frankrijk.nl

2 nieuwe topmusea in Parijs

Het jarenlang gerenoveerde Musée Picasso én het splinternieuwe Fondation Louis Vuitton met een gebouw van sterarchitect Frank Gehry. Eh oui, Parijs heeft er 2 geweldige nieuwe musea bij! Maar omdat je volgende stedentrip vast te kort is voor allebei, legden we beide musea tegen de meetlat. Welke van deze nieuwe culturele hotspots moet je als eerste gezien hebben?

museum in parijs fondation louis vuittonmusee

De collectie

Aan de ene kant hebben we de heel originele verzameling van moderne en hedendaagse kunst uit de almaar groeiende privécollectie van modehuis Louis Vuitton. Daar zitten zeer bijzondere en bekende werken bij in de vorm van abstracte kunst, videoinstallaties en performance art. Pas mal. Maar dit is ook niet mis: Musée Picasso heeft simpelweg de belangrijkste verzameling van Picasso-werken ter wéreld. Meer dan 5.000 werken in bezit, bijna 400 meesterwerken te bezichtigen. Mmm lastig, we houden het op één punt voor elk.

Score Louis Vuitton vs Picasso: 1-1

museum in parijs musee

Het gebouw

Het Picasso-museum huist in een van de mooiste 17e-eeuwse villa’s van de Marais (zie boven). Maar ja, Louis Vuitton heeft Frank Gehry… inderdaad, de architect van het sublieme Guggenheim Museum in Bilbao en het dansende ING-gebouw in Praag. Deze nieuwste creatie hoort nu al thuis tussen Gehry’s grootste successen, want de ‘glazen wolk’ die hij tekende is heel indrukwekkend om te zien, zowel van buiten als van binnen. Ons objectieve oordeel: een nieuwe architectonische must-see in Parijs.

Score Louis Vuitton vs Picasso: 1-0

nieuw-museum-in-parijs-fondation-louis-vuitton

Size matters

Het Musée Picasso heeft door zijn grootschalige renovatie een 3 keer zo groot oppervlakte gekregen en is daarna nu bijna té groot geworden met, hou je vast, meer dan 30 expositiezalen verdeeld over 4 verdiepingen. Maar de glazen wolk van Gehry kan er ook wat van, met niet minder dan 11 zalen met een gezamenlijk oppervlakte van 3.500 m2. Punt voor elk, op beide adressen ben je zo 2 uur zoet.

 Score Louis Vuitton vs Picasso: 1-1

fondation-louis-vuitton-nieuw-museum-in-parijs-ellsworth-kelly-color-panels-red-yellow-blue

De presentatie

De zalen van Gehry’s gebouw zijn hoog, licht, stoer en lijken speciaal om sommige kunstwerken heengebouwd. De visuele impact is daardoor heel groot, maar wat jammer is: zoals vaak bij hedendaagse kunst worden bezoekers grotendeels aan hun eigen interpretatie overgelaten. Musée Picasso had ook wat meer algemene informatieborden kunnen gebruiken, maar de plattegrond maakt dat deels goed en dankzij de audiotour kom je echt meer te weten over Pablo’s manier van werken.

Score Louis Vuitton vs Picasso 0-1

nieuw museum in parijs musee picasso

De locatie

Het Musée Picasso ligt midden in de Marais, dus een rondje kunst combineer je hier makkelijk met een middag winkelen in deze leuke wijk in het centrum van Parijs. Fondation Louis Vuitton daarentegen ligt aan de rand van het Bois de Boulogne, aan de westkant van de stad. Heel mooi daar zo tussen het groen, dat zie je vooral vanaf de dakterrassen van het museum. Maar voor wie zo veel mogelijk in één weekend wil stoppen is deze afgelegen locatie toch wel een groot minpuntje.* (Overigens zijn er wel pendelbusjes naar de Fondation vanaf de Arc de Triomphe, duur: 15 min)

Score Louis Vuitton vs Picasso: 0-1

fondation-louis-vuitton-nieuw-museum-in-parijs.jpg

Hipheid

Picasso blijft natuurlijk voor eeuwig modern, maar de Parijse fashionistas gaan deze herfst toch vooral naar het nieuwe museum van modehuis Vuitton. Met z’n sexy moderne architectuur, trendy museumrestaurant (met geraffineerde warme kaart van een bekende sterrenchef) en de spraakmakende kunst is de Fondation zonder twijfel het hipste nieuwe museum van de hoofdstad. Want waar kun je beter mee aankomen op een feestje? Een detailbeschrijving van de voorstudie van Les Demoiselles d’Avignon of een verslag van de urgente performance kunst die je gezien hebt bij LVHM? (zoals: de witte lege zaal waarin 3 zangers met hun gezicht naar de muur het gebouw van Gehry toezingen :- ) Tja, geen moeilijke beslissing, deze gaat naar de glaswolk.

Score Louis Vuitton vs Picasso: 1-0

museum in parijs fondation louis vuittonmusee

Gossip-gehalte

De renovatie van Musée Picasso duurde zo lang, dat de nazaten van Picasso een rel schopten. De directrice van het museum verloor haar baan, maar de opening kon toch nog plaatsvinden op de geboortedag van de schilder: 25 oktober. Fondation Louis Vuitton had ook z’n roddelmomentje toen de 85-jarige Gehry tijdens een persconferentie met opgeheven middelvinger reageerde op de vraag of zijn bouwstijl niet te veel ‘showelementen’ bevat. Op zich al vrij duidelijk als antwoord. Maar Gehry’s aanvulling dat “98% van alle gebouwen ter wereld strontlelijk zijn” was ook een mooie oneliner. Ook hier een punt elk, lijkt ons.

 Score Louis Vuitton vs Picasso: 1-1

musee-picasso-nieuw-museum-in-parijs-somptueus interieur

EINDSCORE:

Musée Picasso: 5 punten

Fondation Louis Vuitton: 5 punten

Verdorie, gelijkspel of match nul zoals de Fransen zeggen… Daar gaat ons bindend museumadvies. Plan B. Kijk welke losse punten jijzelf het belangrijkste vindt en maak een nieuwe eindscore. Of beter nog, verleng je stedentrip en bezoek ze alsnog allebei.. Gevalletje van overmacht?

museum in parijs musee picasso
fondation-louis-vuitton-nieuw-museum-in-parijs-ingang.jpg

Adressen

Fondation Louis Vuitton, 8 Avenue du Mahatma Gandhi, 16e arron. Metro: Les Sablons,  www.fondationlouisvuitton.fr

Musée Picasso, Hôtel Salé, 5 rue de Thorigny, 3e arron. Metro: Saint-Sébastien-Froissart of Saint-Paul, www.museepicassoparis.fr

!!BELANGRIJKE TIP!!

Voor zowel Musee Picasso als Fondation Louis Vuitton kun je online kaarten kopen en dat is van harte aan te raden: het scheelt een hoop wachttijd.

* Voor wie met kinderen reist: Fondation Louis Vuitton ligt weliswaar wat afgelegen, het is wél makkelijk te combineren met het Jardin d’Acclimatation direct ernaast. Dat is een mooie oude speeltuin/attractiepark met lage entreeprijs waar je ook kunt picknicken. Lees erover in onze Top 25 Parijs met kinderen.

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Fondation Louis Vuitton (performance van Olivier Beer), Musée Picasso (foto’s: Amaya G.)

7 reacties op “2 nieuwe topmusea in Parijs”

 1. J.J.Stijnman schreef:

  Kunt U mij zeggen hoe ik voor de Fondation Louis Vuitton kaartjes on line kan bestellen?
  Ik heb ook kaartjes nodig voor het Picasso museum.
  Zou fijn zijn als U mij vertelt hoe te handelen.
  Met vr.gr.
  J.J.Stijnman

 2. Thera Sevink schreef:

  Goede informatie over 2 musea die ik binnenkort, als fervente Parijs-liefhebber, ga bezoeken. Ik ben blij met de info over de pendelbus. De info is duidelijk en gevarieerd. De roddels zijn aan mij niet besteed.

 3. Peter schreef:

  Naar museum Vuitton geweest; ongelooflijk spectaculair! Je zou denken dat het alleen vd buitenkant het geval zou zijn maar binnenin ook heel indrukwekkend. Prachtige en zeer originele contractie en architectuur. De gewoonde collecties vallen daarbij eigenlijk in het niet. Helemaal onder de indruk!

 4. Quinten schreef:

  Museum Vuitton is écht te gek! Het lijkt wel een stad in een stad; echt naar het idee van de cosmopolitische samenleving. Het gebouw staat eigenlijk in het water, als een soort boot. Binnen ‘hangen’ overal zalen, trappen, bruggen, gangen en overal is uitzicht naar buiten. Op veel plekken kun je naar ook daadwerkelijk buiten. Op het dak van het gebouw is een soort tweede stad aangelegd met trappen, terrassen, tuintjes, etc. Heel erg bijzonder!
  Het was eerste zondag van de maand (gratis entree) dus er stond een enorme rij voor het Picassomuseum; hebben we maar overgeslagen.

 5. Peter Pronk schreef:

  Picasso is natuurlijk prachtig en veelzijdig, maar de 36 zaaltjes zijn te vol en als je alles gezien hebt ben je volledig verzadigd.

  Louis Vuitton daarentegen is, behalve het adembenemende bouwwerk, weer iets te karig qua kunstobjecten.

  Het gebouw zelf is al zeer de moeite waard om een hele ochtend aan te besteden. Jammergenoeg pas om 12.00 uur open

  Maar kortom, alle twee en prachtige aanwinst voor de stad Parijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.