frankrijk.nl

Bon appétit: nieuwe eetgids Parijs

OH OUI, deze nieuwe culinaire stijlgids is echt een cadeautje! In Bon Appétit Paris ontcijfert journalist Mara Grimm de eetgewoontes van de Parijzenaren. Een feest van herkenning en een fijne verzameling insidertips voor je volgende bezoek aan Parijs.

Hoe eet je als een Parijzenaar?

Boeken over hoe Parisiennes zich kleden en hoe ze zo vreselijk elegant blijven, daarvan zijn er nu wel genoeg vond journalist Mara Grimm. Nee wat ze nog miste, was een boek over hoe Parijzenaren éten. Over hoe al die bijna religieuze eetrituelen in de Franse hoofdstad nou precies werken. Waarom de lunch nog steeds zo belangrijk is. Wat je te eten krijgt bij een Parijzenaar thuis. Hoe je moet omgaan met Franse obers. En welke producten je echt niet wilt missen.

Mara Grimm boek Bon Appetit eetgids Parijs

Parijs als tweede thuis

Aan Grimm hebben we voor zo’n duidende eetgids een hele goeie. Deze culinair journalist (diverse boeken) en vaste restaurantcriticus van Het Parool (op de plek van Johannes Van Dam) woont nu 5 jaar parttime in Parijs. In het begin kwam ze vooral om periodes rustig te kunnen schrijven, verwijderd van haar drukke sociale leven in Amsterdam.  Maar tja, in Parijs lonkt het eten altijd. Bovendien kent Grimm inmiddels zoveel koks, restaurateurs en andere culinair schrijvers in Parijs, dat rustig thuisblijven in haar appartement in het 9e een uitdaging is geworden.

eetgids Bon Appetit

Spoedcursus stokbrood en croissant

Gelukkig maar. Want waarschijnlijk is Bon Appétit Paris juist door al dat contact met ‘echte’ Parijzenaren zo authentiek geworden. Alles staat erin. Hoe belangrijk goed stokbrood is voor de Parijzenaar en hoe je aan de lekkerste komt bij de bakker. Dat de tartine beurrée met een café crème het ultieme Parijse ontbijt zijn (en nee niet café au lait, zie ook ons eigen koffie-artikel). Hoe je de beste croissants herkent en waarom de Parijzenaren daar zelden jam op smeren. Of waarom je in culinaire warenhuizen in Parijs zo opvallend veel luxe soorten boter ziet.

Bon appetit croissants

Heilige lunch (ook in je eentje!)

Grimm besteedt uitgebreid aandacht aan de warme lunch in een (neo)bistro, bouillon of brasserie. Inderdaad een hele ervaring: al in 45 minuten krijg je met zwier een uitstekende meergangenlunch geserveerd (daarna moet de Parijzenaar weer snel aan het werk). En leuk dat Grimm het benadrukt: dat eten in een restaurant kun je ook prima in je eentje doen. In Parijs is het helemaal niet raar om solo aan tafel te gaan; iedereen wil toch gewoon goed eten? Ook bespreekt Grimm diverse lunchklassiekers zoals oeuf-mayonnaise, de purée-saucisse, de omelet ‘baveuse’ (smeuïg omelet) en de perfecte jambon-beurre.

Le gouter en l’apéro

Natuurlijk komen ook alle zoete verleidingen van Parijs aan bod. Met weetjes over ambachtelijke chocolade(melk), de betere patisserie en de banketbakkers die halve sterren zijn in Parijs. De gids loodst je verder door de rituelen van het apéro, het aperitief dat zelfs in de altijd gehaaste hoofdstad eerbiedig gevierd wordt. Met kaasplankjes, olijven en vleeswaren om te delen. Grimm grijpt al die onderwerpen aan voor interessante zijwegen. Zoals over de kaaswinkels die de exacte rijpheid van hun kazen tot een kunst verheffen. Of over de niet-alcoholische citron-pressé, een drankje dat gek genoeg nooit is overgewaaid naar Nederland.

boter producten in Parijs Bon appetit

Aanrader voor Parijsliefhebbers

En zo kunnen we nog wel even doorgaan over Bon Appétit Paris. Een heel informatief en leuk te lezen boek met mooie foto’s. Alleen die ene pagina over hoe je je zou moeten kleden in een restaurant in Parijs, doet toch nog even denken aan de formuleboeken over Parisiennes. Maar verder is deze gids een echte aanwinst voor de Parijsliefhebber. Heel leuk dus om cadeau te doen en je wilt ook zeker een exemplaar voor jezelf houden. Zodat je ‘m straks watertandend kunt uitspellen als je in de Thalys zit op weg naar Parijs…

Bon Appétit Paris, een culinaire stijlgids vol verhalen, tips & adressen uit Parijs, €29,90. Op Bol.com

Mara Grimm boek Bon Appetit eetgids Parijs

De 3 favoriete bistro’s van Mara Grimm

Achter in Bon Appétit Paris staat een lijstje met adressen van restaurants en speciaalzaken. We vroegen de schrijfster ons daarvan 3 (neo)bistro’s te noemen die ze blind kan aanbevelen, omdat ze altijd goed, gezellig en ook nog een beetje betaalbaar zijn. Dit was haar antwoord.

Chez Marcel

“Dit is de picture perfect-bistro. Precies wat je verwacht in een film, inclusief bloemetjesbehang, affiches op de muren en een patron die al zijn gasten verwelkomt als verloren zonen en je glas maar blíjft bijvullen. Het eten is misschien niet hemelbestormend, maar dat geeft niet: je hebt hier hoe dan ook een onvergetelijke avond.”

Les Arlots

“Hier zie je goed het verschil tussen een klassieke bistro als Chez Marcel, die ik net noem, waar de ouderwetse sfeer bijna belangrijker is dan het eten, en de neo-bistro, waar op een hoger niveau en met betere producten wordt gekookt. Dat geldt zeker voor dit adres in het 10e. De beste saucisse-purée die ik ken.”

Le Baratin

“Deze bistro in het wat minder centrale 20e arrondissement is hét adres voor liefhebbers van orgaanvlees. Ik kom er graag voor de zwezerik.”

Bon Appetit nieuwe culinaire stijlgids Parijs

LEES OOK:
10x koffie bestellen in Frankrijk, zo doe je dat
Franse boter in 10 weetjes
Hotels in de 10 leukste wijken van Parijs
Franse broodsoorten: zo bestel je de beste baguette
Chez Marcel, een droom van een bistro in Parijs

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Mara Grimm en Arno Bosma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *