frankrijk.nl

Franse aperitieven: wat drink je waar?

Incroyable, wat valt er toch veel te borrelen in Frankrijk! Naast wijn en bier koestert elke Franse streek zo zijn eigen aperitieven. Zijn deze apero’s herkenbaar als je favoriete vakantiedrankje? 

Loirevallei: la soupe angevine

Heerlijk frisse maar zeer verraderlijk, deze cocktail afkomstig uit de omgeving van Angers en Tours. De ingrediënten zijn crémant de Loire, Triple Sec (zoals Cointreau), citroensap, suiker en ijsklontjes. Die mix wordt bereidt in een grote schaal alsof het punch is en met een soeplepel uitgeschonken in champagneflûtes

cocktail met cointreau

Franse Westkust: pineau en cognac-Schweppes

Wie vrienden wil maken in de Charente of Charente-Maritime die bestelt een pineau des Charentes, een likeurwijn van druivenmost versterkt met cognac. Het is een drankje waar locals opvallend trots op zijn. Al kiezen jongeren eerder voor Cognac-Schweppes, een longdrink van cognac met tonic.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Carolyn Boyd (@carolyncboyd) le

Elzas-Lotharingen en Noord-Frankrijk: Picon-bière

Picon is een bittere sinaasappellikeur die doet denken aan het Italiaanse Apérol. Oorspronkelijk komt de drank uit Marseille maar hij wordt vooral gedronken in Oost- en Noord-Frankrijk. Daar voegen ze de knaloranje siroop toe aan blond bier. Dat daardoor een hoger alcoholpercentage krijgt, dus oppassen geblazen, een Frans kopstootje dit. Lees ook: Picon, fee

Picon bière drankjes

Bourgogne en rest van Frankrijk: blanc-cassis of kir

Wie in de Bourgogne op vakantie geweest is kan het niet ontgaan zijn, hét streekaperitief is kir ofwel blanc-cassis, eenvoudige witte wijn met een flinke scheut crème de cassis. Die zoete cassislikeur geeft elke eenvoudige landwijn een duwtje in de feestelijke richting, vandaar dat dit is uitgegroeid tot het meest geliefde aperitief van Frankrijk. Elke regio voegt z’n eigen lokale alcoholische siropen toe. Bestaat ook in een chiquere variant, de kir royal, met champagne of crémant. En soms wordt er bramenlikeur (crème de mûre) gebruikt in plaats van cassis. De gewone kir bestelt een Fransman ook wel als een ‘blanc-cassis’, of lekker popi, als een blanc-cass’.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Gabriel Boudier (@gabrielboudier) le

Ardèche: castagnou en myro

Dat laatste zie je bijvoorbeeld in de Ardèche, een streek waar kastanjes en bosbessen in overvloed groeien. Beide vruchten zijn terug te vinden in de bekendste lokale aperitieven. Castagnou is kir van witte wijn met kastanjelikeur en een myro is een glas witte wijn of rosé vermengd met bosbessenlikeur (crème de myrtille). 

Myro_aperitief-ardeche-CC-Marianne-Casamance

Normandië: calva’ of pommeau

Met calvados kan een Normandiër alle kanten op. Hij drinkt het na het eten als digestief. Tijdens het eten, tussen twee gangen door, als ‘trou normand‘, om weer extra eetlust te krijgen. En zelfs voor het eten, als stevig aperitief. Een lichtere keuze voor de borrel in deze streek is pommeau, een drank waarin cider is toegevoegd aan calvados.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Glatigny Farmhouse (@glatignyfarmhouse) le

Bretagne: cider, kir breton en Godinette

In buurregio Bretagne is het ook veel cider wat de klok slaat. De Breton drinken het natuurlijk bij de crêpes en galettes, maar ook tijdens het aperitief komt er bijna altijd wel een fles cider op tafel. Een ‘kir breton’ is dan ook  cassislikeur toegevoegd aan een glas cider, in plaats van witte wijn. Behalve veel soorten bier schenken de (als nogal dorstig bekend staande) Breton ook een lokale cocktail, Godinette. Dat is een soort sangria van aardbeien uit Plougastel  in eau-de-vie en witte wijn. En nee hoor, daar word je helemáál niet aangeschoten (pompette) van…

Lees ook: Glaasje te veel op, hoe zeg je dat in het Frans?

Une publication partagée par Pierre-Jean ROBERT (@p.j.8.3) le

Zuidwest-Frankrijk: floc de Gascogne

In departementen als de Lot-et-Garonne, Gers en de Tarn, in het Zuidwesten van Frankrijk, is floc de Gascogne het onvermijdelijke welkomstdrankje als je ergens uitgenodigd bent. Deze versterkte wijn op basis van Armagnac doet denken aan port en lijkt sterk op pineau des Charentes. Locals gieten de drank ook in een halve meloen, als voorgerecht, en er bestaan diverse cocktails mee.

Floc de Gascogne

Bordeaux: Lillet of Lillet Spritz

In de omgeving van Bordeaux kom je het drankje Lillet tegen: witte wijn vermengd met sinaasappellikeur. Vroeger een typisch oudere-dames-aperitief, maar mede vanwege de nostalgische fles zie je Lillet nu weer steeds vaker op hippe terrassen in extra grote wijnglazen met veel ijs erin. Ook geliefd is de Lillet-Spritz (aangelengd met een crémant uit de Bordeaux). Overigens is de rosé-variant van Lillet wat ons betreft de lekkerste, vooral met ijs en een paar schijfjes limoen erin.

Lillet Frans aperitief

Languedoc-Roussillon: vermout of zoete wijn

Uit deze wijnstreek komen diverse versterkte wijnen en 2 bekende Franse vermout-merken: Noilly Prat (wit) en Byrrrh (rood). Ook zijn er in dit gebied diverse zoete wijnen, die behalve bij het dessert ook bij l’apéro gedronken worden.

Une publication partagée par BYRRH French Apéritif 1866 (@byrrhmania66) le

Provence: rosé, pastis of Rinquinquin

Pastis blijft het ultieme Zuid-Franse aperitief op een warme dag. Of zoals een Provençaal zou zeggen: “Pastis par ciel bleu, pastis délicieux” (pastis bij mooi weer is een lekkere pastis). Rosé is uitgegroeid tot een andere lokale klassieker waar niet genoeg van aan te slepen is. Een favoriete dorstlesser is de Rosé Piscine, rosé met lekker veel ijsklonten en eventueel aangevuld met wat bruiswater of grapefruitsiroop. En een ouderwets aperitief uit de Provence is vin de pêche, witte wijn op smaak gemaakt met suiker en perzikbladeren, zoals het merk Rinquinquin.

pastis apéro borreltijd in de provence

Franse Alpen: génépi en bier van Brasserie du Mont-Blanc

Eigenlijk is dit een digestief, maar we smokkelen hem toch deze lijst binnen. Want als je in de (Haut)-Savoie een lange bergwandeling gemaakt hebt, dan slaat je gids gegarandeerd op de toog en zegt: “Zo, en nu eerst een génépi”! Dit likeur met alpenkruiden doet een beetje denken aan Berenburg: sterk en kruidig, maar wel iets minder bitter. Ook zijn er in de Franse Alpen diverse lokale bieren te vinden, zoals het bier van Brasserie du Mont-Blanc.

bier uit de Franse Alpen

LEES OOK:
Glaasje-te-veel-op in 20 Franse uitdrukkingen
15 Franse kazen die je geproefd moet hebben

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Marianne Casamance (Myro), Wikicommons (floc de Gascogne), CC/Daniel Persson (Ricard), Carole Goelitz (Rinquinquin), WC/affiche (Picon), CC/Brasserie du Mont Blanc. Opening: cc-Dubomatik

4 reacties op “Franse aperitieven: wat drink je waar?”

 1. Ger Limpens schreef:

  Wij hebben een goed alternatief ontdekt alcoholvrij.Pacific genaamd, gemaakt door Ricard. Heerlijk met ijsklontjes en spa rood.
  Een echte dorstlesser. Een aanrader!

 2. william schreef:

  Wel,dit heb ik nog nooit geprobeerd…als 52jarige inwoner van de westhoek,naast het heuvelland,wel het epicentrum van de Picon (google es “hazekasteel picon”),drink ik hem klassiek,met een blanc sec en een scheut triple sec

 3. Tamara schreef:

  Ik kan er geen spijt van krijgen dat ik de tijd heb genomen om zo’n leuk artikel te lezen.

 4. w.v.d. Rijken schreef:

  Picon …amer de likeur koel met Coca Cola ……….EEN HEERLIJKE drank voor de vallande avonden in voor-najaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *