frankrijk.nl

5 gezonde en 5 ongezonde Franse eetgewoontes

Superfoods te over in de Franse keuken en veel klassieke eetgewoontes zijn ook al zo gezond in Frankrijk. Of… valt daar best wat tegenin te brengen?

5 gezonde Franse eetgewoontes

1. Twee keer per dag warm eten

Het schijnt écht gezonder te zijn, 2 keer per dag warm eten. Daardoor nemen Fransen nog altijd de tijd voor hun maaltijden, eten ze bewuster en ook gevarieerder, want met meer dan één uitgebreide maaltijd op een dag, krijg je in principe ook meer groenten binnen.

2. Geen snackcultuur, weinig tussendoortjes

Volgt direct uit punt 1, want als je goed en voldoende eet tussen de middag dan heb je rond koffie- en borreltijd minder behoefte aan snoepen en snacken, en dat scheelt een hoop ellende.

3. Een glas rode wijn bij het eten

Niet minder maar ook niet heel veel meer, het is inmiddels bekend, dankzij verschillende stoffen (o.a. polyfenol) is een dagelijks glaasje rood prima voor de gezondheid. Bijkomend voordeel van deze Franse gewoonte: je ziet in Frankrijk weinig ongezonde frisdranken op tafel.

4. Seizoensproducten en superfoods

Het is gewoon waar, Fransen weten (beter dan wij) welke producten bij welk seizoen horen en ze koken vaker met verse en lokale ingrediënten. Veel producten die een prominente rol spelen in de Franse keuken zijn van nature ook nog eens heel gezond. Superfoods van het eerste uur, zoals knoflook, peterselie, olijfolie, tomaten, rode wijn, eend, noten en oesters.. om er een paar te noemen.

5. Veel yoghurt

Het yoghurtschap weleens goed bekeken in een Franse supermarkt? Dat is gemiddeld 3 keer zo groot als in Nederland. Yoghurt is dan ook een heel geliefd dessert in Frankrijk en dat is een gezonde manier om calcium binnen te krijgen. Bovendien is het goed voor je darmen.

 

5 ongezonde Franse eetgewoontes

1. Het klasssieke Franse ontbijt

Stokbrood, jam en croissants: het traditionele Franse ontbijt bestaat uit weinig vezels, enkel zoetigheden en behoorlijk wat vet: bonjour le cholestérol!

2. Stokbrood bij elke maaltijd

Zonder broodmandje op tafel is geen Franse maaltijd compleet. Zelfs bij de pasta eten veel Fransen nog stokbrood. Je kunt je afvragen hoe gezond al dat witte brood is… Voegt weinig toe, behalve suikers. (En dan laten we het anti-glutenkamp, nog niet eens aan het woord). De Fransman eet overigens wel steeds minder stokbrood, nog maar 130 gram per dag: in de jaren 70 was dat het dubbele. (lees ook: de Franse stokbroodetiquette)

3. Pas laat avondeten

Veel Fransen gaan ‘s avonds pas laat aan tafel, vooral in de grote steden waar iedereen laat uit werk komt. Dat betekent pas dineren tussen 20 en 21 uur, en in de weekenden – entre amis – zelfs nog later. Niet erg gezond voor de spijsvertering en er is te weinig tijd om alle calorieën te verbranden voor het slapen gaan.

4. Suiker voor kinderen geen taboe

Lolly’s als schooltraktatie, chocolade als vieruurtje in de crèche, een extra grote schep suiker in de yoghurt na het eten. In Frankrijk wordt niet moeilijk gedaan over het geven van suiker aan jonge kinderen. Daar staat tegenover (zie punt 2 in het gezonde rijtje), dat dit maar op een paar vaste momenten per dag gebeurt, dus dat beperkt de schade. (lees ook: 7 Franse verschillen in opvoeden).

5. Boterrrrrr!

Er mag recentelijk dan wat eerherstel zijn voor boter (gezonder dan margarine, zoveel beter van smaak) feit is dat de Fransen er wel heel veel van eten. Met 8 kilo p.p. per jaar, heeft Frankrijk de grootste boterconsumptie ter wereld. Tel daar de grote rol van vlees en vleeswaren in de Franse keuken bij op, en dan kom je op een hoog gehalte van dierlijke vetten.

croissants

LEES OOK:
19 dingen die Fransen grappig vinden aan Nederlanders
Beautyproducten uit de Franse apotheek

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Depositphotos (croissants), Unsplash (knoflook), CC-BY Mon Oeil (groente)

9 reacties op “5 gezonde en 5 ongezonde Franse eetgewoontes”

 1. P.de Serière du Bizournet schreef:

  Jeetje wat een gedoe om elkaar zo de maat te nemen. Geniet lekker op je eigen manier. Alles heeft namelijk een keerzijde.
  Santé!

 2. Ridwan schreef:

  Leuk stukje. De Fransen gunnen zichzelf inderdaad een goede lunch, iets waar wij nog veel van kunnen leren.

  Laat avondeten is niet zo ongezond, omdat de maaltijd relatief licht is. Ook past het bij het goede leven, wat ze niet alleen in Frankrijk, maar ook in Spanje en Italië kennen. Het is bijvoorbeeld een misverstand dat je na 20h00 niet meer ‘mag’ eten.

  Dit gezegd hebbende, reden genoeg om een stukje door te rijden en naar Frankrijk op vakantie te gaan!

 3. Laurette schreef:

  Ik ben net terug van een driedaags bezoek aan Franse vrienden. Zo lekker gegeten en inderdaad er wordt 2 keer per dag warm gegeten, altijd stokbrood erbij, kaas en een gateau of yoghurt toe. Heerlijk! Er wordt weinig tussendoor gegeten, maar dat is ook helemaal niet nodig. Ontbijt daarentegen vind ik altijd wat minder daar. Waar ik ook jaloers op ben is hoe gastvrij ze zijn, het vlees voor je gesneden en opgediend wordt.

 4. Stephanie schreef:

  Ik vond het heerlijk om tussen de middag te eten in frankrijk, het beviel heel goed, lekker een glaasje wijn erbij. Savonds geen trek meer, dus een ideale manier om op gewicht te blijven. Ontbijten deden wij niet omdat wij al om 12.30 al bij een favoriete restaurant waren. Heerlijk gegeten overal in de dordogne.

 5. Voor alle Fransen die bij ons hadden gewerkt organiseerden we eens een stamppotfeest. Ze waren dol op de boerenkool, hutspot, kapucijners etc. , maar zonder stokbrood was het niet compleet…

 6. Teresa Burcks schreef:

  De meeste Nederlanders eten voor 18 uur.
  Dus tijd genoeg om het eten te verteren, als het niet gevolgd werd door koffie met iets erbij; koek of een andere zoetigheid. Als het een beetje later wordt ook nog een drankje met hapjes en chips.
  Dus wat is dan het verschil?

 7. Fré Metselaar schreef:

  En vergeet op gebied van zoetigheid niet de gigantische zakken snoep die de mamies voor hun kleinkinderen inslaan om hun kleinkinderen letterlijk zoet te houden tijdens het zondagse bezoek. Soms een halve kilozak per kind.

  • Nicky schreef:

   I know…:- )

  • Claire schreef:

   Nee, dat is echt niet zo bij elke mamie. Dat is weer een fabel.
   Tegenwoordig krijgen kinderen bij mamie volgranen brood, kaas of appel. De mamies worden ook moderner.
   Als ik in Nederland ben, en zie wat de jeugd de hele dag door eet : chips, patat, taart, frisdrank enz… dan eten de meeste kinderen hier gezonder. Want in Nederland et’en veel mensen de hele dag door, en op straat eten ze ongezonde dingen.
   Groetjes Claire

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *