frankrijk.nl

Hachis parmentier: ultiem bistrogerecht

Een klassiek Frans gerecht en een favoriet recept van onze nieuwe gastblogger Egbert, die opgroeide in de Elzas. Heerlijk op koude dagen en het ideale gerecht voor een stressvrij diner met familie of vrienden.

Zaterdag is bij ons thuis een drukke dag: de jongens zijn vrij en hebben voetbalwedstrijden, vriendenafspraken, kinderfeestjes of zwemdates, mama werkt en als ik geen cateringklus heb dan ben ik bezig in en om het huis. Meestal hebben wij ’s avonds ook bezoek en op zo’n dag is hachis parmentier een uitkomst. Het gerecht is vernoemd naar de 18e-eeuwse apotheker Antoine Parmentier, die de aardappel bekend maakte in Frankrijk. En het handige is: je kunt het van tevoren bereiden en je hoeft het daarna enkel nog op te warmen; dan smaakt ie namelijk op zijn best.

hachis parmentier frans recept cc NickyB 4

Echte familiemaaltijd

Het andere voordeel is dat iedereen hachis parmentier lekker vindt, want wie houdt er nou niet van aardappelpurée en gehakt? Ik heb er in elk geval hele goede jeugdherinneringen aan, want mijn moeder maakte het regelmatig thuis in de Elzas, waar ik opgroeide. Dankzij haar kookkunsten kreeg ik de smaak te pakken en ben ik altijd nieuwsgierig naar nieuwe recepten. Maar de hachis parmentier blijft terugkomen, ook veel klanten van mijn cateringbedrijf zijn er dol op.

hachis parmentier frans recep cc NickyB

RECEPT HACHIS PARMENTIER

Ingrediënten voor 6 personen (of 4 stevige eters, comme moi!)

1 kilo kruimige aardappelen
200 ml melk of crème fraîche liquide (kookroom) als je het echt op z’n Frans wilt!
Zakje geraspte kaas (na eigen smaak; belegen of oude, wat je zelf lekker vind)
2 uien (gesnipperd)
2 tenen knoflook
1 prei (in ringen)
500 gr gehakt (ik gebruik liefst ½ om ½ maar rundergehakt is ook lekker)
1 tl fijngehakte verse peterselie
3 tl tomatenpuree
Verse broodkruim of paneermeel
Roomboter

Bereiding

– Kook de aardappelen tot ze uit elkaar vallen; giet het water af en laat ze afstomen.

– Fruit de gesnipperde uien intussen tot die glazig zijn, voeg het vlees toe, de knoflook, zout & peper en bak ca. 5 minuten.

– Beboter een ovenschaal en maak van de aardappelen een puree (stamp hiervoor de aardappelen met de melk (of room) en flinke dot boter, nootmuskaat, zout & peper doorelkaar). Doe de helft van de puree in de schaal.

– Strooi de preiringen over de puree.

– Roer de peterselie en tomatenpurée door het gehakt en verdeel die over de purée.

– Bestrooi met wat kaas (ongeveer ¼ van het zakje).

– Schep de rest van de puree op het gehakt. Strooi er een beetje kaas overheen, vervolgens een lage broodkruim en stukjes boter.

– Verwarm de oven op 190C – bak de hachis parmentier in ca. 25 minuten totdat je een mooie krokante laag bovenop hebt. Serveer direct met een salade verte en vinaigrette! Bon appétit!

(Warm je je hachis pas de volgende dag, dan kun je ovenschaal het beste toedekken met een plastic folie en in je koelkast bewaren).

hachis parmentier frans recept HP

Tekst: Egbert Ausems Beeld: Nicky Bouwmeester

Egbert Ausems Gastblogger

2 reacties op “Hachis parmentier: ultiem bistrogerecht”

  1. Annete schreef:

    Waar laat men de prei ringen . die zijn vergeten te verwerken en wel genoemd . Ik heb ze maar meegebakken met het vlees . Weet ik veel 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *