dat – verrassendgenoeg gezien de naam – een giga-collectie aan nougat biedt. Het lijken wel taartjes! Verder kun je hier ook goed terecht voor allerhande ambachtelijk gemaakte sapjes, patés, confitures, siroop én natuurlijk kaas.

Fromagerie-de-Louise. Avignon

Wijnbar Le Vin Devant Soi – 1, rue Saint-Agricol
Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras, Lirac, Côtes-du-rhone, Tavel rosé… deze streek grossiert in goede wijnen! Een goede winkel om te proeven én te kopen is deze populaire wijnwinkel. Hier kun je proeven van maar liefst 32 verschillende wijnen dankzij een ’tapsysteem’. Meer info

Le Zinzolin,  L’Explo en Le Lieu – Rue des Teinturiers
Restaurant Le Zinzolin heeft echt zo’n Parijs’ sfeertje en je eet er de lekkerste hamburgers van Avignon! Het ligt bovendien op een hele leuke spot: aan het einde van de Rue des Teinturiers. Dit straatje langs een klein grachtje en beschaduwd door oude plataanbomen barst van de kleine, kunstzinnige tentjes en is een van de meest pittoreske straatjes van Avignon. Leuk om hier einde middag een ambachtelijk biertje te nemen op het terras van L’Explo, direct aan de gracht aan het begin van de straat (nr 2). Een andere mooie verrassing is Le Lieu op nummer 4, waar je in de binnentuin kunt lunchen of dineren.

L'Explo Avignon

Restaurant Le Vintage en D’Ici et Ailleurs –  Rue Galante

In een gezellig zijstraatje praktisch naast Palais des Papes, vind je in Rue Galante twee bistro’s van dezelfde eigenaar met een ruim aanbod van moderne Zuid-Franse gerechten (voor lunch of diner) en een verrassende cocktailkaart.

Restaurant Le Vintage Avignon

Le Carré du Palais – 1, place du Palais

Achter de façades van dit voormalig bankgebouw is nu een gastronomisch restaurant gevestigd. ’s Zomers is het ook goed toeven in de royale binnentuin annex terras.

Maison Ripert – 28, rue de la Bonneterie

Nog zo’n fine dining-adresje: Maison Ripert, in de leuke winkelstraat Rue de la Bonneterie. Verwacht mooi opgemaakte gerechten van lokale en seizoensgebonden producten, in het decor van een voormalige banketbakkerij.

Maison Ripert Avignon

Restaurant Le 46 – 46, rue de la Balance
Heel leuk gelegen in een klein straatje vlak achter Palais des Papes, hier hadden wij een zalig diner. Verse producten, originele smaakcombinaties, goede porties en niet duur. Check ook de uitgebreide wijnkaart (doet het ook erg goed als Bar à Vin). Doorgaans vol met locals (altijd goed teken) dus reserveer als je kunt. Bovendien sfeervol en met vriendelijk personeel.

Première Edition – 5, rue Prevot

Biologisch restaurant in een voormalige boekhandel, geopend in 2022 door het jonge stel Aurélie en Jonathan, dat zich ten doel heeeft gesteld om alleen met lokale boeren, tuinders en vissers te werken en vooral gezonde en creatieve gerechten te serveren. Vooral voor veggies een topadres! Open van woensdag t/m zaterdag.


Waar slapen in Avignon?

Hôtel de l’Horloge****

Hier sliepen wij zelf en centraler kan bijna niet, want je loopt Rue Felicien David uit en je staat op het levendige plein Place de l’Horloge. Bijzonder aan dit viersterrenadres is dat de gangen en kamers doorlopen achter de gevels van diverse panden in deze straat. De kamers zijn klassiek-modern en niet bijzonder groot. Meer info & boekingen

Domaine de Rhodes

Wil je wel de levendigheid van de stad nabij maar logeer je liever in de rust van de natuur, dan is deze B&B een prachtig compromis. Zeker als je ook nog eens een fiets bij je hebt. Dit oude jachthuis ligt op het eiland Barthelasse – sowieso al een fietsbezoek waard – en biedt stijlvolle gastenkamers. Meer info & boekingen

Domaine de Rhodes Avignon B&B Chambres d'hôtes

Regina Boutique Hotel***

Prima driesterrenhotel op een perfecte lokatie; in de hoofdstraat van Avignon en op 5 minuten van Palais des Papes. Ideale ligging voor treinreizigers. Fietsen kunnen eventueel worden gestald. Meer info en boekingen

Hotel de Cambis****

Dit moderne en trendy ingericht hotel werd geopend in 2022, op slechts 5 minuten van het station van Avignon-Centrum. Het is ‘doordrenkt’ van de wereld van wijn en beschikt over een wijnbar. Meer info en boekingen

Hotel de Cambis Avignon

Hôtel Le Médieval***

Een verborgen adresje, midden in de stad! Achter de muren van een gerestaureerd 18e-eeuws herenhuis biedt Le Médieval 32 kamers (eenvoudig maar goed) en een zonnige patio. Meer info en boekingen

B&B La Maison de l’Olivier

Ben je echt op zoek naar een intieme, stijlvolle setting  in centraal Avignon, dan tippen wij het in 2022 geopende Maison d’Olivier. De kamers van deze chambre d’hôtes zijn uiterst sfeervol ingericht, er is een binnentuin met terras én zwembad en voor gasten is er gratis parkeergelegenheid! Meer info en boeking

Maison de l'Olivier Avignon

Voor een volledig overzicht van hotels in Avignon, klik hier

Meer over de vele activiteiten, festivals, markten, fietsverhuur (ja er is hier ook een goed functionerend fietsuitleenplan) in Avignon op avignon-tourisme.com.

Parkeertip Avignon: er is een groot en gratis parkeerterrein op Île de la Barthelasse, vandaar brengt een shuttlebus je naar het centrum.

Wil je weten hoe wij de stad zijn uitgefietst en waar we vervolgens zijn beland? Lees dan over onze fietsavonturen langs de ViaRhôna.

 

LEES OOK:
Ontdek de Provence met een scooter vanaf Avignon!
Fietsen van de Ardèche naar de Middellandse Zee: ontdek de ViaRhôna
De mooiste markten van Zuid-Frankrijk

Palais des Papes

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz, Avignon Tourisme, Depositphotos (Palais des papes) ©Clemence Rodde (terras), hotels

 

4 reacties op “Avignon, insidertips voor een bezoek”

 1. Marielle schreef:

  Vandaag waren wij in Avignon, uiteraard met jullie tips! Helaas is Pâtisserie Mallard permanent gesloten; een goed alternatief hebben wij niet kunnen vinden, jullie?

 2. ellen Cremers schreef:

  Cristian Etienne kookt niet meer op die plek !!

  • Nicky schreef:

   Hoi Ellen, het linkje naar zijn website werkte niet goed sorry (aangepast intussen), of bedoelde je dat niet? Volgens de website zit deze chef nog steeds Rue de Mons? En staat hij nog altijd bekend als dé tomatenchef van de Provence? Of hebben we iets gemist?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *