frankrijk.nl

5 architectuur-parels in de voorsteden van Parijs

Op zijn zachtst gezegd zijn de buitenwijken van Parijs niet zo populair onder toeristen. Maar wist je dat je juist in de banlieues moet zijn voor bijzondere architectuur? Deze 5 gebouwen buiten het centrum van Parijs laten de harten van architectuurliefhebbers sneller kloppen!

1. Bedevaart voor de architecten: Villa Savoye 

In Poisy, ongeveer 25 kilometer van Parijs, ligt Villa Savoye. Ontworpen door de Zwitserse architect Le Corbusier, gebouwd tussen 1928 en 1931 voor de familie Savoye. Dit gebouw groeide uit tot een van de belangrijkste voorbeelden van de modernistische architectuur en wordt beschouwd als een iconisch gebouw uit de 20e eeuw. Je kunt de villa gewoon bezoeken: het is een museum en vooral een populaire bestemming onder (aankomende) architecten die dit gebouw minstens één keer in hun leven gezien willen hebben. 

Villa Savoye Poisy Parijs architectuur

www.villa-savoye.fr

2. Intimiderend decor: Les Espaces d’Abraxas

Komt dit immense gebouw in Noisy-le-Grand je bekend voor? Dat kan best, want Les Espaces d’Abraxas diende als filmdecor in de Hunger Games en Game of Thrones. Deze post-moderne constructie is ontworpen door Ricardo Bofill die zich liet inspireren door de Italiaanse renaissance en de utopische architectuur van de jaren ’60 en ’70. Zijn oorspronkelijke idee was om er woningen van te maken, maar dat idee viel niet meteen in de smaak. Naast dat het überhaupt geen populaire plek was om te settelen, vond men het ontwerp nogal intimiderend en te ver weg van alle voorzieningen. Tegenwoordig vind je kantoren, winkels en tóch die woningen in het complex.  

es Espaces d'Abraxas Noisy-le-Grand Parijs Hunger Games

3. Unieke tuinen: Musée & jardin Albert-Kahn 

De rijke Franse bankier Albert Kahn legde rond 1900 een park aan rond zijn stulpje in Boulogne-Billancourt. Deze ‘Tuin van de Mensheid’ heeft verschillende domeinen, waaronder een Japanse tuin, een Franse tuin en een Engelse tuin, met elk verschillende soorten planten en bloemen en bijbehorende architectonische elementen. Het museum zelf zit in een groot, monumentaal pand in neoklassieke stijl.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Musée départemental Albert-Kahn (@museealbertkahn)

www.albert-kahn.hauts-de-seine.fr

4. Wonen in een koolblad: Choux de Créteil  

In 1974 legde architect Gérard Grandval de allerlaatste steen (of nou ja, laatste koolblad). Het complex in Créteil bestaat namelijk uit 10 grote betonnen torens die zijn ontworpen in de vorm van koolbladeren, vandaar de naam Les Choux (wat in het Frans kool betekent). Waarom? Destijds was dit een reactie op de monotone hoogbouw in veel stedelijke gebieden. Toch kreeg Grandval behoorlijk wat kritiek op zijn organische kunstwerk. De betonnen gevels waren gevoelig voor vocht en erosie, met slechte isolatie en lekkages als gevolg. In de jaren ’90 werd er een renovatieprogramma gestart om de gebouwen te herstellen en te moderniseren.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par DI MA (@_di_ma)

5. Betonnen lichtfestijn: Notre-Dame du Raincy 

In Le Raincy, een voorwijk ten noordoosten van Parijs, ligt een van de meest bijzondere moderne kerken in Europa, ontworpen door Auguste en Gustave Perret in de jaren ’20. Deze twee heren wisten wel hoe je met licht kan spelen. Het uiterlijk van de Notre-Dame du Raincy is gebaseerd op de principes van het modernisme en Art Deco-stijl: strakke, geometrische vormen en eenvoudige lijnen. Ze maakten gebruik van gewapend beton als hoofdconstructiemateriaal, iets unieks in die tijd. En als je naar binnen gaat – spoiler! – word je overspoeld door schoonheid, want de hoeveelheid glas-in-lood is hier werkelijk adembenemend. De kerk is nog gewoon in gebruik en wordt veel bezocht vanwege de unieke architectuur en zijn historische betekenis.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Luis Burriel (@lburri)

LEES OOK: 
Moderne architectuur in Parijs: 5 mythische gebouwen
Praktische tips voor reizen met de trein in Frankrijk
De Marais in Parijs: de 10 mooiste plekken van de wijk
Eerste keer Parijs? 10 dingen om zéker te doen!

Tekst: Martine Hollenberg, Beeld: Depositphotos en Instagram 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *