frankrijk.nl

Angers, de ideale stad?

Ken jij Angers al? Deze relatief onbekende stad in de Loirestreek is een geweldige verrassing! Je kunt er heerlijk winkelen, er zijn mooie vakwerkhuizen, gave musea en een groot kasteel. Carole, die er studeerde, ging op zoek naar de mooiste plekken en leukste adressen van Angers.  

In de lijstjes van Franse steden waar het leven goed is staat Angers regelmatig in de topdrie. Komt dat omdat Angers onlangs ook werd uitgeroepen tot de groenste stad van Frankrijk? Dat heeft er vast mee te maken, maar Angers is vooral ook dynamisch, verrassend en veelzijdig. Vandaar dat ik graag weer eens terug wilde naar deze stad in het Pays de la Loire waar ik mijn Master in Toerisme volgde. Ik ben er sindsdien nooit meer terug geweest. Oeps, dat is dus alweer 20 jaar geleden… de tijd vliegt!

Toch voelt het bij aankomst alsof het gisteren was. Tegenover mijn hotel, Le 21 Foch, zie ik mijn vroegere sportschool, waar ik vroeger vele uren heb doorgebracht. Ik weet niet hoe snel ik mijn koffer neer moet zetten om de stad in te gaan. Het weer is heerlijk: dat noemen ze nou het zachte klimaat van de Anjou-streek, niks van gelogen!

stedentrip Angers winkelstraten shoppen leuk hotel 21 Foch

Lees ook: De mooiste plekken van de Atlantische Loirestreek (Angers & omgeving)

Studentenstad aan de Loire

Al is het november, op alle terrassen zitten studenten. J’adore! Er komen meteen allemaal goede herinneringen boven. De binnenstad van Angers is voor mijn gevoel niet al te veel veranderd. Alhoewel… Ondanks de komst van de tram, een nieuw treinstation zie je hier nu zo ongelofelijk veel fietsen en fietspaden! Lijkt Nederland wel! En er zijn nog steeds zoveel winkels, bars, restaurants en andere leuke adresjes. Misschien nog wel meer nu dan vroeger. Laat ik beginnen met de leuke plekken om te winkelen!

fiesten in angers en pays de la loire

Shoppen in de binnenstad van Angers

Rue Saint-Aubin, de langste winkelstraat van Angers, is al 40 jaar lang een voetgangersstraat. Je vindt er veel kinderkledingmerken zoals Catimini, Sergeant Major, Jacadi en Kickers. Voor volwassenen zijn er winkels van Saint-James, Armor Lux, Burton, Jules, Benetton en de lingerie van Darjeeling. In deze straat zitten ook veel sieraden- en tassenwinkels, zoals Renoir Maroquinerie (sinds 1881) en Paul Marius voor vintage-liefhebbers.

stedentrip Angers winkelstraten shoppen

Leuke boetieks

Mijn 2 favoriete winkels in deze straat zijn: La Petite Marchande (woonspullen, gadgets, kleine grapjes, een echte grot van Ali Baba) en de kaartenwinkel Caractères et Compagnie. Zoetekauwen mogen de chocoladewinkel en theesalon van Anne-Françoise Benoit niet missen… ik viel voor haar caramandes (chocolade, amandelen, karamel van beurre salé). De patisserie van Laurent Petit is ook al zo lekker. Hij is de maker van de Tuff’line: gekonfijte frambozengelei, omhuld met marshmallow en witte chocolade, zodat het op tuffeau lijkt, de karakteristieke witte tufsteen van de Loirevallei.

stedentrip Angers winkelstraten shoppen Musee PinceCaractères & Compagnie en La Petite Marchande (Rue Saint-Aubin) en Place du Ralliement

Lokale frambozencake

Op het Place Sainte-Croix zie je de kathedraal, een draaimolen en een prachtig vakwerkhuis, het Maison des Artisans, waar verschillende ambachtslieden en kunstenaars werken. Rechtsaf kom je in de Rue Chaperonnière. Erg leuk zijn daar de modewinkel van Nice Things, een Spaans kledingmerk, en Et le Temps s’est Art et Thé, een leuke theewinkel. In het verlengde van deze straat kom je uit bij gadgetwinkel La Chaise Longue en de banketbakker Allard. Hier kun je de streekspecialiteit Le Sully proeven, een heerlijke frambozencake! Je bent dan al dichtbij Place du Ralliement, het hart van Angers. Met zijn theaters, fonteinen en terrassen van restaurants en cafés, plus het warenhuis Galeries Lafayette een bekende ontmoetingsplaats in de stad.

stedentrip Angers Maisondes Artisans binnenstad vakwerkhuizenMaison des Artisans in een van de oudste panden van Angers

Langs de andere kant van het plein loopt Rue Lenepveu. Hier zitten veel bekende winkels, zoals FNAC, Comptoir des Cotonniers, Zara, Kookaï, Mango, Sephora, Super Dry en Kusmi Tea. Niet missen: het hôtel particulier van Pincé , aan het begin van de straat: een mooi herenhuis in renaissancestijl, dat een museum huisvest.

stedentrip Angers winkelstraten shoppen

Linksaf kom je in de Rue des Poeliers. Dit is een van mijn favoriete straten in Angers omdat er je er een leuke mix vindt van bars, restaurants en kleine boetieks met kleding (BA&SH, Chat chat chat, IKKS, Des Petits Hauts, Sienna Si, Bensimon), woonartikelen (Carré Blanc, Culinarion Cuisine, Thés Etienne) en een prachtige sieradenwinkel, Les P’tites Cailles.

stedentrip Angers winkelstraten shoppen

Leuke adresjes

Daarna kun je de Rue Saint-Laud nemen, de straat van de mythische discotheek en concertzaal Le Boléro (kijk omhoog, de façade is schitterend!). Hier heb ik wat avonden doorgebracht als student! Een deur verder leidt naar Les 400 coups. Deze bioscoop staat bekend om zijn vele festivals en cultfilms. In Rue Saint-Laud ontdekte ik ook een fantastische bierwinkel, met een groot aanbod van lokaal en internationaal bier: Le Craft Beer Shop. De eigenaar praat met zoveel passie over zijn bieren, dat ik – die nooit bier drink – meteen zin krijg om te proeven.

stedentrip Angers centrum uitgaan Le Bolero studentenstad

De streekmarkt en restaurants

Houd je van lokale kwaliteitsproducten, maak dan op woensdag- of zaterdagochtend een rondje op de marché Lafayette, in de buurt van het station! Ik genoot er van de kleuren van de kramen, de gesprekken, de versheid en het grote aanbod van producten. De beste chef-koks in de regio komen bij ’s ochtends heel vroeg hier hun inkopen doen.

stedentrip Angers leuke markt streekproducten

Goed restaurant

Zoals de chef van Autour d’un Cep, waar ik ging eten met een oude studievriend, die nu bij het Office du Tourisme werkt. En nog een grote verrassing: het restaurant is eigendom van Anne-Laure, een oude collega van mij uit mijn Atout France-tijd. Ze spreekt perfect Engels dus je krijgt hier een goed advies bij de uitgebreide regionale wijnkaart. Het eten hier is niet alleen lekker maar ook bereid met louter verse lokale producten!

restaurant autour dun cep in angers - wijn

Eten in de wijk La Doutre

Ging ik vroeger zelden naar de wijk van de Doutre, aan de overkant van de rivier Maine, nu is dat een heel leuk deel van de stad geworden! De kleine haven langs de kade van La Savatte, heeft zo’n typisch en gezellig guingette sfeertje met de diverse bars en restaurants. Zoals La Cale, Bistrot des Carmes en La descente de la marine. Je vindt in deze wijk ook vakwerkhuizen, de abdij van Ronceray en het Musée Jean Lurçat, in het 12e-eeuwse Hôpital de Saint-Jean. Ik ben altijd een fan geweest van de wandtapijten van deze hedendaagse kunstenaar.

stedentrip Angers uitgaandwijk la Doutre restaurants La Reserve bars bistro

Cultureel centrum met een dakterras

En nog een must-do in deze wijk: 10 jaar geleden creëerde de stad Angers hier Le Quai, een cultureel centrum met een theater en vooral een goed restaurant, La Réserve, met een dakterras. Echt een aanrader! Ik had het geluk er een prachtige zonsondergang te zien en na het eten zette een volle maan langzaam alle historische gebouwen in de schijnwerpers. Wow-momentjes! En dat vanaf zo’n verrassende plek: ik waande me op een hip en trendy dakterras in Zuid-Frankrijk! Noteren dus als eetadres maar ook perfect voor een aperitief met uitzicht en een ​​lekker glas lokale wijn, zoals een Savennières.

stedentrip Angers uitzicht chateau kathedraal

Het kasteel van Angers

Liefhebbers van kunst en geschiedenis worden ook blij van de hoofdstad van de Anjou. Het Château d’Angers met zijn 17 massieve torens domineert de stad. Als je geen tijd hebt om naar binnen te gaan, maak dan  een wandeling door de douves (de vroegere slotgracht). Vanaf het verste punt heb je een panoramisch uitzicht over de rechteroever van Maine. Als je wél de tijd hebt: de tuinen binnen in het kasteel nodigen uit tot slenteren en rondkijken, er staan wijnstokken en binnen in de burcht vind je een uniek meesterwerk: het 100 meter lange Wandtapijt van de Apocalyps uit de 14e eeuw.

angers kasteel chateau en Wandtapijt van de Apocalyps

Bij het elegante Musée des Beaux-Arts van Angers kun je het bekende kunstwerk Snake Trees van Niki de Saint Phalle zien, dat in 2017 na een restauratie weer buiten voor het museum werd geplaatst. En als je meer wilt zien en minder wilt uitgeven, dan is de Angers City Pass misschien een goed idee. Afhankelijk van het aantal dagen dat je blijft.

stedentrip Angers museum Beaux-Arts Niki de Saint-Phalle

Dus als je de autosnelweg A11 of A87 neemt, dan heb je nu een paar hele goede redenen om een omweg naar Angers te maken! En wist je trouwens dat Angers zusterstad is van Haarlem, waar ik woon?  Heel toevallig: 2 steden waar het goed leven is en waar ik me helemaal thuis voel. Voor mij is de cirkel rond! : -)

Meer informatie over Angers: www.tourisme.destination-angers.com

Bekijk het filmpje van Carole’s bezoek aan Angers en Le Mans!

 

LEES OOK:
24 uur in Le Mans: de leukste adressen
Charmante B&B in het oude Le Mans
Fietsadresjes en tips – Anjou & Loirestreek

Tekst & beeld: Carole Goelitz

4 reacties op “Angers, de ideale stad?”

 1. Michèle van Hasselt-Guibert schreef:

  Super, super artikel over Angers! Bravo !,
  Als geboren en getogen Française uit Angers, ben ik de eerste en de laatste ambassadrice in Haarlem geweest in het kader van de jumelage tussen beide steden.

  En nog iets anders: webmagazine Frankrijk.nl is uitmuntend goed, mijn complimenten.

 2. Guilleux Annemarie schreef:

  Wat een leuk artikel over de stad waar ik nu al zo’n 25 jaar woon, bedankt!

 3. Indrukwekkend kasteel inderdaad, met een binnentuin waar je heerlijk kunt relaxen. Maar als ik dit zo lees, heb ik paar jaar geleden toch nog wel een paar mooie dingen gemist…Wij stonden iets verderop in Bouchemaine op de camperplaats. Van daaraf fiets je in een kleine 20 minuten door de natuur op de oever van de Maine naar het kasteel van Angers. Alleen de laatste 100 meter is even een pittig klimmetje…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *