frankrijk.nl

Tip voor de feestdagen: flesje Picon

Nog op zoek naar een origineel cadeautje voor de Kerst? Koop bij de beter gesorteerde drankwinkel een fles Picon Bière. Deze Franse bitterlikeur doet denken aan Apérol en smaakt goed als scheutje in een glas bier of witte wijn. Prachtige nostalgische fles bovendien! 

Picon Amer komt oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk. Marseille om precies te zijn. Deze sinaasappelbitter doet denken aan zonnige aperitiefjes als campari en Apérol, maar Picon werd juist zeer geliefd in het Noorden en Noordoosten van Frankrijk. De drank kun je puur drinken als aperitief, maar veel vaker gebruiken Noord-Fransen de versie Picon Bière als toevoeging aan bier. Een scheutje Picon geeft een glas blond bier een subtiele sinaasappelsmaak met een beetje karamel en een mooi bittertje op het einde. Weer eens wat anders en echt een feestelijk draai à la Apérol-Spritz! Alleen wel oppassen voor de extra alcohol: Picon bevat 22 % alcohol, dus dit drankje krijgt echt een extra bite.

Picon bière drankjes

Het verhaal achter Picon

Picon is in 1837 uitgevonden door de Marseillais Gaeton Picon, toen hij in Algerije diende in het Franse leger. Hij zocht een drank die zou helpen bij malaria, waar veel soldaten uit zijn regiment mee besmet waren. Zo kwam hij tot het recept voor een bitterlikeur op basis van sinaasappelschillen, gentiaan en kinine. Na zijn dienstplicht startte Picon een grote distilleerderij in Marseille en lanceerde Picon Amer. Het etiket is sinds die tijd niet veel veranderd, vandaar dat deze fles ook nog mooi staat op een drankbuffet!

Picon Bière of Picon Amer, 1 liter circa €16 in Nederland en België. De drank is goedkoper in Frankrijk, dus ook leuk om mee terug te nemen na je volgende vakantie.

LEES OOK:
Franse aperitieven: wat drink je waar?
ST-Germain, vlierbloesemlikeur voor cocktails
6x goede gin uit Frankrijk

Eén reactie op “Tip voor de feestdagen: flesje Picon”

  1. william schreef:

    Op de foto staat inderdaad Picon bière,maar de real thing is de Picon Amer…die mix je met een droge witte wijn en…”de rest”,het ingrediënt waarover ieder zijn mond houdt….ik persoonlijk doe er Triple Sec bij….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *