frankrijk.nl

De nieuwe Hallen van Parijs

Deze week opende in Parijs het vernieuwde Forum des Halles. De gewaagde architectuur trekt veel aandacht, maar wat is er nou eigenlijk te zien en doen? Nicky sprong op de fiets om te gaan kijken.

Golvend dak van glas en staal

Zo dan. In de Franse pers is er de afgelopen weken flink heen en weer geschreven over de nieuwe Hallen. In de traditie van de grote scheldpartijen over nieuwe architectuurprojecten in Parijs (ook Centre Pompidou en de Eiffeltoren kregen het destijds zwaar te verduren) is de aanleg van ‘La Canopée’ niet onopgemerkt voorbij gegaan. Het grote golvende glazen dak schijnt met zijn 7.000 ton staal bijna net zo zwaar te wegen als de hele Eiffeltoren. Dat zijn indrukwekkende proporties. Maar tegenstanders geven onder meer af op de weeïge kleur geel van het glas en buurtbewoners noemden het gebouw al oneerbiedig een neergestorte UFO.

Forum des Halles architectuur Parijs vernieuwd winkelcentrum

De tijd zal leren of La Canopée (‘het bladerdak’) van architecten Patrick Berger en  Jacques Anziutti net zo’n bekende Parijse landmark zal worden als de glazen piramide voor het Louvre. Maar daarbij hangt veel af van hoe het omliggende park gaat worden en dat is pas af in 2018. Als alles goed gaat.

Nieuwe restaurants en winkels

Intussen heeft de gemeente al erg zijn best gedaan om de nieuwe locatie hipheid en klasse te geven. Alain Ducasse en Philippe Starck zijn gelokt: zij hebben op beide flanken van de nieuwe binnenplaats een restaurant en dit soort grote namen hebben al mindere wijken van Parijs omhoog weten te trekken.

Forum des Halles winkelcentrum Rituals

De paar winkels die op de begane grond van het nieuwe gebouw zitten zijn een opvallende combinatie: een Lego Flagshipstore, de bekende Franse parfumerieketen Sephora, een grote winkel van Nike, schrijfwaren van Moleskine en een mooie boetiek van Rituals, dat vorig jaar al (hoezee) een eerste Parijse winkel opende in de Marais.

Forum des Halles architectuur Parijs vernieuwd winkelcentrum
In de ‘buitenring’ van het nieuwe hoofdgebouw is onder meer het Britse kledingmerk Superdry gevestigd en Causses, een mooie etenswarenwinkel (die doet denken aan het Nederlandse Marqt), met verse en houdbare producten uit heel Frankrijk. In het ondergrondse deel van het winkelcentrum heeft H&M de eerste (kleine) H&M Home van Parijs geopend. En het leuke Muji (de Japanse Hema) heeft op verdieping -3 sinds kort zijn grootste winkel van Frankrijk, met woonaccessoires, schrijfwaren en kleding.

Lego-flagship-les-hallesNotre-Dame van Lego-stenen

Op papier klinkt dit alles interessant en lijken de vernieuwde Hallen een plek die bezoekers van Parijs voortaan bovenaan hun lijstje moeten zetten. Maar is dat ook zo? Wij gingen snel kijken en kwamen tot de volgende conclusies.

Lees ook: De leukste straten om te winkelen in Parijs

PLUSPUNTEN+

– Vooral van veraf heeft de architectuur van La Canopée, het dak van 25.000 m2 zeker allure. Dankzij deze grote maar luchtige en lichte overkapping hebben de Hallen een ruimtelijkheid gekregen die er in de bouw uit 1979 absoluut niet was. De nieuwe hoofdingang duikt breedschalig naar binnen waardoor ook het ondergrondse deel van het winkelcentrum wat meer natuurlijk licht heeft gekregen. De golvende lijnen zijn indrukwekkend, al hebben de glasplaten van dichtbij bezien wel een opvallend tuttig reliëf (dat aan het glas van een keukendeur uit de jaren ’50 doet denken), maar een kniesoor die daar op let.

Forum des Halles architectuur Parijs vernieuwd winkelcentrum
– Je kunt nu al goed zien: de Eglise Saint-Eustache, die vroeger wat zielig werd weggedrukt door het oude Forum des Halles, is compleet in de schijnwerpers komen staan. Vanonder La Canopée heb je royaal uitzicht op deze volumineuze en sfeervolle grote kerk (vooral binnen kijken, erg mooi!). En als je straks naast de kerk op een grasveld kunt liggen moet dat gevoel nog indrukwekkender zijn.

– De straten direct rondom het vernieuwde winkelcentrum zijn opnieuw bestraat en opgeknapt, wat de niet heel chique winkelwijk Rambuteau/Halles een iets nettere uitstraling heeft gegeven.

Forum des Halles architectuur Parijs Eglise Saint-Eustache

– Behalve nieuwe winkels zijn er ook diverse aantrekkelijke lunchadressen bijgekomen. Het klassieke terras van een bistro als Le Père Tranquille, heeft nu nieuwe buren in de vorm van het succesvolle Le Pain Quotidien waar je broodjes kunt eten. En zoals gezegd zijn de namen van Alain Ducasse (restaurant Champeaux) en Starck (literair café-restaurant ZA) verbonden aan restaurants op de twee uiterste punten van het nieuwe hoofdgebouw. Nu kijken ze nog wat ongelukkig tegen de schutting rond de bouwput aan, maar ooit krijgen deze twee restaurants met glazen wanden riant uitzicht op het park en de kerk.

Forum des Halles architectuur Parijs winkelcentrum CaussesCausses, ‘de Franse Marqt’

MINPUNTEN-

– Het gehele project is nog lang niet af: het park dat in 2018 geopend moet worden aan de voorkant van La Canopée is afgezet met een schutting en staat vol bouwmachines. Daardoor heeft het geheel een nog vrij rommelige uitstraling. Er is wel een verhoogd uitkijkpunt boven de bouwput, zodat belangstellenden goed zicht hebben op het nieuwe dak en de doorgaande werkzaamheden.

Forum des Halles architectuur Parijs vernieuwd winkelcentrum metro

– Goed voor de stad en de wijkbewoners maar een stuk minder interessant voor toeristen en passanten: ruim de helft van het nieuwe bovengrondse deel van het winkelcentrum bevat culturele centra en kantoren van de gemeente. Zo zijn er een mediabibliotheek, een conservatorium, evenementenruimtes en een hiphop-centrum. Maar anders dan bij een bruisend cultureel centrum als Le 104 (elders in Parijs), is dit hiphop-centrum jammergenoeg geen plek waar je op elk moment kunt binnenlopen (al zijn er wel af en toe optredens).

Forum des Halles architectuur Parijs winkelcentrum Le Pain Quotidien
– De straten direct rondom het vernieuwde Forum des Halles blijven een curieuze mix van ramsj-, tweedehandswinkels en goedkope woon- en kledingwinkels. Dat terwijl een straat als Rue Montmarte, die begint aan de voet van de Saint-Eustache, al jaren wel heel erg leuk is, dankzij charmante boetieks en gezellige eetwinkels. Hopelijk beweegt het quartier Les Halles de komende jaren die kant op, maar de aanwezigheid van het grootste metrostation van Parijs (met 500.000 reizigers per dag), maakt dat dit waarschijnlijk meer een locatie is die op volume draait dan op kwalitatieve merken.

Grootste teleurstelling van de renovatie die ruim 5 jaar geduurd heeft is echter dat er ondergronds niet veel veranderd is. De onderlagen van het Forum des Halles zijn nog net zo claustrofobisch als hiervoor. Daar voelt het nog steeds als een oud winkelcentrum in de trieste zin van het woord. Met een onaangename wirwar van gangen en verdiepingen, te lage plafonds en tja, toch wel erg veel winkels van B- (zo niet C-) merken…

Forum des Halles winkelcentrum Muji

Vlag op een…?

Door dit laatstgenoemde minpunt zal een bezoek aan het vernieuwde Forum des Halles veel mensen toch teleurstellen. Denkend aan de inmiddels 1 miljard euro die dit grootschalige project gekost heeft, lijkt het indrukwekkende dak voorlopig een nogal kostbare cache-misère, zoals de Fransen dat zo mooi noemen…

Maar hopelijk slikken wij deze woorden over 2 jaar weer in, als het opgeleverde park en nieuwe leuke winkels de locatie misschien toch de nieuwe allure hebben gegeven waar de gemeente Parijs zo op hoopt. Tot die tijd: ja, ga vooral even kijken naar dat nieuwe dak, want dat is best bijzonder. Maar nee, je hoeft geen halve dag te reserveren om rond te slenteren in de nieuwe Hallen… Daarvoor is het echt nog te vroeg.

Meer informatie over Le Forum des Halles: www.forumdeshalles.com

Forum des Halles winkelcentrum
PS De ondergrondse loopstromen voor de metro en RER van Châtelet-Les Halles (voorgaand heel druk en onhandig) schijnen wél wat verbeterd te zijn, maar dat hebben we nog niet kunnen testen. Een nieuwe metro-uitgang op Place Marguerite de Navarre die extra lucht moet geven is bovendien pas klaar in 2017.

PS 2 Op 27 april 2016 is bekend geworden dat de rijke Bretonse zakenman François Pinault eind 2018 een nieuw museum voor contemporaine kunst opent in een oud beursgebouw, vlak naast de Hallen. Deze opening zal zeker een positieve impuls geven aan de populariteit van de nieuwe Hallen en met name het park dat het winkelcentrum en dit aanstaande museum verbindt.

Tekst & foto’s: Nicky Bouwmeester

LEES OOK: 
12 authentieke bistro’s in Parijs
Winkel voor foodies in Rue Montmartre
De culinaire warenhuizen van Parijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *