frankrijk.nl

Moderne architectuur in Parijs: 5 highlights

Parijs is natuurlijk meer dan 19e-eeuwse boulevards, ook voor liefhebbers van moderne architectuur valt er veel te genieten. Architect Robert Guinée maakt een rondje langs 5 bekende moderne gebouwen in Parijs en legt uit waarom ze de vorm hebben die ze hebben.

1. Centre Pompidou: in de steigers

Museum Centre Pompidou in Parijs1977, Richard Rogers en Renzo Piano

De opdracht was om een gebouw te maken met volledig vrij indeelbare vloeren, geen kolommen, geen leidingen, geen tussenmuren. Alle balken en kolommen voor de draagconstructie van het Centre Pompidou zijn daarom aan de buitenzijde geplaatst. Alle leidingen en noodzakelijke voorzieningen ook. De toegepaste kleuren verwijzen naar verschillende functies: geel = elektra, rood = verkeer (loopgangen, liften), blauw = lucht en groen = waterleiding. Een installatiegevel in plaats van een bouwkundige gevel.

2. Bibliothèque Nationale de France: opengeslagen boeken

Bibliothèque Nationale de France1995, Dominique Perrault

De Bibliothèque bationale de France is een gebouw zonder gevels. Nauwelijks zichtbaar behalve aan de 4 hoektorens die opgeslagen boeken symboliseren. Aan de Seine-oever een reusachtige trap omhoog naar het dak, op het niveau van de nieuwe Avenue de France. In het midden een grote uitsparing voor een tuin, waaraan de werk- en leesruimtes liggen. Een gebouw volledig in zichzelf gekeerd, zoals je een boek leest: volledig in jezelf.

3. Fondation Louis Vuitton: cultuurschip

Moderne architectuur in Parijs Fondation Louis Vuitton2015, Frank Gehry

Als een 19e-eeuws zeilschip met bolstaande zeilen ligt dit gebouw in het Bois de Boulogne. Architect Frank Gehry wilde voor Parijs een schip voor de cultuur maken. Aan de voorkant met een scherpe vooruitstekende boeg. Aan de achterzijde met een hoogopstaande steven waaronder een waterval stroomt, als het kielzog van een schip, die het gebouw lijkt voort te duwen. Het gebouw, dat een museum voor hedendaagse kunst bevat, barst van de verwijzingen naar de 19e eeuw: zoals het glasoppervlak van de zeilen die lijken op het glasdak van het Grand Palais uit 1897.

4. L’Arc de La Défense: 3 op een rij

La Défense in Parijs1989, Johann Otto von Spreckelsen

Een witte uitgeholde kubus? In stedenbouwkundig opzicht is dit de 3e Arc du Triomphe op een rij. Na die in de Jardin des Tuileries bij het Louvre, de ‘echte’ Arc de Triomphe aan het einde van de Champs-Elysées. De jongste Arc werd gebouwd ter viering van de 200e verjaardag van de Franse Revolutie in 1989, aan het einde van een historische as van ruim 8 km lang. Bij helder weer kun je ze de 3 triomfbogen op een rij zien staan vanaf het Louvreplein.

5. La Canopée boven de Hallen: een bladerdak

Moderne architectuur in Parijs Les Halles La Canopée2016, Patrick Berger, Jacques Anziutti

Hangend over het vernieuwde winkelcentrum van de Hallen als een bladerdak (canopy) in een regenwoud. De glasplaten zijn op een slimme manier over elkaar heen gelegd, zoals de bladeren van woudreuzen. Overhangende takken, in afzonderlijke segmenten geplaatst, maken het tegen de hoofdwindrichting in (west) waterdicht, in de andere richting (oost) open. En het regenwater? Dat klettert naar beneden in een opvangbak midden in de trap!

LEES OOK:
5x bijzondere architectuur in de voorsteden van Parijs
Nieuwe Hallen in Parijs, top of flop?
2 topmusea in Parijs: Fondation Louis Vuitton & Musée Picasso
10 mooiste uitzichtspunten in Parijs

Robert Guinee GastbloggerTekst: Robert Guinee Beeld: CC/sn6200 (Pompidou), Robert Guinee (Bibliothèque), CC/shadowgate (Arc de la Défense), CC/Antonio Ca’Zorzi & CC/Fred Romero (Fondation Louis Vuitton), CC/NickyBouwmeester & Robert Guinée (La Canopée) Beeldredactie: Clarisse Sivry

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *