frankrijk.nl

Tignes, skidorp met bijzondere eetadresjes

Het wintersportgebied van Tignes bevindt zich midden in het gebied waar beaufort en reblochon gemaakt worden, twee topkazen uit de Franse Alpen. Tijdens en na het skiën kun je die in al hun vormen tegenkomen in deze uitstekende restaurants en winkels van het wintersportdorp.

RESTAURANTS

La Table de Jeanne (Tignes Val Claret)

Dit is een vernieuwd adres van de familie Bouvier, een in Tignes bekende en gerespecteerde horecafamilie. La Table de Jeanne is geïnspireerd op de keuken van grootmoeder Bouvier. Je krijgt er op ouderwets brocante-servies gerechten geserveerd als hachis parmentier, oeuf en meurette en forel. Er loopt bovendien een charmante jonge sommelier rond, die leuke informatie geeft over de druivensoorten en smaken van lokale Savoie-wijnen. En het dessertbuffet, tja, daar krijg je dus meteen keuzestress van…

Tignes eetadressen restaurant La Table de Jeanne familie Bouvier

URSUS (Tignes Val Claret)

Vlak bij La Table de Jeanne ligt het gloednieuwe gastronomische restaurant van Clement Bouvier, de (klein)zoon van de familie. URSUS is een adres voor wie er even goed voor wil gaan zitten: voor €78 heb je een verrassingsmenu van 5 gangen, inclusief kaas en dessert. Clement hoopt binnen 2 jaar een Michelin-ster te krijgen en die gunnen we hem van harte: zijn polenta met truffel en beaufort en ook de geroosterde schorseneren zullen we niet snel vergeten. En bijzonder: je dineert hier in een eetzaal met honderden boomstammetjes, alsof je in het bos zit! Lees ook: Clément Bouvier, jonge topchef in de Franse Alpen

Tignes eetadressen Ursus gastronomisch restaurant Clement Bouvier

La Panoramic (pisterestaurant op La Grande Motte)

Tot s’avonds laat staat Clement Bouvier dus te stralen in URSUS, ‘s middags is hij alweer te vinden in het pisterestaurant Le Panoramic (3032 meter). Op een open haard grilt hij daar grote stukken vlees, zoals côte de boef en lamsschouder, en voor de liefhebbers legt hij er ook een krop sla met reblochon en parmezaan op (bijzondere smaak!). En lekker chic: je kunt hier je skischoenen uitdoen en voor de lunch in een paar sloffen schieten. Naast dit duurdere restaurant verzorgt de familie Bouvier in hetzelfde pand ook een heel goede selfservice met –  wat ons betreft – een van de mooiste terrassen van de Franse Alpen.

Tignes eetadressen pisterestaurant Le Panoramic

La Chaumière – Village Montana (Tignes le Lac)

Le Panoramic (hierboven) kun je overigens ook als niet-skiër bereiken, met een ondergrondse kabeltrein. Voor wie liever beneden in Tignes op een terras luncht: bij het prachtige viersterrenhotel Village Montana, zit La Chaumière. Dit knusse restaurant (binnen en buiten) heeft een overwegend klassieke kaart en een aantal fijne lunchgerechten. Zoals soepen en salades, zoals salade met loempia’s van reblochon (zie onder), heerlijk!

Tignes eetadressen restaurant La Chaumière terras Village Montanan

La Ferme des 3 Capucines (Tignes le Lac)

Het meest authentieke restaurant van Tignes zit in een boerderij in het laagste deel van Tignes le Lac. Je kijkt vanuit het restaurant zelfs direct naar binnen in de stal, waar ’s winters een veulen en kippen rondlopen!  Op deze boerderij wordt ’s zomers de beaufort, tomme de Tignes en raclettekaas gemaakt, die je kunt terugvinden op de menukaart. Deze kazen kun je ook los kopen in een klein winkeltje bij het restaurant.

Tignes eetadressen restaurant La Ferme in boerderij

WINKELS

Beaufort bij de kaascoöperatie (Tignes le Lac)

In deze kaaswinkel in Tignes le Lac kun je gedroogde worsten en kazen uit de streek kopen, waaronder uiteraard beaufort, die in grote meules (kaaswielen) achter de toonbank ligt. Je kunt kiezen tussen beaufort d’hiver en beaufort d’été: vooral die laatste nemen! Die is het zeldzaamst én het meest fruitig. En de prijs is ongelofelijk laag… 19€/kilo ! De helft van wat deze kaas in Parijs en veel andere Franse steden kost. Vacuüm laten trekken en hup, in je koffer!

Coopérative laitière de Haute Tarentaise, Promenade de Tovière.

Tignes cooperatie beaufort kaas kopen wintersport

Boulangerie-pâtissierie Maison Chevallot (Tignes le Lac)

Een paar deuren verder zit een winkel van een prijswinnende bakker die onder meer bekend is om zijn hartige broodjes met gesmolten beaufort (petit pain au beaufort), zoete taarten met pralines (nog zo’n lokale specialiteit) en tarte aux myrtilles (bosbessentaartjes). www.chevallot.com

Tignes eetadressen bakker patissier Chevallot

Meer informatie over het skigebied van Tignes op: www.tignes.net

Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester (behalve foto La Ferme des 3 Capucines CC/FB, het onderste beeld van Ursus, en 2 beelden van la Table de Jeanne.)

LEES OOK:
Tignes, verrassend skigebied waar je kun skiën tot begin mei
5 spectaculaire terrassen op de pistes in Franse skigebieden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *