frankrijk.nl

Bordeaux: 2 nieuwe must-sees!

Josee was deze zomer weer in Bordeaux en bezocht de nieuwste hotspots van de stad: Les Bassins des Lumières en het Musée Mer Marine. Allebei aanraders, zet maar op je to-see lijstje!

Bordeaux, c’est si beau…!

Ik ben er nog steeds niet helemaal achter waarom ik zo van Bordeaux ben gaan houden. Een goede verklaring kan zijn dat het een beetje van alles heeft: de elegantie van Parijs met de mooie gebouwen in het centrum, de hippe en creatieve vibes van oude wijken die een nieuw leven hebben gekregen, de vele kleine markten, van multi-culti, groente/vis/fruit tot brocante, het relaxte karakter van de boulevard langs de Garonne, de knusse gezelligheid van de antiekwijk Chartrons, het mooie stadspark, de vele pleintjes met altijd wel ergens een goeie wijnbar… Bovendien kun je dit alles perfect met de fiets gaan zien. Bordeaux heeft een goed werkend fietsleensysteem en beschikt over een uitgebreid netwerk van fietspaden. Dat zorgt voor veel vrijheid en je voelt je meteen een local!

Bordeaux wijk Saint-Pierre

Twee gloednieuwe bezienswaardigheden

Deze zomer wilde ik absoluut een kijkje nemen bij de twee nieuwe attracties van Bordeaux: Musée Mer Marine en Bassins de Lumières, beide te vinden in de sterk opkomende Bassins à Flot (het ‘natte dok’), een wijk begint net ten noorden van de antiekwijk Chartrons. Dit voormalige fabrieks- en haventerrein is herontwikkeld tot een populaire plek met een heel hippe uitstraling. Voormalige loodsen en fabrieken zijn aangevuld met moderne architectuur en getransformeerd tot werk- en woonruimte. Aan de kade vind je tal van restaurants, waaronder de I-Boat, die deze zomer een terras op een ministrandje als leuke extra biedt.

1. Musée Mer Marine – een wandeling door de maritieme geschiedenis

Vanaf mijn hotel stapte ik op het fietsje richting Cité du Vin (goed ijkpunt want hoog en herkenbaar gebouw) om vlak ervoor links af te slaan naar de Bassins à Flot. Vanuit mijn rechterooghoek zie ik de nieuwe Foodhallen van Bacalan (perfect koffie/lunch/borrel-adres!) en na een paar honderd meter ontwaar ik een metershoge zilveren haai voor de poorten van een imposant gebouw. Kan niet missen: ik ben er! Musée Mer Marine biedt een totaalbeeld van de scheepvaartgeschiedenis, vanaf de prehistorie tot nu. Tja, ik moet bekennen dat ik aanvankelijk niet zo goed wist of ik dat  leuk zou gaan vinden, maar de enthousiaste verhalen maakten me nieuwsgierig. Ik word opgewacht door de trotse oprichter van dit museum, Norbert Fradin. Vol enthousiasme neemt hij me mee naar de eerste grote zaal op de begane grond. De indeling is geheel in chronologische volgorde dus we starten bij de eerste boten van de Griekse Oudheid om door te lopen naar die van de Romeinen en zo verder.

Musée Marine Bordeaux

VOC-schepen

Voordat ik het weet sta ik voor een de romp van een schip met daarachter een bekend decorplaatje: Amsterdam. Ja, hier heeft de VOC een eigen plek toebedeeld gekregen. Ik vertel hem over de huidige discussie in Nederland, over VOC-‘held’ Coen, maar Fradin kijkt mij niet begrijpend aan. De VOC kan hier niet NIET zijn. De VOC-schepen zetten de toon voor het goederentransport van de 17e en 18e eeuw en horen thuis in deze maritieme geschiedvertelling. De meeste geëtaleerde schepen zijn hier schaalmodellen, maar er staat soms een deel van de romp en het dek en ook de aanwezige boegbeelden zijn origineel en imposant.

Musée Mer Marine VOC-schepen

Op de eerste verdieping van het museum reizen we door in de tijd en kijk ik mijn ogen uit naar de geweldige 19e-eeuwse scheepsmodellen en maquettes van machtige cruiseschepen en een heel arsenaal aan marinevaartuigen uit de 20e eeuw.

Formule 1 onder de boten

Ook spot ik een kleine onderzeeboot die mij aan Jacques Cousteau doet denken. Ik bewonder met ontzag de spectaculaire speedboot, ook wel de Formule 1 Powerboat genoemd. Verderop aandacht voor de 20e-eeuwse emigratiestroom per boot naar de Verenigde Staten en een foto-impressie van Vietnamese bootvluchtelingen, die destijds al hun schepen achter zich moesten verbranden om het vege lijf te redden.

Musée Mer Marine Bordeaux Jacques Cousteau powerboot

De tweede verdieping is geheel gewijd aan een artistieke interpretatie van de wereld op en onder zee. Met een geweldige foto-expositie – hoe mooi kan een rollende golf zijn? – van de Franse fotograaf Ben Thouard en nog meer haaiengeweld van de Franse kunstenaar Philippe Pasqua.

Ben Thouard Musée Mer Marine Bordeaux

Uitvindingen van Da Vinci

Ik dacht alles gezien te hebben maar Norbert wenkt me. Hij heeft nog een verrassing. We lopen naar het auditorium en tot mijn verbazing stap ik in de wereld van de uitvinder Leonardo da Vinci. Het gaat om een tentoonstelling van alle instrumenten die hij eind 15e en begin 16e eeuw heeft bedacht en uitgewerkt. De uitvindingen staan hier als miniaturen of zelfs op ware grootte. Van ingenieuze systemen om molenstenen te doen draaien tot een best wel modern ogende fiets. Ze tonen maar weer eens dat door Leonardo’s faam als schilder, zijn genialiteit als uitvinder een beetje onderbelicht is. DA VINCI, LES INVENTIONS D’UN GÉNIE is een tijdelijke expositie en tot 30 september 2020 nog te zien in dit museum.

Musée Mer Marine Bordeaux Exposition Da Vinci

Musée Mer Marine, 89 rue des Etrangers, www.mmmbordeaux.com
Open ma-vrij 13.00 – 19.00 uur en za-zo van 10.30 – 19.00 uur
Prijs €14 volw. €10 kinderen. Inclusief tijdelijke expositie €18/€14.

2. Les Bassins de Lumières – een waterval van beeld en geluid

Geopend in juni 2020 en een instant succes met meer dan 75.000 bezoekers in één maand! Les Bassins de Lumières zijn gevestigd in de voormalige onderzeebootbasis van Bordeaux. Een GI-GAN-TISCH bouwwerk, bestaande uit 11 met water gevulde bassins, die elk 100 meter lang en 22 meter breed zijn. Deze base sous-marine werd tijdens WOII gebouwd in opdracht van de Duitsers, die Bordeaux als de strategische basis voor hun U-boten kozen. Vier van deze bassins vormen nu het decor van een spectaculaire digitale beeld- en geluidsshow. Bekende (kunst)schilderwerken worden hier in bewegende composities tot leven gebracht en geprojecteerd op de muren, de gewelfde plafonds en op het water. Je loopt rond over loopbruggen en langs de kades van de grote bassins en weet werkelijk niet waar je kijken moet.. Adembenemend!

Bassins de Lumieres Bordeaux ©Bassins-de-Lumières

Gustave Klimt en Paul Klee

Momenteel bevat het programma (t/m januari 2021) werken van Gustav Klimt en Paul Klee. Ook loop je voorbij een enorme kubus waarin aandacht voor het werk van hedendaagse digitale kunstenaars. Zo sta je te midden van een golvende oceaan of draai je rond in een planeet vol sterren. Niet te lang blijven of op de grond gaan zitten want anders word je draaierig van de beelden om je heen! Even zitten en bijkomen kan wel in La Citerne, een grote tent met zitkussens waar de kunstwerken op een traditionelere manier worden getoond.

Bassins de Lumières Bordeaux Klimt Culturespaces

© Bassins de Lumières , Klimt 2-Culturespaces-CC-BY-Anaka Photographie

Bassins de Lumieres Bordeaux

Le Kube Bassins de lumiers Bordeaux

Net als in Parijs en Baux-de-Provence

Dit is de derde Franse locatie van de organisatie Cultureespaces, die dit succesvolle concept in Bordeaux uitrolt over een oppervlakte dat 5x groter is dan dat in Parijs (L’Atelier de Lumières) en 3x groter dan in Baux-de-Provence (Carrières de Lumières). En dat zorgt voor een enorm WOW-moment! Door die omvang is Bassins de Lumières als vanzelf behoorlijk coronaproof, want zelfs met een timeslot van max. 250 personen per 15 minuten kom je elkaar bijna niet tegen. Maar ook hier geldt nog steeds: mondkapje op. En trekt iets warms aan want het is er aardig kelderkoel!

TIP 1: Zorg dat je voor de start van de Klimt-tentoonstelling helemaal bij het laatste bassin staat en klim op het podium dat aan het water grenst. Wacht tot de muziek begint en de sluisdeuren opengaan…

TIP 2: Vergeet niet langs de foto-expositie te gaan op het einde van de route, over de opbouw van de onderzeebasis, de teloorgang na het einde van de oorlog en de wederopstanding!

Bassins-de-Lumieres Bordeaux © Bassins de Lumières

Bassins de Lumières, Base sous-marine de Bordeaux, Impasse Brown de Colstoun, 33300 Bordeaux.

Dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur van ma-do en van 10.00 tot 21.00 uur vrij-zo. Na 1 oktober van 10.00 tot 18.00 en van 10.00 tot 19.00 uur.  Entree €13,50 volw., €11 studenten, €9 kinderen 5-25 jaar. Familietarief (2 volw/2 kind) €40. Online reserveren via www.bassins-lumieres.com

LEES OOK:
Reistips voor Bordeaux
Cité du Vin, het Guggenheim van de wijn
Groen Bordeaux, de parken en strandjes
Leuke slaapadresjes in Bordeaux

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Bassins Lumières, Musee Mer Marine Miche Dubau (haai, VOC)

Algemeen 728x90

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *