frankrijk.nl

Franse eetgewoontes die veranderen

Er zijn een hoop clichés over de keuken en eetgebruiken van de Fransen. Maar zitten ze in Frankrijk echt nog altijd zo lang aan tafel? Is snoepen nog altijd taboe? En worden Françaises echt niet dik?

De Fransen eten minder vlees

In de klassieke bistrokeuken heeft vlees een onmiskenbare hoofdrol. Entrecote, eendenborst, bloedworst vullen het menu en het bijgerecht is vaker aardappel dan groente. Toch eten ook de Fransen geleidelijk minder vlees: de afgelopen 10 jaar daalde de Franse vleesconsumptie met gemiddeld 12%. Onder hogeropgeleiden was dat zelfs met 20%. Ook noemt 40% van de Fransen zich tegenwoordig flexitariër. Dat is een grote culturele verandering, al blijft het weinig vergeleken bij Nederland waar 55 % van de bevolking elke week minstens een dagje vlees overslaat.  

De Fransen zitten minder lang aan tafel

Het blijft een wereldrecord: de Franse besteden dagelijks gemiddeld 2 uur en 13 minuten aan tafel. Dat is dubbel zo lang als de Amerikanen (1 uur) en net iets meer dan de Spanjaarden (2 uur en 6 minuten). Maar toch is die duur aan het afnemen: vooral de lunchpauzes op werk worden korter (gemiddeld 35-45 minuten) en fastfoodrestaurants rukken al jaren op in Frankrijk. Sinds 2007 is het aantal filialen van McDonald’s verdubbeld: Frankrijk is zelfs de 2e markt van de Amerikaanse keten. Daar staat tegenover dat de zondagse lunch nog altijd flink lang kan duren en bij feestelijke gelegenheden gaan de Fransen vaak niet voor 17 uur van tafel.

tafelen

De Fransen eten meer tussendoortjes

Helaas, een van de beste eetgewoontes van de Fransen is aan het afnemen… De vaste etenstijden waren heilig en tussendoor werd altijd maar weinig gesnoept en gesnackt in Frankrijk. ‘Le grignotage’, zoals dat heet in het Frans, rukt echter op: 1 op 3 Fransen maakt zich er tegenwoordig schuldig aan en ook in winkels zie je steeds meer chocoladerepen en chips in tussendoor-formaat.

Françaises worden toch ook dik

Er zijn hele boeken over geschreven: de dieetgeheimen van die mooie slanke Parisiennes en de verklaring van ‘de ‘Franse paradox.’ Want hoe konden Fransen zo lekker en veel eten zonder dik en ongezond te worden? In die mythe zit tegenwoordig wel een barstje want volgens recente overheidsstatistieken heeft 41 % van de Fransen last van overgewicht. Dat is bijna net zo veel als in Nederland: bij ons heeft 48,7% van de volwassenen matig tot veel overgewicht.

De Fransen worden kritischer over wat ze kopen

Na diverse voedselschandalen zijn de Fransen ook steeds bewuster van wat ze kopen. Uit gewoonte aten ze al meer  seizoensproducten en gaan ze vaker naar de markt dan Nederlanders. Maar de laatste jaren is ook de belangstelling voor biologische producten explosief gestegen en willen de Fransen preciezer weten wat er in supermarktproducten zit. Zo is Yuka een enorme hit (binnen 1 jaar al 3,5 miljoen gebruikers). Met deze Franse app kunnen consumenten producten scannen en meteen zien of er ongezonde toevoegingen inzitten, zoals smaakversterkers.

De Fransen eten minder stokbrood

Stokbrood hoort nog altijd onlosmakelijk bij een Franse maaltijd: 79% van de Fransen zegt niet zonder brood te kunnen bij het eten. Toch eten de Fransen 3x minder stokbrood dan in de jaren ’50: nu nog maar een halve baguette per persoon per dag. Dat komt neer op zo’n 47 kilo brood per Fransman jaar. Daar gaan de Nederlanders overigens met gemak overheen: wij eten per persoon ongeveer 51 kilo aan bammetjes elk jaar!

10 soorten brood in Frankrijk

LEES OOK:
Franse stokbroodetiquette

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Andreas Kushumahadi (baguette), CC/Jay Wennington (tafel), CC/Jez Timms (vlees)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *