frankrijk.nl

10 NL eetgewoontes gezien door een Fransman

Egbert uit de Elzas woont alweer 25 jaar in Nederland en is volkomen ingeburgerd. Vindt hij zelf. In het begin was de omschakeling van het land van de coq-au-vin naar het koninkrijk der kroketten best even wennen. Maar inmiddels geniet hij van alle Nederlandse kost. Of niet?

Toen ik in 1994 in Maastricht kwam studeren, ontdekte ik beetje bij beetje de culinaire gewoontes in Nederland. Als Fransman was ik natuurlijk erg verwend op het gebied van lekker en veel eten. Hier in Nederland bleek het allemaal een beetje anders te zijn. Inmiddels ben ik de eerste die zich een weg baant als er een schaal bitterballen binnenkomt, desnoods met geweld (al heb ik nog steeds niet geleerd om vervolgens niet mijn mond te branden). Ook kan ik bijvoorbeeld vreselijk smullen van een stamppot op een regenachtige dag. Maar er zijn ook eetgewoontes in mijn tweede thuisland waar ik me nog altijd over verwonder.

Nederlandse eetgewoontes gezien door een Fransman

1. Boterhammen voor de lunch… en zelfs elk uur! Ik was altijd verbijsterd over mijn vroegere Nederlandse collega’s die ’s ochtends met een stapel belegde bruine boterhammetjes het kantoor binnenliepen en om het uur steeds weer een halve boterham aten. De hele dag door grazen?

2. Het beleg op die Nederlandse boterhammen; daarbij moet ik nog altijd aan de Sovjet-Unie denken. Er ligt bijna niets op! Kaas of ham is zo flinterdun gesneden en dan maar één plakje! Als je in Frankrijk een jambon-beurre bestelt, dan krijg je een half stokbrood met een kwart pakje roomboter en 2 ons ham erop!

3. Als kok bij een restaurant in Maastricht leerde ik dat er einde middag vaak schalen kaasblokjes besteld werden. Op zich niet zo gek, onderdeel van de Nederlandse borrelcultuur begreep ik. Maar wat me wel verbaasde: best veel mensen bestelden daar doodleuk een cappuccino bij of – erger nog – een WARME CHOCOMEL..!?

4. Koffie. Nederlanders drinken de hele dag door koffie. Ik begint al te shaken en te trillen bij mijn derde kop, laat staan als ik er tijdens de lunch nog eentje drink. Bij die droge boterham. En rond borreltijd wil ik al helemaal geen koffie maar een vaasje! (De biercultuur heb ik namelijk wel meteen en moeiteloos aanvaard 🙂 )

5. Pindakaas en hagelslag. Het blijft een gekke gedachte: wie smeert er nou gepureerde pinda’s op brood? Maar ik moet toegeven, het smaakt best lekker. En hagelslag is mijn favoriete ontdekking voor het ontbijt. Vooral op een baguette met een dikke laag roomboter! Sinds ik die bij de Franse vrienden heb geïntroduceerd mag ik bij elke reis naar Frankrijk een lading hagelslag meeslepen.

6. De frituur. In Frankrijk eten we vlees met friet als bijgerecht, maar Nederlanders eten patat met ‘iets’. Waarvan de frikandel speciaal overigens mijn persoonlijke favoriet blijft: die ontbreekt nooit bij mijn maandelijkse frituurmoment. En die keuze aan frietsauzen, een cultureel wonder!!

7. Appelmoes bij het avondeten; in Frankrijk kennen we ook une compote de pommes, maar dan als dessert. En té bizar in Nederland: appelmoes als frietsaus!

8. Gourmetten is dé Nederlandse oplossing als je mensen over de vloer krijgt en geen zin hebt om te koken. Gooi de hele inhoud van je koelkast op tafel en laat de gasten lekker zelf koken! Briljant gevonden. Al moet ik zeggen: in Frankrijk halen we dezelfde truc uit met raclette (waar het huis nog een volle week naar ruikt).

9. Tijdens mijn studententijd in Maastricht at ik vaak samen met andere studenten. En wat er dan op tafel kwam: Aardappel Anders! Wie kent het nog? Aardappels koken, gehakt erbij en dan een potje van dat spul eroverheen gieten. De boel even in de oven gratineren, kratje bier erbij en eet smakelijk! (En dan na afloop de inkoopkosten verdelen, tot de laatste cent berekend! 🙂 )

10. Rauwe haring met ui. Dat is toch voedsel voor Vikingen? Mijn vrouw en mijn zoontjes genieten ervan. Ik niet. Dat is me nou nooit gelukt in Nederland…

Nederlandse eetgewoontes rauwe haring voor Vikingen

LEES OOK:
15 tekenen dat je als Nederlandse (te) lang in Frankrijk woont
5 gezonde en 5 ongezonde Franse eetgewoontes
7 Franse eetgewoontes die aan het veranderen zijn

Egbert Ausems GastbloggerTekst: Egbert Ausems Beeld: CC-BY Bryce Edwards (haring), Egbert Ausems (frikandel)

4 reacties op “10 NL eetgewoontes gezien door een Fransman”

 1. Joke Verlind schreef:

  Wij komen al een jaar of 40 in dezelfde chambre d’hôte en ieder jaar gaan er verse, ingevroren en vacuumgetrokken haringen mee, ze vinden het heerlijk. We hebben ze zelfs wel eens aan de table d’hôte geserveerd en van de gasten was er maar 1 die het niet waardeerde. En Nederlandse Oud Rotterdam kaas en Nederlandse geitenkaas, ze krijgen er niet genoeg van. En koken? Ik heb vaak voor de hele groep gekookt en onze gastvrouw roemt de Nederlandse keuken. Vooral de flensjes die in de roomboter gebakken zijn. En de manier waarop we een ovenschotel met witlof maken. Niet de bechamelsaus eroverheen: veel lekkerder was het commentaar. En een Nederlandse borrel met allerlei hapjes; geweldig!

 2. Richard Ausems schreef:

  Ik lees de stukjes van mijn neef altijd met veel plezier. Wij wonen bijna 50 jaar in Frankrijk en hebben één NL methode meegenomen en nooit verloochend: de boterhammen ‘s-middags !! Al zijn het sandwiches geworden, Egbert, met véél beleg. En tijdens al die jaren hebben wij menig Franse vriend of vriendin hiertoe overgehaald. En wij slepen voor hen en onze kleinkinderen kilo’s pindakaas mee…

 3. Ridwan schreef:

  Leuk stukje en goed om de eetcultuur weer eens te noemen. Een van de redenen dat Frankrijk mijn favoriete vakantieland is.

  Dat moet een flinke stap terug zijn, naar de Nederlandse eetcultuur. In Frankrijk is het op dat gebied vele malen beter. Formule midi, gratis karaf kraanwater, gratis stokbrood en restaurants zitten minder verlegen om een goede fooi. Het land waar je nog zonder schuldgevoel van een stuk vlees (met wijn) kan genieten.

  En waarom eten ze in Nederland zo ontzettend vroeg… laat eten is toch veel chiquer?

 4. Chantal d’Oliveira schreef:

  Heel herkenbaar! Ik ben Parisienne en woon sinds 1989 in NL en, net als Egbert, vind ik dat ik helemaal ingeburgerd ben, maar ik heb nog steeds vraagtekens bij sommige eetgewoontes hier. De boterhammen als lunch? Lijkt eerder een 2de ontbijt…..en de appelmoes bij de hoofdgerecht, tot op de dag van vandaag vergeet ik het op tafel te zetten, wat frustratie wekt bij mijn Nederlands man. Gelukkig, heb ik het wel altijd voorradig zodat hij het alsnog kan pakken! Trouwens complimenten voor deze site, ik lees het altijd met veel plezier .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *